σε , , ,

Η καλοσύνη των ξένων: 12 ηθοποιοί θυμούνται την αγαπημένη τους φράση, όπως την ερμήνευσαν στη σκηνή

Χρήστος Βαλαβανίδης, Γρηγόρης Βαλτινός, Δημήτρης Καταλειφός, Ασπασία Κράλλη, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ερρίκος Λίτσης, Μπέτυ Αρβανίτη, Σπύρος Μπιμπίλας, Ράνιας Οικονομίδου, Σοφίας Φιλιππίδου, Άννα Φόνσου και Κατερίνα Χέλμη

Η Άννα Φόνσου

Μετρούν στη σκηνή περίπου μισό αιώνα. Ξαφνικά τα θέατρα έκλεισαν και η καθημερινότητά τους άλλαξε. Τι είναι το Θέατρο για εκείνους; Τους λείπει την περίοδο της πανδημίας; Τι εύχονται για το 2021;

«Η καλοσύνη των ξένων» είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία του Θεάτρου Σταθμός για το ΤΑΣΕΗ (Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών).

12 ηθοποιοί που έχουν εργαστεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση θυμούνται την αγαπημένη τους φράση, όπως την ερμήνευσαν στη σκηνή, και ενώνουν τις δυνάμεις τους στη διαφημιστική καμπάνια του Θεάτρου Σταθμός για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που παράγει πολύτιμο έργο βοηθώντας κάθε ηθοποιό που αντιμετωπίζει βιοποριστικό πρόβλημα είτε είναι ηλικιωμένος και χρειάζεται συμπαράσταση είτε νέος άνεργος και δεν μπορεί να λάβει τα επιδόματά του.

Είναι μια εξαιρετική καμπάνια , σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη.

Μου αφηγήθηκε ο ίδιος:

«Παραμονή των Χριστουγέννων δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από έναν άγνωστο σε μένα άνθρωπο: «Θέλω να σας συναντήσω και να σας δώσω κάποια χρήματα, για το Θέατρο, για τους συναδέλφους σας. Ξέρω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για τους ηθοποιούς. Σας εμπιστεύομαι».

Στην αρχή νόμισα πως ήταν αστείο. Στη συνέχεια, αφού πρώτα μίλησα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κύριο Σπύρο Μπιμπίλα και το νομικό σύμβουλο του θεάτρου, συνάντησα έξω από το θέατρο Σταθμός, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, έναν άγνωστο σε μένα άνθρωπο με υγρά μάτια και μια γενειάδα σαν του Άη – Βασίλη. Μου μίλησε με θέρμη για την πληττόμενη, λόγω της πανδημίας, τέχνη του Θεάτρου και μου έδωσε σε ένα φάκελο 500 ευρώ.

Το μόνο που ψέλισσα, αφού τον ευχαρίστησα, είναι πως δεν έχω συνηθίσει να μου δίνουν στο θέατρο κάτι τόσο εύκολα, ο,τιδήποτε. Την ίδια κίνηση έμαθα, τυχαία, ότι έκανε ο ίδιος άνθρωπος και για ένα αγαπημένο μου θέατρο, που συμπτωματικά έχω εργαστεί στο παρελθόν.

Με αφορμή και μέσο αυτά τα χρήματα σκέφτηκα την “Καλοσύνη των ξένων”, που αποτυπώνει την περίοδο της πανδημίας μέσα από το ανήσυχο βλέμμα μιας γενιάς ηθοποιών, που μετρούν κοντά μισό αιώνα στη σκηνή. Στο τέλος του καθένα από τα 12 βίντεο που έχουν ανέβει στο κανάλι του θεάτρου Σταθμός στο youtube, θα βρείτε το λογαριασμό τραπέζης του ΤΑΣΕΗ για την ενίσχυση των συναδέλφων που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και του Ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού», στο βίντεο της κυρίας Άννας Φόνσου. Ευχαριστίες στο συνεργάτη μου εικονολήπτη Ηλία Μόσχοβα, στον Σπύρο Μπιμπίλα που αγκάλιασε την πρωτοβουλία καθώς και στους ηθοποιούς που συμμετείχαν στο project αφιλοκερδώς. Ευχές για ένα 2021, όπου οι άνθρωποι και τα θέατρα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά τις αγκαλιές μας. Καλή χρονιά και καλή μας αντάμωση!»

Κατερίνα Χέλμη

Χρήστος Βαλαβανίδης

Ασπασία Κράλλη

Σπύρος Μπιμπίλας

Σοφία Φιλιππίδου

Ράνια Οικονομίδου

Ερρίκος Λίτσης

Γιώργος Κωνσταντίνου

Δημήτρης Καταλειφός

Άννα Φόνσου

Γρηγόρης Βαλτινός

Μπέτυ Αρβανίτη

# καλοσύνη των ξένων
Σύλληψη – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ: Ηλίας Μόσχοβας
Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Τίτλοι: Δήμητρα Τρούσα
Ευχαριστούμε τους ηθοποιούς (αλφαβητικά):
Μπέτυ Αρβανίτη, Χρήστο Βαλαβανίδη, Γρηγόρη Βαλτινό, Δημήτρη Καταλειφό, Ασπασία Κράλλη, Γιώργο Κωνσταντίνου, Ερρίκο Λίτση, Σπύρο Μπιμπίλα, Ράνια Οικονομίδου, Σοφία Φιλιππίδου, Άννα Φόνσου και Κατερίνα Χέλμη που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στη διαφημιστική καμπάνια του ΤΑΣΕΗ για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.

*Ενισχύστε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών:
Αρ. Λογαριασμού / Eurobank: 0026 – 0215 – 40- 0100392909
IBAN: GR4202602150000400100392909

και το Σπίτι του Ηθοποιού
ΙΒΑΝ: GR4501402280228002002002719 / Alpha Bank

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote