Κυκλοφορεί πολύ αυτό το γκάλοπ που ρωτά: Ποιο απ’ αυτά τα ελληνικά γλυκά είναι το αγαπημένο σου;
Και γράφει ο Anwar Jitou:
Τώρα άμα τους πεις ότι κανένα από αυτά δεν είναι ελληνικό θα το πάθουν το εγκεφαλικό;
Μπακλαβάς
Από το Αραβικό “baqlah”. Προέρχεται από τους Ασσυρίους και είναι το παλαιότερο ιστορικά καταγεγραμμένο γλυκό της λίστας. Έγινε ευρύτερα γνωστό στην αυλή του Σουλτάνου στο Τοπ Καπί τον 15 αιώνα.
Καταΐφι
Από το Αραβικό “qaṭāʾif” προέρχεται από την περιοχή της σημερινής Παλαιστίνης.
Λουκουμάδες
Προέλευση από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Προτοεμφανίστηκε τον 13ο αιώνα στη Bousta.
Μπουγάτσα
Προέλευση από τα Βαλκάνια. Παραλλαγή του “Semolina”. Πρώτη ιστορική καταγραφή στην περιοχή Ζάγκρεμπ της σημερινής Κροατίας. Εμφανίστηκε στην Κωσταντινούπολη τον 12ο αιώνα και από εκεί επεκτάθηκε και στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Κοκάκια (γνωστά και ως eclair)
Προέλευση Γαλλία. Αρχική ονομασία “pain à la Duchesse”
Χαλβάς
Παραδοσιακό εβραικό γλυκό (חלווה) παραλλαγή του αραβικού “ḥalwá” που σημαίνει “γλυκό” στα αραβικά.
Γαλακτομπούρεκο
Από το Αραβικό “attir” περιοχή της ευρύτερης μέσης Ανατολής.
Ρυζόγαλο
Προέλευση Γαλλία. Το ρύζι εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον όγδοο αιώνα και στην περιοχή της Ελλάδας τον 17ο. Διαδόθηκε (όπως και τα Κοκάκια ή Εκλεράκια) στην ελληνική επικράτεια μετά την επανάσταση του 1821 από τους Γάλλους μισθοφόρους και είναι μια παραποιημένη εκδοχή του Crème brûlée.
Και ένα σχόλιο της Σάσας κάτω απ’ όλα αυτά:
«Ναι, γεια σας. Για τα γλυκά ήρθα (δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω)!»
Dessert GIF – Find & Share on GIPHY
Discover & share this Dessert GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.
Δεν είναι έτσι. Τα γλυκά αυτά είναι ελληνικά και οι λέξεις είναι ελληνικές. Μπορεί να προέρχονται από κάποιο άλλο γλυκό άλλης χώρας, αλλά δεν έχει σημασία. Είναι σα να λέμε ότι μια λέξη στα αγγλικά όπως το empathy δεν είναι αγγλική αλλά ελληνική. Όχι, είναι λέξη της αγγλικής.
Επίσης πολλά από τα γλυκά αυτά μπορεί η λέξη τους να είναι παρμένη από τα αραβικά πχ αλλά το γλυκό να το φτιάχνουμε με διαφορετικό τρόπο στην Ελλάδα και διαφορετικά υλικά.