σε , ,

Δέκα πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για τους αριστερόχειρες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων αξίζει να μάθουμε κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία

Ενώ το να είναι κάποιος αριστερόχειρας αποτελεί μια απολύτως φυσιολογικά κατάσταση, παλιότερα κυρίως, υπήρχαν διάφορες δεισιδαιμονίες και παραφιλολογίες γύρω από αυτό το θέμα. Η επιστήμη, ωστόσο, δεν κοιτά τι λέει ο λαός, αλλά χρησιμοποιεί την έρευνα για να αναζητήσει απαντήσεις. Μιας και σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα των αριστερόχειρωναξίζει να μάθουμε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα για αυτούς τα οποία είναι βασισμένα στην επιστήμη, όπως τα παρουσιάζει το ZME Science.

1. Οι δίδυμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες

Tough Ashley Olsen GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Sister GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Οι δίδυμοι (όχι το ζώδιο φυσικά) έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες αν και δεν γνωρίζουμε το γιατί. Μια έρευνα του 1996 έλεγξε το «καλό χέρι» 808 ζευγαριών διδύμων, δηλαδή 1616 ατόμων, ηλικίας από έξι έως 28 ετών. Η έρευνα κατέληξε πως το ποσοστό των αριστερόχειρων στους διδύμους είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά δεν μπόρεσε να βρει τον λόγο που αυτό συμβαίνει.

2. Κερδίζουν λιγότερα χρήματα

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Harvard, οι αριστερόχειρες βγάζουν μεταξύ 10% με 12% λιγότερα χρήματα από τους δεξιόχειρες. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτό το εύρημα σε «παρατηρήσιμες διαφορές σε γνωστικές ικανότητες και συναισθηματικά-συμπεριφορικά προβλήματα».

3. Η κληρονομικότητα

Εάν και οι δύο γονείς ενός παιδιού είναι αριστερόχειρες, υπάρχουν 26% πιθανότητες να είναι και το παιδί.

4. Δεν έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής

Fun Dancing GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Mrw GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ένας μεγάλος μύθος για πολλά χρόνια για τους αριστερόχειρες ήταν ότι έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, παρότι τα μέσα ενημέρωσης έδιναν για πολλά χρόνια τροφή σε αυτόν τον μύθο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτός ο μύθος κυριάρχησε, αλλά ο σημαντικότερος είναι ότι οι αριστερόχειρες ντρέπονταν και προσποιούνταν τους δεξιόχειρες, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα δεδομένα και οι καταγραφές.

5. Μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχημένων

Μπορεί οι δεξιόχειρες να παρουσιάζουν υψηλότερες γνωστικές ικανότητες, λιγότερες συμπεριφορικές διαταραχές και διαταραχές λόγου και λιγότερα μαθησιακά προβλήματα, αλλά οι αριστερόχειρες έχουν να παρουσιάσουν μεγαλύτερα ποσοστά ιδιαίτερα επιτυχημένων ανθρώπων.

6. Δυσκολότερη γέννα

Birth GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Birth GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Οι αριστερόχειρες είναι πιθανότερο να υποφέρουν από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας, δίχως να είναι γνωστός ο λόγος που αυτό συμβαίνει.

7. Αναπτύσσεται στη μήτρα

Το εάν θα είμαστε αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες είναι κάτι που ίσως αναπτύσσεται στη μήτρα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού χρησιμοποίησαν υπερηχογραφήματα για να δουν πώς τα έμβρυα πιπιλούσαν τον αντίχειρά τους. Δέκα χρόνια μετά, όλα τα έμβρυα που πιπιλούσαν τον δεξί τους αντίχειρα έγιναν δεξιόχειρες, ενώ το 67% των εμβρύων που πιπιλούσαν τον αριστερό, έγιναν αριστερόχειρες.

8. Είναι καλύτεροι στα βιντεοπαιχνίδια

Video Games Gamer GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Gamers GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε από τον Δ., Nick Cherbuin από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, οι αριστερόχειρες ξεπερνούν τους δεξιόχειρες σε δύσκολες ή γρήγορες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό πληροφοριών. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το να μιλάς ενώ οδηγάς, το να πετάς πολεμικά αεροπλάνα και το να παίζεις βιντεοπαιχνίδια με γρήγορο ρυθμό.

9.  Είναι καλύτεροι μαχητές

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B, οι αριστερόχειρες είναι καλύτερη μαχητές. Επίσης, είναι διαδεδομένη η άποψη ότι οι αριστερόχειρες είναι καλύτεροι σε κάποια αθλήματα, αλλά αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα.

10. Αποκλείονται από τις έρευνες

Αν και οι αριστερόχειρες έχουν διαφορές στον εγκέφαλο και τα γονίδια σε σχέση με τους δεξιόχειρες, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σπάνια σε επιστημονικές έρευνες. Αν και δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά πράγματα για τους αριστερόχειρες, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην τους λαμβάνουν υπόψη τους στις έρευνές τους.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τεστ Προσωπικότητας: Ποιο είναι το κυρίαρχο ημισφαίριο του εγκεφάλου σου;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε