σε , ,

Κλασικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια που είναι πολύ πιο σκοτεινά από ό, τι νομίζουμε

Νομίζουμε ότι είναι όλα χαρούμενα και γιορτινά, όμως κάποια μιλούν για δολοφονίες νηπίων, έχουν λογοκριθεί ή και απαγορευτεί

Παρά τα αστραφτερά φώτα και τα λαμπερά στολίδια της περιόδου των γιορτών, υπάρχουν πολλά κλασικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια που είναι πιο σκοτεινά από ό, τι νομίζουμε. Κάποια μπορεί να μιλούν για δολοφονίες νηπίων, να είναι εμπνευσμένα από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, ή να έχουν λογοκριθεί και απαγορευτεί. [ranker]

1. White Christmas

Το White Christmas κατέχει το ρεκόρ του τραγουδιού με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά λίγες εβδομάδες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Το τραγούδι γράφτηκε από τον Irving Berlin για ένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ που δεν έγινε ποτέ, αλλά κατάφερε να συμπεριληφθεί στην ταινία των Fred Astaire και Bing Crosby, Holiday Inn.

Καθώς ο Berlin ήταν Εβραίος, δεν γιόρταζε τα Χριστούγεννα αλλά συνήθιζε να επισκέπτεται τον τάφο του γιου του που είχε πεθάνει την ημέρα των Χριστουγέννων όταν ήταν τριών εβδομάδων. Η μελαγχολία του συνθέτη είναι εμφανής και στο τραγούδι και ίσως είναι ένας από τους λόγους που έγινε επιτυχία την περίοδο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Συνεχίζοντας τη σκοτεινή του παράδοση, το τραγούδι χρησίμευσε και ως ραδιοφωνικό σήμα προς τους Αμερικανούς στρατιώτες για να εκκενώσουν τη Σαϊγκόν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

2. Do You Hear What I Hear?

Το τραγούδι έχουν ερμηνεύσει πολλοί καλλιτέχνες, όπως η Carrie Underwood και η Whitney Houston. Οι στίχοι περιγράφουν ένα αμνό που δείχνει ένα αστέρι σε έναν μικρό βοσκό, ο οποίος με τη σειρά του λέει στον βασιλιά να φέρει ασήμι και χρυσό σε ένα βρέφος. Μια πολύ τρυφερή ιστορία με την πρώτη μάτια.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, ωστόσο, είναι ότι το αστέρι με «ουρά τόσο μεγάλη όσο ένας χαρταετός» αναφέρεται στην πραγματικότητα σε πύραυλο. Το τραγούδι γράφτηκε το 1962 από τη Gloria Shayne Baker και τον Noel Regney κατά τη διάρκεια της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας. Οι τελευταίοι στίχοι παροτρύνουν τους ακροατές να «προσεύχονται για ειρήνη σε όλο τον κόσμο» και αποτελούν την απάντηση των δημιουργών στην τεταμένη κατάσταση της εποχής.

3. Have Yourself A Merry Little Christmas

Το τραγούδι έχει ερμηνευθεί από την Amy Grant, τον Barry Manilow κ.α, αλλά αρχικά γράφτηκε για την ταινία Meet Me in Saint Louis του 1944 με ερμηνεύτρια την Judy Garland. Ο Hugh Martin θέλησε να γράψει ένα τραγούδι που θα περιέγραφε τη θλίψη μιας οικογένειας για τον εορτασμό των τελευταίων Χριστουγέννων πριν φύγουν από το σπίτι στο οποίο έμεναν. Με στίχους όπως «Να έχετε καλά Χριστούγεννα/ Μπορεί να είναι τα τελευταία σας», ο συνθέτης εξέφρασε τη μελαγχολία του τόσο παραστατικά που η Garland παραπονέθηκε ότι ήταν πολύ καταθλιπτικό. Οι τελευταίοι στίχοι άλλαξαν μετά από αίτημα του Frank Sinatra, ο οποίος πίστευε επίσης ότι το τραγούδι ήταν υπερβολικά μελαγχολικό.

4. Santa Claus Is Coming To Town

Το 1934, ο παραγωγός του Haven Gillespie του ζήτησε να γράψει ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι για παιδιά. Ο Gillespie πήγε στο ραντεβού απευθείας μετά από την κηδεία του αδελφού του Irwin και ξεκίνησε να γράφει το τραγούδι κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στο σπίτι με το τρένο. Έγραψε το τραγούδι αναλογιζόμενος όλες τις ευχάριστες αναμνήσεις που είχε από τις γιορτές με τον αδελφό του.

