σε , ,

Εξηγώντας την παγκόσμια οικονομία με αγελάδες. (Η Ελλάδα στην τελευταία εικόνα…)

Τα παραδείγματα για το φασισμό, τον κομμουνισμό, τον καπιταλισμό – και τις Ελληνικές επιχειρήσεις

Είναι γνωστά τα παραδείγματα, τώρα τα βλέπουμε και εικονογραφημένα, με την προσθήκη της -εξαιρετικά συζητήσιμης- ελληνικής περίπτωσης στο τέλος…

Φασισμός: Έχεις 2 αγελάδες. Το κράτος παίρνει και τις δύο και σου πουλάει λίγο γάλα.

Σοσιαλισμός: Έχεις 2 αγελάδες. Το κράτος παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα.

Κομμουνισμός: Έχεις 2 αγελάδες. Δίνεις τη μια στον γείτονά σου.

Γραφειοκρατία: Έχεις 2 αγελάδες. Το κράτος παίρνει και τις δύο, σκοτώνει τη μια, αρμέγει την άλλη και μετά πετάει το γάλα.

Παραδοσιακός Καπιταλισμός: Έχεις 2 αγελάδες. Πουλάς τη μια και αγοραζεις έναν ταύρο. Το κοπάδι πολλαπλασιάζεται, η οικονομία μεγαλώνει, τις πουλάς και βγαίνεις στην σύνταξη.

Επιχειρηματικός Kαπιταλισμός: Έχεις 2 αγελάδες. Πουλάς τρεις από αυτές σε μια εισηγμένη εταιρία, χρησιμοποιώντας εγγυητικές επιστολές που σου χορηγεί ο κουνιάδος σου που εργάζεται στη τράπεζα, και στη συνέχεια πραγματοποιείς μια μετοχοποίηση του χρέους με ανοιχτή δημόσια προσφορά έτσι ώστε να ξαναπάρεις πίσω και τις τέσσερις αγελάδες, με φοροαπαλλαγή όμως για πέντε αγελάδες. Τα δικαιώματος του γάλακτος των έξι αγελάδων μεταφέρονται μέσω ενδιάμεσης εταιρίας σε μια άλλη εταιρία στα νησιά Cayman, της οποίας κρυφός ιδιοκτήτης είναι ο μεγαλομέτοχος, ο οποίος πουλά τα δικαιώματα για τις επτά αγελάδες στην εισηγμένη σου εταιρία. Η ετήσια οικονομική έκθεση ορίζει πως η εταιρία έχει στην κυριότητά της οκτώ αγελάδες, με οψιόν αγοράς για μια ακόμη.

Κινεζική επιχείρηση: Έχεις 2 αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις το δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.

Αμερικανική επιχείρηση: Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.

Ιρλανδική επιχείρηση: Έχεις 2 αγελάδες. Η μια από αυτές είναι άλογο.

Ελβετική επιχείρηση: Έχεις 5.000 αγελάδες. Καμία απ αυτές δεν σου ανήκει. Χρεώνεις όμως τα έξοδα συντήρησης στους ιδιοκτήτες τους.

Γαλλική επιχείρηση: Έχεις 2 αγελάδες. Απεργείς, κάνεις επεισόδια και κλείνεις τους δρόμους επειδή θέλεις 3.

Ιταλική επιχείρηση: Έχεις 2 αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.

Βρετανική επιχείρηση: Έχεις 2 αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές.

Ιρακινή επιχείρηση: Όλοι νομίζουν ότι έχεις πολλές αγελάδες. Τους λες ότι δεν έχεις καμία. Κανένας δεν σε πιστεύει, οπότε εισβάλουν στη χώρα σου και σε βομβαρδίζουν ανελέητα. Εξακολουθείς να μην έχεις καμία αγελάδα, αλλά τώρα τουλάχιστον έχεις δημοκρατία.

Ινδική επιχείρηση: Έχεις δυο αγελάδες. Τις λατρεύεις και τις δυο ως θεές.

Αυστραλιανή επιχείρηση: Έχεις δυο αγελάδες. Οι δουλειές σου πάνε μια χαρά. Κλείνεις το γραφείο και πας να γιορτάσεις πίνοντας μπύρες

Ελληνική επιχείρηση: Έχεις 2 αγελάδες. δανείζεσαι χρήματα από γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Τρως τις αγελάδες. Οι τράπεζες σε παίρνουν τηλέφωνο για να πάρουν το γάλα αλλά επειδή δεν το έχεις καλείς το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ σου δανείζει δύο αγελάδες. Τις τρως και τις δύο. Οι τράπεζες και το ΔΝΤ ζητούν πίσω τις αγελάδες και το γάλα. Πας για κούρεμα.

[via Mike Hosking Breakfast]

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Μέλος
konstantinos konstant.

Καλά, το ελληνικό παράδειγμα ας μην το σχολιάσουμε γιατί θα γράψουμε βιβλίο. Όσον αφορά τον κομμουνισμό είναι προφανές ότι όποιος το έγραψε δεν έχει γνωρίσει άνθρωπο που έζησε σε κομμουνιστικό καθεστώς…. Ας το πούμε σωστά λοιπόν….. Κομμουνισμός. Έχεις δύο αγελάδες, το κράτος παίρνει και τις δύο. Σφάζει την μια και το μισο κρέας το τρώνε τα ανώτερα μέλη του Κόμματος. Το υπόλοιπο μισό το πουλάει για να βρει πόρους, ωστε να μπορεί να κάνει προπαγάνδα για το πόσο βλαπτικο είναι το κρεας. Αρμεγει την άλλη, το 70% του γάλατος το μοιράζει στα ανώτερα μέλη του κόμματος και το 30% το… Διαβάστε περισσότερα »