σε , , ,

Εκεί θα έπρεπε να γυριστούν ταινίες! 22 εκπληκτικά ελληνικά τοπία που αξίζουν να πρωταγωνιστήσουν στο σινεμά

Ένας λογαριασμός στο Instagram συγκρίνει τα Ελληνικά τοπία με αντίστοιχα ανά τον κόσμο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

Δημιούργησα ένα λογαριασμό στο Instagram με κολάζ φωτογραφιών που συγκρίνουν το Ελληνικό τοπίο με αντίστοιχα ανά τον κόσμο. Αυτή η συλλογή δείχνει τη μοναδικότητα της ελληνικής ομορφιάς που δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνικά νησιά αλλά και σε άλλα μέρη. Θα παρατηρήσετε ότι πολλές τοποθεσίες εκτός Ελλάδας επιλέχθηκαν για γυρίσματα διάσημων ταινιών και σειρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα λέγαμε ότι δεν είναι καλύτερες των αντίστοιχων στη χώρα των θεών.

https://www.instagram.com/p/Ba3fXqwnXHc/

https://www.instagram.com/p/Ba5PmtEnf9m/?taken-by=greeceinthefilmworld

https://www.instagram.com/p/Ba4UKr5HhAq/?taken-by=greeceinthefilmworld

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση από το 2010. Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ βαριά για τους πολίτες που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σ’αυτό τον τρόπο ζωής. Καθώς η εγχώρια παραγωγή και οι εξαγωγές είναι περιορισμένα η κυριότερη πηγή εισοδήματος είναι ο τουρισμός.

Το θετικό είναι ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι αφίξεις τουριστών έσπασαν ρεκόρ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 φτάνοντας τα 20,6 εκατομμύρια ( αύξηση 8,6% από το 2014) πράγμα πολύ εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι το καλοκαίρι του 2015 υπήρχε πολιτική αναταραχή με το δημοψήφισμα κάτι που δεν είναι και πολύ θελκτικό για τους ξένους επισκέπτες. Το 2016 ο αριθμός των τουριστών ήταν ακόμα καλύτερος (27,5 εκατομμύρια) ενώ το Condé Nast Traveler, ο διάσημος πολυτελής ταξιδιωτικός οδηγός, ψήφισε την Ελλάδα ως την “Καλύτερη χώρα του Κόσμου”. Η πρόβλεψη για φέτος είναι 30 εκατομμύρια και μέχρι στιγμής φαίνεται ρεαλιστική.

https://www.instagram.com/p/Ba6xcTlHUwS/

No Title

No Description

https://www.instagram.com/p/Ba49oVvHpIE/?taken-by=greeceinthefilmworld

https://www.instagram.com/p/Ba4GPX9HBFO/?taken-by=greeceinthefilmworld

Ωστόσο το ελληνικό τοπίο θα έπρεπε να προσελκύει όχι μόνο τουρίστες αλλά και παραγωγούς ταινιών. Ο αρμονικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας σε συνδυασμό με τον συνεχή καλό καιρό μπορεί να κάνει αυτό τον ευλογημένο τόπο σκηνικό σημαντικών παραγωγών όπως τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 (Το παιδί και το δελφίνι, Τα κανόνια του Ναβαρόνε, Ζορμπάς). Το “Πριν τα μεσάνυχτα” του 2013 είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα. Το τρίτο και τελευταίο μέρος της νοσταλγικής τριλογίας του Richard Linklater γυρίστηκε στη Μεσσηνία, στη Νότιο Ελλάδα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό τόσο για το σκηνοθέτη όσο και για τους θεατές. Άλλα προηγούμενα επιτυχημένα παραδείγματα είναι το “Βαθύ γαλάζιο” που γυρίστηκε στην Αμοργό το 1988, το “Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι” στην Κεφαλλονιά το 2001 και το “Μάμα μία” στη Σκόπελο το 2008.

https://www.instagram.com/p/Ba4JQCUnVzp/

https://www.instagram.com/p/Ba3gWXhnYf9/

https://www.instagram.com/p/Ba43XM_n__5/?taken-by=greeceinthefilmworld

https://www.instagram.com/p/Ba4uJxinvGn/?taken-by=greeceinthefilmworld

https://www.instagram.com/p/BbgsNqaHjco/?taken-by=greeceinthefilmworld

https://www.instagram.com/p/BbjVIylnOdJ/?taken-by=greeceinthefilmworld

Ωστόσο η βαριά γραφειοκρατία αποτελεί απαγορευτικό για παρόμοιες προσπάθειες όπως την τελευταία  “Jason Bourne” που γυρίστηκε στην Τενερίφη παρόλο που το σενάριο λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Αν και ένας νόμος του 2010 για τον κινηματογράφο κατάργησε τη χορήγηση άδειας στην Ελλάδα οι παραγωγοί πρέπει να επικοινωνούν με τις τοπικές Αρχές και να παίρνουν άδεια από εκεί. Όσο για γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους απαιτείται ειδική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ειδικές άδειες απαιτούνται και για εναέρια γυρίσματα ή γυρίσματα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Φυσικά το μεγαλύτερο εμπόδιο έχει να κάνει με την φορολογία. Είναι ακόμη αβέβαιο αν η Ελληνική κυβέρνηση θα δώσει φορολογικές ευκολύνσεις ή μειωμένο ΦΠΑ ή έκπτωση φόρου 25%. Είναι ένα θέμα που χρήζει πολιτικής συζήτησης.

https://www.instagram.com/p/Ba42_cRHAwh/?taken-by=greeceinthefilmworld

https://www.instagram.com/p/Ba6eGlNHFr1/

https://www.instagram.com/p/Ba4G5LwnE73/?taken-by=greeceinthefilmworld

https://www.instagram.com/p/Ba4LAMGH5ZT/?taken-by=greeceinthefilmworld

https://www.instagram.com/p/Ba4vBjrn5h9/?taken-by=greeceinthefilmworld

https://www.instagram.com/p/Ba4wMFLngew/?taken-by=greeceinthefilmworld

https://www.instagram.com/p/Ba41X5hnXHK/?taken-by=greeceinthefilmworld

https://www.instagram.com/p/Ba4oJMdnqWR/?taken-by=greeceinthefilmworld

https://www.instagram.com/p/Ba4tGpJn_u0/?taken-by=greeceinthefilmworld

Υπάρχουν ωστόσο καλά νέα στον ορίζοντα. Το  Hellenic Film Office, μια πρωτοβουλία ιδιωτών παραγωγών, υπόγραψε μια συμφωνία με την τοπική Αυτοδιοίκηση Κεντρικής Ελλάδος που στόχο έχει να διευκολύνει την προώθηση ξένων παραγωγών στη χώρα. Μια τέτοια κίνηση δεν θα βοηθήσει μόνο τον τουρισμό αλλά θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας, πράγμα πολύ σημαντικό στην παρούσα κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών) το 2014, μια μεγάλη ευρωπαϊκή παραγωγή με budget 25 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 39 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζεται ο θετικός αντίκτυπος στον τουρισμό. Οπότε η ευκαιρία είναι μεγάλη για το Ανατολικό τμήμα της Μεσογειακής Ευρώπης.

*Το κείμενο του Γιώργου Καρακασίδη στα αγγλικά, με τίτλο “The Olympian Gods knew. What about the Filmmakers?” / To Instagram greeceinthefilmworld.

0 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια