σε , ,

6 συγγραφείς που μίσησαν τις κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων τους

Τι γίνεται όταν οι συγγραφείς τα βάζουν με τις ταινίες των βιβλίων τους;

photomix image 9

Οι κινηματογραφικές μεταφορές θεωρούνται από το Χόλιγουντ ένα τεράστιο ρίσκο το οποίο πολλές φορές μπορεί να αποβεί μοιραίο. Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου κατά τις οποίες λάτρεις των βιβλίων γύρισαν την πλάτη σε ταινίες με εξαιρετικό καστ γιατί η μεταφορά ήταν άδικη απέναντι στο βιβλίο. Τι γίνεται όμως όταν οι ίδιοι συγγραφείς τα βάζουν με τις κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων τους;

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 6 πολύ άσχημες κριτικές από συγγραφείς οι οποίοι μίσησαν τις κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων τους.

1. Mary Poppins (P.L.Travers)

Mary Poppins (1964): Trailer HQ

A magic nanny comes to work for a cold banker’s unhappy family. (Walt Disney)

Μπορεί η Mary Poppins της Disney να αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη (και σημαντική) παιδική μας μνήμη, όμως για την συγγραφέα P.L.Travers, ήταν ένα δυνατό χαστούκι στο πρόσωπο. Παρότι η συγγραφέας ενέκρινε το σενάριο της ταινίας, οι τροποποιήσεις που ζήτησε, αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Την ημέρα της πρεμιέρας, η 65χρονη τότε συγγραφέας, έβαλε τα κλάματα όταν είδε την ταινία ενώ αμέσως απαγόρευσε στον Ντίσνεϋ να γυρίσει τα επόμενα μέρη της ταινίας. Η μεγαλύτερη ένσταση της Travers ήταν τα κινούμενα σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία ενώ κάτι ακόμα που δεν της άρεσε ήταν η παντελής έλλειψη της αυστηρής πλευράς της Mary Poppins στην ταινία.

2. The Shining (Stephen King)

The Shining Trailer

A tribute trailer I put together for one of my all-time favorite directors and movies, Stanley Kubrik’s The Shining.

Απογοητευμένος ο Stephen King, τόσο από τον σκηνοθέτη της ταινίας όσο και από την ερμηνεία του Jack Nicholson, κατακεραύνωσε την ταινία στους κριτικούς. Ο συγγραφέας τα έβαλε με τον Jack Nicholson, καθώς όπως ο ίδιος υποστήριξε, έκανε τον ρόλο που υποδυόταν να μοιάζει τρελός από την αρχή της ταινίας και όχι από τη στιγμή που έφτασε στο ξενοδοχείο, όπως γινόταν στο γραφείο.

Παράλληλα είχε πει για τον σκηνοθέτη της ταινίας:

Θαύμαζα για πολλά χρόνια τον Kιούμπρικ και είχα υψηλές προσδοκίες για το πρότζεκτ, αλλά απογοητεύτηκα πολύ από το αποτέλεσμα. Ο Kιούμπρικ δεν κατάφερε να κατανοήσει την ξεκάθαρα απάνθρωπη πλευρά του Overlook Hotel και απλώς έδειξε τα άσχημα στοιχεία στους χαρακτήρες, μετατρέποντας την ταινία σε τραγωδία. Επειδή δεν το κατανόησε ο ίδιος, δεν μπόρεσε να κάνει και την ταινία πιστευτή στο κοινό.

3. Forrest Gump (Winston Groom)

Forrest Gump TRAILER

From Wikipedia, the free encyclopedia Forrest Gump is a 1994 comedy-drama film based on the 1986 novel of the same name by Winston Groom. The film was a huge commercial success, earning US$677 million worldwide during its theatrical run making it the top grossing film in North America released that year.

Θυμωμένος τόσο για την παράλειψη σημαντικών σημείων στην πλοκή της ιστορίας, όσο και για την λάθος χρήση της γλώσσας αλλά και για τη μη τήρηση της συμφωνίας για το 3% επί των καθαρών κερδών που υπέγραψε με την παραγωγή, ο συγγραφέας Winston Groom, είχε δηλώσει:

Μην επιτρέψετε σε κανέναν να κάνει ταινία την ιστορία της ζωής σας, άσχετα με το αν θα τη φτιάξει σωστά ή λάθος, δεν έχει σημασία.

4. American Psycho (Bret Easton Ellis)

American Psycho – Trailer

Patrick Bateman (Christian Bale) is a Wall Street yuppie, obsessed with success, status and style, with a stunning fiancee (Reese Witherspoon). He is also a psychotic killer who rapes, murders and dismembers both strangers and acquaintances without provocation or purpose.

O Bret Easton Ellis θεώρησε ότι το American Psycho δεν έπρεπε ποτέ να γίνει ταινία:

Το American Psycho ήταν ένα βιβλίο που δεν θεωρώ ότι έπρεπε να μεταφερθεί σε ταινία. Νομίζω ότι το πρόβλημα με το American Psycho είναι ότι θεωρήθηκε και αντιμετωπίστηκε ως μυθιστόρημα, ως λογοτεχνικό έργο με αναξιόπιστο αφηγητή στο επίκεντρο, ενώ η κινηματογραφική μορφή του έργου απαιτεί απαντήσεις. Μπορείς να είσαι όσο πιο ασαφής με μια ταινία, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, υπάρχει κοινό που ζητά απαντήσεις.

5. Willy Wonka & The Chocolate Factory (Roald Dahl)

Willy Wonka & The Chocolate Factory (1971) Official Trailer – Gene Wilder, Roald Dahl Movie HD

Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt Willy Wonka & The Chocolate Factory (1971) Official Trailer – Gene Wilder, Roald Dahl Movie HD A poor boy wins the opportunity to tour the most eccentric and wonderful candy factory of all.

Βλέποντας την ταινία, ο συγγραφέας Roald Dahl αισθάνθηκε ότι ο Willy Wonka ήταν δήθεν και ανάλαφρος, η εκδοχή του βιβλίου ήταν άθλια και ο δημιουργός της ταινίας ατάλαντος. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν είδαμε ποτέ τα γυρίσματα του σίκουελ της ταινίας καθώς ο Roald Dahl ορκίστηκε ότι δε θα αφήσει τους παραγωγούς να το αγγίξουν ποτέ ξανά.

6. I am legend (Richard Matheson)

I Am Legend (2007) – Official Movie Trailer

“I Am Legend” – Trailer for UK market. This movie was released in 2007.

Ο συγγραφέας Richard Matheson ενοχλήθηκε σχεδόν με όλες τις προσαρμογές του βιβλίου «I Am Legend» που έγραψε το 1954. Για την πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε το 1964 με τίτλο, «The Last Man on Earth» και στην οποία πρωταγωνίστησε ο Vincent Price, ο συγγραφέας είχε δηλώσει:

Απογοητεύτηκα από την ταινία «The Last Man on Earth», παρόλο που ακολούθησαν λίγο ή πολύ την ιστορία μου. Νομίζω ότι ο Vincent Price, τον οποίο αγαπώ σε κάθε μία από τις εικόνες του έγραψα, έδινε λάθος οπτική στο ρόλο. Επίσης, ένιωσα ότι η κατεύθυνση ήταν κάπως φτωχή.

Μια άλλη εκδοχή του βιβλίου δόθηκε το 1971 με τίτλο «The Omega Man», και με πρωταγωνιστή τον Charlton Heston.

Η ταινία «The Omega Man» ήταν τόσο απομακρυσμένη από το βιβλίο μου, που δεν με ενοχλεί ούτε καν!

Το 2006, όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Will Smith για την ταινία «I am legend» ο συγγραφέας σχολίασε:

Δεν ξέρω γιατί το Χόλιγουντ είναι τόσο γοητευμένο από το βιβλίο μου, όταν ποτέ δεν ενδιαφέρεται να το οπτικοποιήσουν όπως ακριβώς το έγραψα.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Origami_Lover
Origami_Lover
5 χρόνια πριν

Το βιντεάκι που έχετε στον Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας είναι από την Ταινία με τον Τζόνι Ντεπ, o Νταλ πέθανε το 1990 και η ταινία γυρίστηκε το 2005 λίγο δύσκολο να την είδε.

Το σχόλιο του αφορά την ταινία με τον Τζιν Γουάϊλντερ που γυρίστηκε το 1971 με τίτλο Willie Wonka and the Chocolate Factory.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!