σε , ,

Με απλά λόγια: Πως θα συγκροτηθεί η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που θα διαλευκάνει την υπόθεση Novartis;

Μια παράλογη διαδικασία κατά την οποία οι Βουλευτές, για τυχόν ποινικά αδικήματα, διερευνώνται όχι από την τακτική δικαιοσύνη, αλλά από τους συναδέλφους τους στη Βουλή.

mg 99441506333599
Alexandros Michailidis / SOOC

Τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, εισηγήθηκε πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα διερευνηθεί όμως το σκάνδαλο στη Βουλή;

Προσπαθήσαμε παρακάτω να εξηγήσουμε με απλά και κατανοητά λόγια

1. Όλα ξεκινήσαν όταν η Ελληνική δικαιοσύνη έχοντας στα χέρια της τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis «σκόνταψε» πάνω στα ονόματα 10 πολιτικών πρόσωπα τα οποία όμως προστατεύονται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Έτσι η δικαιοσύνη ανέθεσε στο κοινοβούλιο το έργο της διερεύνησης τυχόν ευθυνών αυτών των προσώπων.

2. Ήταν σχεδόν σίγουρο ότι, εφόσον η υπόθεση αφορά ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων θα συγκροτούνταν προανακριτική επιτροπή στη Βουλή (πιο επίσημα Επιτροπή προανακριτικής εξέτασης) η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση.

3. Μια τέτοια πρωτοβουλία, για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, παίρνεται πάντα από τα κόμματα. Ό,τι δηλαδή έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

4. Από εδώ και πέρα, και εφόσον ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως, θα υποβληθεί στη Βουλή σχετικό αίτημα υπογεγραμμένο από τουλάχιστον 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα θα συζητηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια της Βουλής (ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τοποθέτησε χρονικά τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής μετά την Καθαρά Δευτέρα, που είναι στις 19 Φεβρουαρίου) η οποία θα κληθεί να αποφασίσει με τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας όπου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των 300 βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι.

5. Η Προανακριτική θα ασχοληθεί καταρχάς με το ζήτημα ενδεχόμενης παραγραφής των αδικημάτων της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας στην υπηρεσία που καταλογίζονται στα 10 πολιτικά πρόσωπα.

6. Αν κριθεί ότι όλα τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα για τα πολιτικά πρόσωπα τότε δικογραφία θα επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη.

7. Οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν διανέμονται πρακτικά στον Τύπο.

8. Όταν ολοκληρώσει τις εργασίες της η προανακριτική υποβάλλει το πόρισμά της στην Ολομέλεια. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ευθύνες κατά συγκεκριμένων προσώπων θα διεξαχθεί ξεχωριστή μυστική ψηφοφορία για το καθένα από αυτά με ερώτημα εάν θα παραπεμφθούν ή όχι σε ειδικό δικαστήριο.

9. Πριν από την παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο πάντως το πόρισμα θα αποσταλεί στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα κρίνει οριστικά εάν έχουν παραγραφεί ή όχι οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

10. Σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν αναλάμβανε πρωτοβουλία για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής η δικογραφία θα διαβιβαζόταν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά τα σκάνδαλα του Ντινάν, των αρθροσκοπήσεων, του ΚΕΕΛΠΝΟ και της υπερτιμολόγησης του φαρμάκου για την περίοδο 1997 – 2014.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!