5. Coventry Carol

Το Coventry Carol δεν είναι ακριβώς χριστουγεννιάτικο τραγούδι, αφού γράφτηκε για τη Γιορτή των Αγίων Νηπίων που γιορτάζεται στις 28 Δεκεμβρίου. Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τον  Βασιλιά Ηρώδη, ο οποίος δολοφόνησε εκατοντάδες παιδιά, με σκοπό να σκοτώσει και τον μελλοντικό Μεσσία. Πιστεύεται ότι προέρχεται από ένα ποίημα του 16ου αιώνα, αλλά η πραγματική του προέλευση είναι άγνωστη. Το τραγούδι προορίζεται να ακούγεται σαν νανούρισμα για τα νεκρά παιδιά, αλλά και σαν τις κραυγές των μητέρων τους κατά τη διάρκεια της σφαγής.

6. O Holy Night

Ο Γάλλος ποιητής Placide Cappeau de Roquemaure έγραψε ένα ποίημα για τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία του 1847 με βάση την ιστορία της Γέννησης από την Αγία Γραφή. Η Γαλλική Καθολική εκκλησία αρχικά ενέκρινε το τραγούδι, ώσπου ο Cappeau αποφάσισε να γίνει σοσιαλιστής, ενώ αργότερα ανακάλυψαν ότι ο στιχουργός Adolphe Charles Adams ήταν Εβραίος. Από τότε και για αρκετά χρόνια η Εκκλησία απαγόρευσε και καταδίκασε το τραγούδι.

7. Hark! The Herald Angels Sing!

Οι αρχικοί στίχοι γράφτηκαν το 1739 από τον Charles Wesley ως ποίημα, αλλά επειδή γράφτηκαν στα αρχαϊκά Αγγλικά και περιείχαν κάποιες περίεργες φράσεις, ένας ευαγγελιστής με το όνομα George Whitefield αποφάσισε να τους αλλάξει. Το 1855, μετά τον θάνατο και των δύο αντρών, ένας μουσικός με το όνομα William Cummings συνέθεσε το ποίημα υπό τη μουσική του Felix Mendelssohn. Ο Mendelssohn επέμενε ότι το έργο του δεν θα μπορούσε ποτέ να χρησιμοποιηθεί για θρησκευτικούς σκοπούς, αλλά επειδή και αυτός ήταν νεκρός, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα γι’ αυτό.

8. I Saw Three Ships

Οι στίχοι αποτελούν μυστήριο από τότε που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 1666. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα τρία πλοία συμβολίζουν τους τρεις Μάγους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο αριθμός αναφέρεται στην Αγία Τριάδα. Άλλοι θεωρούν ότι τα πλοία μετέφεραν τα λείψανα των Μάγων στον τελικό τόπο ανάπαυσής τους, αφού οι στίχοι μιλάνε για τρία κρανία. Υπάρχουν ωστόσο και διαφορετικές εκδοχές του τραγουδιού με διαφορετικούς στίχους.

9. I’ll Be Home For Christmas

 

Το τραγούδι γράφτηκε το 1943 από τους Walter Kent και James Gannon για να παρηγορήσει τις οικογένειες και τους φίλους που τους είχαν αποχωριστεί λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού έκανε ο Bing Crosby.

10. The Twelve Days of Christmas

Στα μέσα του 16ου αιώνα η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας απαγόρευσε τον Καθολικισμό ενώ ο εορτασμός των Χριστουγέννων ακυρώθηκε εντελώς από το 1649-1660. Κάποιοι πιστεύουν ότι το τραγούδι γράφτηκε εκείνη την περίοδο και το τραγουδούσαν κρυφά οι Καθολικοί για να διδάξουν στα παιδιά τους την πίστη τους. Υποτίθεται ότι, κάθε αντικείμενο που αναφέρει το τραγούδι είναι κωδικός για κάτι άλλο, τα δύο χελωνάκια είναι η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, ενώ οι 10 ευγενείς είναι οι Δέκα εντολές.

11. Rudolph The Red-Nosed Reindeer

Ο Ρούντολφ το ελαφάκι δημιουργήθηκε το 1938 από τον διαφημιστή Bob May ως διαφημιστικό τέχνασμα για την προώθηση ενός βιβλίου από την αλυσίδα καταστημάτων Montgomery Ward. Ο May δοκίμασε αρχικά την ιδέα στην τετράχρονη κόρη του και ως το 1946, η εταιρεία είχε ήδη πουλήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα. Ο May δεν έλαβε ποσοστά από τις πωλήσεις, αλλά κατάφερε να αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα, και έγινε πλούσιος. Ο γαμπρός του μετέτρεψε το βιβλίο σε τραγούδι, το οποίο ηχογράφησε ο Gene Autry το 1949 και έγινε το δεύτερο στη σειρά χριστουγεννιάτικο τραγούδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Πόσο καλά γνωρίζεις τα γιορτινά τραγούδια και φιλμ;

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote