σε , ,

8 απ’ τα ωραιότερα κομμάτια για πιάνο του κορυφαίου ιμπρεσιονιστή συνθέτη Claude Debussy

Όπως τα επέλεξε ο πιανίστας Πάρις Τσενίκογλου

Με αφορμή το κονσέρτο του Πάρι Τσενίκογλου στη Θεσσαλονίκη (προς τιμήν της 100ής επετείου θανάτου του Debussy) ζητήσαμε απ’ τον μουσικό να μας φτιάξει μια λίστα με τα πιο αγαπημένα του κομμάτια που έγραψε ο σπουδαίος συνθέτης.

Να τι μας είπε:

Είμαι λάτρης του Ιμπρεσιονισμού και ο Debussy είναι από τους πιο αγαπημένους μου συνθέτες. Χρησιμοποιεί τις ηχοχρωματικές δυνατότητες του πιάνου για να μιμηθεί άλλα όργανα ή ήχους της φύσης και να περιγράψει σκηνές, κάτι που πετυχαίνει με καινοτομίες στην τεχνική του πιάνου και απόλυτη ακρίβεια στη γραφή του. Έτσι εγώ ως ερμηνευτής συναρπάζομαι με το πώς θα αποδώσω όλες αυτές τις λεπτομέρειες με πιστότητα και ταυτόχρονα με έναν προσωπικό μου τρόπο. Φέτος που τιμούμε το συνθέτη για τα 100 χρόνια από το θάνατό του επέλεξα τους δύο αγαπημένους μου και πιο δημοφιλείς του κύκλους (Images και Préludes Ι), τους οποίους παρουσιάζω σε διάφορα ρεσιτάλ.

Από αυτούς τους κύκλους προσωπικά ξεχωρίζω τα παρακάτω κομμάτια και σου παραθέτω ηχητικά παραδείγματα δικά μου ή από τον αγαπημένο μου πιανίστα:

1. Reflets dans l’eau / Αντανακλάσεις στο νερό (από Images I)

Σε αυτό το πιανιστικά απαιτητικό κομμάτι ο συνθέτης μιμείται το θρόισμα των κυμάτων με διαδοχικά κορυφώματα και σβησίματα. Κάποια σημεία έχουν χαρακτήρα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, ενώ άλλα είναι επηρεασμένα από την τζαζ.

2. Cloches à travers les feuilles / Καμπάνες (που ακούγονται) μέσα από φυλλωσιές (από Images II)

Σε αυτό το κομμάτι το πιάνο αναπαριστά πολλά μικρά καμπανάκια που σημαίνουν διαδοχικά ή παράλληλα μέσα στο θρόισμα των φύλλων. Τα ακούσματα περιπλέκονται και οδηγούν σε ηχηρές κωδωνοκρουσίες, ενώ στο τέλος ξεχωρίζει μία μελαγχολική μελωδία.

3. Poissons d’or / Χρυσόψαρα (από Images II)

To τελευταίο κομμάτι των Images περιγράφει το κολύμπι των χρυσόψαρων, άλλοτε ήρεμο, άλλοτε γρήγορο ή βιαστικό. Έχει έναν εύθυμο χαρακτήρα, σασπένς και μεγάλες εναλλαγές, ενώ  επίσης παρουσιάζει τζαζ και μεσογειακά στοιχεία.

4. Danseuses de Delphes / Χορεύτριες των Δελφών

Ο κύκλος των Préludes ξεκινά με έναν αργό, ιεροτελεστικό χορό, εμπνευσμένο από το ομώνυμο γλυπτό στο Μαντείο των Δελφών.

5. Voiles / Πέπλα ή Πανιά (από Préludes I)

Δύο αιθέριες μελωδίες εναλλάσσονται ή συνηχούν και εξελίσσονται, δημιουργώντας μία μαγική ατμόσφαιρα. Το κομμάτι είναι γραμμένο στις δύο χαρακτηριστικές κλίμακες του Ιμπρεσιονισμού, την κλίμακα με τόνους και την πεντατονία.

6. Ce qu’a vu le vent d’Ouest / Τι είδε ο δυτικός άνεμος (από Préludes I)

Το πιο βιρτουόζικο πρελούδιο σε αυτό τον κύκλο αποδίδει το στροβίλισμα του ανέμου με έντονες διακυμάνσεις και απότομες εκρήξεις.

7. La fille aux cheveux de lin / Το κορίτσι με τα λιναρένια μαλλιά (από Préludes I)

Ένα τρυφερό, λιτό κομμάτι με χαρακτηριστική πεντατονική μελωδία δημιουργεί μία ρομαντική ατμόσφαιρα.

8. La Serenade interrompue / Η διακοπτόμενη σερενάτα (από Préludes I)

Το πιάνο μιμείται μία σκηνή, στην οποία μία ισπανική μελωδία με συνοδεία κιθάρας διακόπτεται συνεχώς από ξαφνικές εκρήξεις.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε