Η δολοφονία ενός 63χρονού σε χωριό της Κρήτης κρύβει πίσω της, όπως πολλοί υποστηρίζουν υποψίες για βεντέτα ανάμεσα σε δυο οικογένειες. Όλα έγιναν όταν ο 24χρονος έστησε ενέδρα στον 63χρονο σε σημείο λίγο έξω από το χωριό και μόλις τον είδε στο αυτοκίνητό του τον πυροβόλησε από κοντινή απόσταση, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Τι ακριβώς όμως θεωρείται βεντέτα και ποιες είναι οι πιο γνωστές στην Κρήτη; Ας τα δούμε όλα από την αρχή!
Η βεντέτα
Η κρητική βεντέτα, όπως κάθε άλλη από οποιαδήποτε περιοχή, στηρίζεται στο «νόμο του αίματος», πρέπει δηλαδή να υπάρξει φόνος. Ουσιαστικά μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η βεντέτα είναι ένα έθιμο. Ένας κώδικας ανάμεσα στην κοινωνία, ο οποίος ορίζεται από τις έννοιες της τιμής και της προστασίας. Αφορμή για να ξεκινήσει αυτός ο ιδιωτικός πόλεμος μεταξύ δύο οικογενειών στην Κρήτη είναι η ατίμωση, η προστασία της υπόληψης, της οικογενειακής τιμής αλλά οποιουδήποτε είδους προσβολής. Παλιότερα είχαμε και βεντέτες στην Κρήτη οι οποίες ξεκινούσαν ακόμα και λόγω κτηματικών διαφορών, όπως στην περίπτωση της βεντέτας Σαρτζετάκη – Βομβολάκη.
Βεντέτα Σαρτζετάκη – Βομβολάκη
Η βεντέτα ανάμεσα στις οικογένειες Σαρτζετάκη – Βομβολάκη από το χωριό Βαφέ στον Αποκόρωνα Χανίων, είναι γνωστή τόσο για την διάρκεια της όσο και για τους θανάτους που αυτή έφερε. Όλα ξεκίνησαν το 1979 όταν ο Σπύρος Βομβολάκης λογομάχησε με τον συγχωριανό του Γιάννη Σαρτζετάκη για κτηματικές διαφορές. Ο Σπύρος Βομβολάκης θα πυροβολήσει τον συγχωριανό του τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο μάτι. Η αστυνομία θα τον συλλάβει και θα τον καταδικάσει σε φυλάκιση. Δυο μήνες μετά τον πυροβολισμό, στη βεντέτα θα συμμετάσχει και μία γυναίκα, η Ελένη Σαρτζετάκη, η οποία θα προσπαθήσει παραμονές Χριστουγέννων, να κάψει ζωντανή μια αδερφή των Βομβολάκηδων.

Την ώρα που όλοι θεωρούν ότι η βεντέτα έχει λήξει, ο Σπύρος Βομβολάκης δραπετεύει από τις φυλακές της Αγιάς και ετοιμάζει μαζί με τον αδερφό του δεύτερο χτύπημα κατά των Σαρτζετάκηδων. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1982 θα εμφανιστεί οπλισμένος μόνο ο Βασίλης Βομβολάκης (αδερφός του Σπύρου) στην πλατεία του χωριού όπου εκεί βρίσκεται ο Στρατής Σαρτζετάκης, ξάδερφος της Ελένης Σαρτζετάκη, αρχίζοντας να πυροβολεί εν ψυχρώ. Πρώτα πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Ευστράτιο Σαρτζετάκη, πρόεδρο της κοινότητας. Έπειτα έστρεψε το όπλο του στον Γεώργιο Σαρτζετάκη που πήγε να βοηθήσει τον συγγενή του που έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος και στη συνέχεια πυροβόλησε τη γυναίκα του Ελένη Σαρτζετάκη που έτρεξε αμέσως προς τον τραυματισμένο άντρα της. Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα όταν η Ελένη Σαρτζετάκη βγήκε από το σπίτι της, ο Βασίλης Βομβολάκης την καταδίωξε και χωρίς κανένα δισταγμό την εκτέλεσε ψυχρά. Στο τέλος επέστρεψε κοντά στον Ευστράτιο Σαρτζετάκη και του έδωσε από απόσταση αναπνοής τη χαριστική βολή.

Μερικές στιγμές αργότερα, η γυναίκα του Ευστράτιου, η οποία άκουσε τους πυροβολισμούς, βγήκε στην πλατεία με τα δύο παιδιά τους. Ο Βασίλης Βομβολάκης μόλις τους αντίκρισε σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε προς το μέρος τους τραυματίζοντας σοβαρά τον εννιάχρονο Γιώργο (καρφώθηκε η σφαίρα στο στήθος του). Τα δυο αδέρφια θα καταδικαστούν σε τέσσερις φορές ισόβια για ηθική αυτουργία στους φόνους και τον τραυματισμό. Ο Βασίλης Βομβολάκης λίγο πριν την αποφυλάκισή του πέθανε από καρκίνο στην φυλακή ενώ ο αδερφός του μετά από δέκα χρόνια αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους λόγω προβλημάτων υγείας και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Κερατσίνι του Πειραιά κόβοντας σχεδόν κάθε επαφή με την Κρήτη.

Το πρωί της Τετάρτης 3 Αυγούστου του 2005, στις 07:15 τα ξημερώματα ο Σπύρος Βομβολάκης θα πέσει νεκρός στο Κερατσίνι. Ο δράστης, σύμφωνα με την αστυνομία, τον παρακολουθούσε από καιρό και έστησε με προσοχή την ενέδρα σε μικρή απόσταση από την κατοικία του θύματος. Αφού βγήκε από την πόρτα του σπιτιού και περπάτησε λίγα μέτρα, τον πυροβόλησε οκτώ φορές πισώπλατα, σχεδόν εξ επαφής, με το 45άρι πιστόλι του. Η αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού!
Οι υπόλοιπες βεντέτες
Οι μεγαλύτερες βεντέτες στην Κρήτη τα τελευταία εκατό χρόνια είναι οι παρακάτω:
- Γιάννης Παπαδονικολάκης, —1950, Ασή Γωνιά Χανίων.
Τον σκότωσαν 32 χρόνια μετά το φόνο του δολοφόνου του αδελφού του, που είχε αποκαλύψει στον παπά του χωριού τους ένοχους του φόνου μιας γυναίκας. - Γιάννης Φραγκιαδάκης – Μανούσος Βεϊσάκης—1955, Βορίζα Ψηλορείτη.
Αιτία ήταν η υλοτόμηση ενός δάσους. Σε 2 ώρες σκοτώθηκαν 6 και έμειναν ανάπηροι 14. Στο μακελειό, εκτός από όπλα έπεσε και χειροβομβίδα! - Δαμιανός Παρασύρης —1969.
Μαχαίρωσε στο δικαστήριο το φονιά του αδελφού του, 24 χρόνια μετά. - Οικογένειες Κουκουλά – Μποτανάκη —1987, Κίσαμος Χανίων.
Αιτία; Διαφορές για πρόβατα. Τρεις νεκροί, 3 τραυματίες. - Χαρίδημος Ι. Στριλιγκάς – Χαρίδημος Εμμ. Στριλιγκάς —1987, Λιβάδια Μυλοποτάμου. Αντίποινα σε φονικό, 4 νεκροί.
- Γιάννης Παπαδόσηφος —1988, Ρέθυμνο.
Σκότωσε το δολοφόνο του γιου του στο Εφετείο Πειραιά. (Είχε κρύψει το όπλο στη γενειάδα του). - Οικογένειες Δικωνυμάκη – Μουζουράκη, —1994, Πάτημα Αποκορώνου.
Εκδίκηση για το φόνο της μητέρας Μουζουράκη, 6 νεκροί.

Οι Βροντακηδες κι οι Φουρτουνακηδες…ρε καλο στο μυαλο…