σε , ,

Η Μαρία Αντουανέτα στην ποπ κουλτούρα

10 απεικονίσεις της Μαρίας Αντουανέτας (κι η ενδιαφέρουσα ιστορία της)

H Madonna στη σκηνή των βραβείων του MTV, 1990

Η Μαρία Αντουανέτα γεννήθηκε στη Βιέννη, στις 2 Νοεμβρίου 1755 ως Μαρία Αντωνία Ιωσήφα Ιωάννα, δούκισσα της Αυστρίας.

Ήταν το 15ο και τελευταίο παιδί της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας και του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α΄ της Αυστρίας. Οι δυσκολίες κατά τη διάρκεια της γέννας της Μαρίας Αντουανέττας, αλλά και ο καταστροφικός σεισμός της Λισαβώνας, την ίδια ακριβώς μέρα που γεννήθηκε, θεωρήθηκαν “οιωνοί” θανάτου, για την άσχημη πορεία που θα ακολουθούσε η μετέπειτα βασίλισσα της Γαλλίας. Σύντομα φάνηκε ο ατίθασος χαρακτήρας της, όταν προκαλούσε συχνά φασαρίες και αναταραχές και αρνείτο να κάνει μάθημα, για να ασχοληθεί με άλλα πράγματα.

Ο γάμος της Μαρίας Αντουανέτας με τον μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ της Γαλλίας ήταν από νωρίς στα σχέδια της Μαρίας Θηρεσίας. Απέβλεπε στο να φέρει την πολυπόθητη ειρήνη ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστρία. Στις 16 Μαΐου 1770  έγινε ο γάμος της Μαρίας Αντουανέτας με τον μετέπειτα βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ στις Βερσαλλίες. Ξόδευε κάθε μήνα 15.000 λίβρες για ζητήματα όπως η μόδα, οι κομμώσεις και πολυτελή κοσμήματα, καθώς και για την ανέγερση ενός μικρού, αλλά πολύ πολυτελούς κτίσματος στις Βερσαλλίες, το Μικρό Τριανόν, ενώ μεγάλο μέρος του γαλλικού πληθυσμού πέθαινε από την πείνα.

Το έτος 1789 αποτέλεσε σημείο καμπής στην ζωή της Μαρίας Αντουανέττας. Στις 4 Ιουνίου πέθανε ο πρωτότοκος αγαπητός γιος της. Η οικονομική και πολιτική κατάσταση της Γαλλίας χειροτέρευε συνεχώς. Γρήγορα ξέσπασε και η Γαλλική Επανάσταση.

Στις 5 και 6 Οκτωβρίου 1789 ο λαός του Παρισιού ξεχύθηκε στο βασιλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών και εξαγριωμένος κατευθύνθηκε προς το υπνοδωμάτιο της Μαρίας Αντουανέτας. Εκείνη από μια μυστική έξοδο κατάφερε να φτάσει στα διαμερίσματα του βασιλιά και έτσι γλίτωσε το λυντσάρισμα. Αλλά αν και γλίτωσε, η βασιλική οικογένεια αιχμαλωτίστηκε. Στη συνέχεια τη μετέφεραν στο Παρίσι. Η βασίλισσα όμως προσπάθησε να δραπετεύσει μαζί με τον βασιλιά και τα παιδιά της, βοηθούμενη από φίλους και συγγενείς, στο εξωτερικό. Η προσπάθειά της αυτή απέτυχε, καθώς συνελήφθη στη Βαρέν, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, όταν κάποιος αναγνώρισε τον Λουδοβίκο από την απεικόνιση του προσώπου του σε ένα νόμισμα.

Φυλακίστηκε στο Παρίσι, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογενείας, στο Παλάτι του Κεραμεικού. Στη φυλακή και μέσα από τα γράμματά της η Μαρία Αντουανέτα εμφάνισε μια πρωτοφανή αλλαγή στον χαρακτήρα της. Καθοδηγούσε και έδινε συμβουλές στους δικούς της ανθρώπους, ενώ εμφανιζόταν αποφασισμένη να οδηγήσει η ίδια την εκστρατεία ενάντια στη Γαλλική επανάσταση. Εν τέλει καρατομήθηκε στη γκιλοτίνα. Λέγεται ότι τα τελευταία της λόγια πριν την εκτέλεσή της ήταν, «Συγχωρήστε με, κύριε. Δεν το έκανα επίτηδες.» όταν ανεβαίνοντας στη γκιλοτίνα σκόνταψε στο πόδι κάποιου.

Της αποδίδεται η θρυλική φράση: «Αν δεν έχει ο λαός ψωμί, ας φάει παντεσπάνι», αν και κατά μία άλλη εκδοχή δεν το είχε πει η ίδια, αλλά η φράση κυκλοφορούσε σε διάφορα έντυπα ήδη από το 1760, αντικατοπτρίζοντας την παρακμή της αριστοκρατίας.

Να 10 απεικονίσεις της Μαρίας Αντουάνετας στην ποπ κουλτούρα

1. Η Norma Shearer ως Μαρία Αντουανέτα στην ομότιτλη ταινία του 1938

2. Η εμφάνιση της Μαντόνα στα Βραβεία του MTV το 1990

3. Η σειρά του BBC με τις Dawn French και Jennifer Saunders, Let Them Eat Cake, 1999

 

4. Το Notepad από το web series Cavalcade of Cartoon Comedy του Seth MacFarlane (δημιουργού του Family Guy)

5. Στην ταινία του 1993 Addams Family Values, η Wednesday ντύνει το μωρό ως Μαρία Αντουανέτα και αποπειράται να το στείλει στην γκιλοτίνα

6. Η ιαπωνική σειρά manga The Rose of Versailles

7. Η Kirsten Dunst στην ταινία «Μαρία Αντουανέτα» του 2006

8. Το άλμπουμ του μέταλ συγκροτήματος Jucifer, L’Autrichienne, είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στη ζωή της

9. Η Selena Gomez στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού Love You Like A Love Song

10. Η Rihanna ως Μαρία Αντουανέτα στο εξώφυλλο του CR Fashion Book

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Ποιος το είπε; 20 σπουδαίες φράσεις μεγάλων ανδρών και γυναικών

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote