σε ,

Σε αντίστροφη μέτρηση: Οι 11 καλύτερες Οσκαρικές ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών

Όπως τις ψήφισαν οι αναγνώστες μας

photomix image 14

Το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων είναι ένα από τα ετήσια βραβεία που δίνονται στο Λος Άντζελες, από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Κάτι που ίσως αρκετοί αγνοούν είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία προστέθηκε στα βραβεία Όσκαρ για πρώτη φορά το έτος 2001. Μέχρι τότε, οι ταινίες κινουμένων σχεδίων συμμετείχαν κανονικά στις γενικές κατηγορίες του θεσμού, όπως για παράδειγμα η ταινία «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» (1991) που ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων η οποία κατάφερε να αποσπάσει μια υποψηφιότητα στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας.

Εμείς σας ζητήσαμε σε γκάλοπ να ψηφίσετε τις πιο αγαπημένες σας. Να τι αποφασίσατε:

11. Ψυχρά κι ανάποδα11 10

Η θαρραλέα και υπεραισιόδοξη πριγκίπισσα Αννα πρέπει να συνεργαστεί με τον Κριστόφ, έναν απότομο, βουνίσιο τύπο, για να ξεκινήσουν μαζί ένα μεγάλο ταξίδι. Σκοπός τους είναι να βρουν την Παγωμένη Βασίλισσα Ελσα, που δεν είναι άλλη από την αδελφή της Αννα, και να λύσουν επιτέλους τα παγωμένα μάγια που ταλαιπωρούν ένα ολόκληρο βασίλειο. Η ταινία Ψυχρά κι ανάποδα (Frozen) ξεπέρασε το 1 δις σε παγκόσμιες εισπράξεις και γνώρισε κριτική επιτυχία με αρκετούς κριτικούς να τη θεωρούν την καλύτερη ταινία – μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων της Disney από την εποχή αναγέννησης του στούντιο. Η ταινία κέρδισε δύο Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Πρωτότυπου Τραγουδιού, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, το BAFTA Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, πέντε Annie Awards και δύο Critics’ Choice Awards.

10. Ποκαχόντας10 11

Σκηνοθετημένη από τους Μάικ Γκάμπριελ και Έρικ Γκόλντμπεργκ, η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη γνωστή ιστορία και τη λαογραφική παράδοση γύρω από την ιθαγενή Αμερικανή γυναίκα Ποκαχόντας και απεικονίζει μια μυθοπλαστική ιστορία της ιστορικής της συνάντησης με τον Άγγλο Τζον Σμιθ και τους αποίκους της Τζέιμστάουν. Η ταινία έκανε εμπορική επιτυχία με έσοδα 346 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office. Η Ποκαχόντας πήρε δύο Όσκαρ για τη μουσική της: Καλύτερη Μουσική σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για τον Μένκεν και Καλύτερο Τραγούδι για το «Colors of the Wind» (Χρώματα του ανέμου).

9. Μπαμπούλας Α.Ε.9 11

Ο Σάλι κι ο Μάικ, δύο συμπαθητικά τέρατα, έχουν ως αποστολή να προμηθεύουν την εταιρεία ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε. με παιδικές κραυγές τρόμου που είναι η βασική πηγή ενέργειας της Μπαμπουλόπολης. Όταν όμως η Μπου, ένα μικρό κοριτσάκι, εισβάλλει κατά λάθος στη χώρα τους, ξεσπά πανικός, καθώς οι μπαμπούλες πιστεύουν ότι τα παιδιά είναι τοξικά. Ο Σάλι μαζί με τον Μάικ θα προσπαθήσει να σώσει την κατάσταση και να προστατεύσει το χαριτωμένο κοριτσάκι. Η ταινία απέφερε συνολικά κέρδη ύψους 525 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παράλληλα κατάφερε να αποσπάσει το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού, σε μουσική και στίχους του Ράντι Νιούμαν.

8. Ρατατούης8 9

Ένας Γάλλος ποντικός ονειρεύεται να γίνει σπουδαίος σεφ και το καταφέρνει κατευθύνοντας τον ανίδεο από μαγειρική Λιγκουίνι. Ο κόσμος των ανθρώπων, όμως, δεν είναι έτοιμος να δεχτεί ότι ένας ποντικός μαγειρεύει καλύτερα από αυτούς. Ο Ρατατούης  (Ratatouille) είναι η όγδοη ταινία των Pixar Animation Studios σε συνεργασία με την Walt Disney Pictures. Η ταινία σκηνοθετείται από τον Μπραντ Μπερντ και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 2007.

7. Toy Story7 11

Το Toy Story παραγωγής 1995 είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Pixar καθώς και η πρώτη που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η υπόθεση είναι βασισμένη στην ιστορία μιας ομάδας παιχνιδιών, τα οποία προσποιούνται ότι είναι άψυχα αντικείμενα μπροστά στους ανθρώπους και εστιάζει στην υφασμάτινη κούκλα Σερίφη Γούντι και στον πλαστικό αστροναύτη Μπαζ Λαϊτγίαρ. Έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου κάνοντας το Toy Story την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που λαμβάνει υποψηφιότητα για Όσκαρ Σεναρίου. Βραβεύτηκε με το Ειδικό Όσκαρ Προσφοράς για την καινοτομία της ως η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων φτιαγμένη ολόκληρη με τη χρήση υπολογιστή.

6. Η Πεντάμορφη και το Τέρας6 10

Το «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» (Beauty and the Beast) είναι αμερικανική μιούζικαλ – ρομαντική ταινία φαντασίας κινουμένων σχεδίων του 1991, σε παραγωγή Walt Disney Animation Studios. Η ταινία πραγματεύεται στη σχέση που αναπτύσσουν το Τέρας, ένας πρίγκιπας μεταμορφωμένος με μάγια, κι η Μπελ, μία όμορφη κοπέλα που φυλακίζεται στο κάστρο του πρώτου. Το Τέρας, για να ξανά γίνει ο πρίγκιπας που ήταν, θα πρέπει να κάνει κάποια να τον αγαπήσει, αλλιώς θα έμενα τέρας για πάντα. Η ταινία, ακολούθως, έγινε επιτυχημένη στο box-office, με καθαρά έσοδα 425 εκατομμύρια δολάρια, παγκοσμίως. Επίσης, οι κριτικές που έλαβε ήταν θετικότατες. Ενώ, της πιστώνεται και ότι είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που είχε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Αν και δεν το έλαβε το συγκεκριμένο Όσκαρ, κέρδισε άλλα δύο: το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής και το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, για το τραγούδι Beauty and the Beast.

5. ΓΟΥΟΛ·Υ5 12

Η ιστορία ακολουθεί ένα ρομπότ με το όνομα ΓΟΥΟΛ·Υ, που έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει την καλυμμένη από απόβλητα γη του μέλλοντος. Έρχεται η στιγμή που ερωτεύεται ένα άλλο ρομπότ, την ΕΥΑ, και την ακολουθεί ως το διάστημα, σε μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη μοίρα του είδους του και της ανθρωπότητας. Η ταινία ΓΟΥΟΛ·Υ (WALL·E) παραγωγής 2008 και σε σκηνοθεσία του Άντριου Στάντον δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από την Pixar και τη χρηματοδότηση ανέλαβε η Walt Disney Pictures. Οι περισσότεροι χαρακτήρες δεν έχουν πραγματικές ανθρώπινες φωνές, αλλά αντ’ αυτού επικοινωνούν μέσω της γλώσσας του σώματος και ρομποτικών ήχων, σχεδιασμένων από τον Μπεν Μπερτ, που συμβολίζουν φωνές. Επιπλέον, είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar που περιέχει τμήματα βίντεο αληθινών ανθρώπων. Το ΓΟΥΟΛ·Υ έλαβε εξαιρετικές κριτικές, έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

4. Ψηλά στον Ουρανό4 13

Το Ψηλά στον Ουρανό είναι μια κωμική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων στον υπολογιστή, αμερικάνικηςπαραγωγής της Pixar Animation Studios και διανομής Walt Disney Pictures του 2009. Η ταινία εστιάζεται σε έναν ηλικιωμένο χήρο, τον Καρλ Φρέντρικσεν και σε έναν ένθερμο νέο, εξερευνητή της άγριας φύσης, τον Ράσελ, οι οποίοι πετούν προς τη Νότια Αμερική μέσα σε ένα σπίτι που κρέμεται από μπαλόνια γεμισμένα με ήλιο. Ανάμεσα σε πολυάριθμα σημαντικά βραβεία τιμήθηκε και με τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής. Η ταινία υπήρξε υποψήφια για τρία ακόμα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στις κατηγορίες Σεναρίου, Μοντάζ Ήχου αλλά και για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, καθιστώντας τη δεύτερη μόλις παραγωγή κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου, η οποία έλαβε αυτή τη διάκριση, μετά από την Πεντάμορφη και το Τέρας.

3. Ψάχνοντας τον Νέμο3 14

Ο Νέμο, ένα τροπικό ψαράκι, ξεφεύγει από τον υπερπροστατευτικό πατέρα του για να καταλήξει στο ενυδρείο ενός οδοντίατρου. Ο πατέρας του, παρέα με την Ντόρι, ένα ψάρι με κενά μνήμης, διασχίζει όλο τον ωκεανό προς αναζήτησή του. Η ταινία έγινε τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων ενώ αξιοσημείωτες ήταν οι και εισπράξεις της που άγγιξαν τα 867,8 εκατομμύρια δολάρια και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το 2003.

2. Τα μυαλά που κουβαλάς2 15

Η 11χρονή Ράιλι μετακομίζει με την οικογένειά της από την Μινεσότα στο Σαν Φρανσίσκο, και τα πέντε συναισθήματα της, η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος και η Αηδία πρέπει να φροντίσουν να είναι χαρούμενη. Όμως κάτι πάει στραβά όταν η Λύπη αγγίζει καταλάθος μια χαρούμενη μνήμη, μετατρέποντας την σε λυπημένη, που θα οδηγήσει την ίδια και την Χαρά σε ένα ταξίδι στο μυαλό της Ράιλι. Τα «Μυαλά που κουβαλάς» (Inside Out) μάγεψε μικρούς και μεγάλους λάτρεις του σινεμά κατακτώντας επάξια και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

και…

1. Ο Βασιλιάς των Λιονταριών1 20

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (The Lion King) διηγείται την ιστορία του Σίμπα, ενός μικρού λιονταριού που θα διαδεχθεί τον πατέρα του, Μουφάσα, ως βασιλιάς της σαβάνας. Ωστόσο, μετά τη δολοφονία του Μουφάσα από τον θείο του Σίμπα, Σκαρ, ο Σίμπα χειραγωγείται στο να πιστεύει ότι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του πατέρα του και το σκάει εξόριστος από ντροπή και απόγνωση. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 15 Ιουνίου 1994, αποσπώντας θετικές κριτικές, που επαινούσαν την ταινία για τη μουσική της, την ιστορία της και το σχεδιασμό της. Τελείωσε τις προβολές της ως η μεγαλύτερη σε εισπράξεις ταινία του 1994 και δεύτερη όλων των εποχών. Ο Βασιλιάς των Λιονταριών πήρε δύο βραβεία Όσκαργια τη μουσική και μία Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία «Καλύτερη Ταινία – Μιούζικαλ ή Κωμωδία».

*ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ:

KOYIZ: Πόσο καλά θυμάσαι το Lion King;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!