1) Η καταδίκη του ιερέα βιαστή
Κι ενώ όλοι μιλάμε για το Λιγνάδη (θα αφήσω ασχολίαστη την κίνηση του κ. Κούγια με τις φωτογραφίες, θα βάλω μόνο την ατάκα «εάν επέτρεπε η κ.Γιουπη να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και δημοσιοποιουνταν διαλογοι και φωτογραφίες που διασώθηκαν από το κινητό του Λιγναδη θα είχε τελειωσει η ιστορία και θα είχαν κλείσει τα στόματα και μαζί το απυλωτο στόμα του συνηγόρου» που έγραψε η κα Χατζηαντωνίου), υπάρχει και μια άλλη καταδίκη, με φυλάκιση αυτή τη φορά.
Ο θεολόγος Παναγιώτης Ανδριόπουλος μέσω της εξαιρετικής Ιδιωτικής Οδού του είχε αναδείξει πολλές φορές το θέμα, όταν συνελήφθη ο ιερέας, όταν παραπέμφθηκε σε δίκη κλπ, τονίζοντας τη σιωπή της σχετικής Μητρόπολης και της Εκκλησίας γενικά. Τώρα όμως, μετά και την καταδίκη;
Στο άρθρο του ΠΟΙΟΝ ΑΓΓΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΒΙΑΣΤΗ;, ο κ. Ανδριόπουλος γράφει σήμερα:
Την καταδίκη του 50χρονου ιερέα από το Αγρίνιο, για όλες τις κατηγορίες και την επιβολή κάθειρξης 27 ετών ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Λευκάδας.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο ιερέας κρίθηκε ένοχος για 6 βίντεο παιδικής πορνογραφίας, για βιασμό κατά συρροή και για ασέλγεια κατά συρροή και εξακολούθηση.
Ο 50χρονος πήρε το δρόμο για τις φυλακές, ενώ ορισμένα από τα θύματά του ξέσπασαν σε δάκρυα, όταν ανακοινώθηκε η ποινή. [Ενδεχομένως ο αριθμός των εγκλημάτων και το ύψος της ποινής, -27 έτη-, να απέτρεψαν το δικαστήριο απ’ το να του δώσει αναστολή μέχρι την έφεση, όπως έγινε πχ. με το Λιγνάδη αλλά και με διάφορους άλλους παντελώς άσημους το τελευταίο διάστημα.]
Παράλληλα, το δικαστήριο, διαβιβάζει τη δικογραφία στο Εφετείο του Αγρινίου για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των δύο μανάδων των κοριτσιών που υπέστησαν τα παραπάνω από τον ιερέα καθώς και του ίδιου για την περίπτωση ακόμη δυο κοριτσιών που κατέθεσαν ως μάρτυρες και δεν έχουν κάνει μήνυση.
Το ρεπορτάζ λέει πως οι έρευνες των Αρχών έφεραν στην επιφάνεια συγκλονιστικά στοιχεία για τη δράση του 50χρονου ιερέα, που σόκαραν ακόμα και έμπειρους αστυνομικούς. Σύμφωνα με δεδομένα από τα κινητά του τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές προκύπτει η απόλυτη εξάρτηση των ανήλικων κοριτσιών που ζούσαν μαζί με τις μητέρες τους στο σπίτι του ιερέα.
Τα κορίτσια φαίνεται πως υπάκουαν τυφλά τον 50χρονο ιερέα και πως φοβόντουσαν να μην τον απογοητεύσουν ή του προκαλέσουν δυσαρέσκεια, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τις τιμωρούσε.
Τώρα, το ενδιαφέρον είναι ότι τα παραπάνω, τουλάχιστον σε ένα ικανό βαθμό, ήσαν γνωστά τόσο στην Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας όσο και στην τοπική κοινωνία.
Φυσικά, δεν υπήρξε καμία απολύτως ενέργεια της τοπικής Εκκλησίας, υπό τον τότε – και νυν κεκοιμημένο – μητροπολίτη Κοσμά, προς διερεύνηση της νοσηρής αυτής υπόθεσης.
Είχαμε αντιδράσει αμέσως για την ένοχη σιωπή – που μαρτυρούσε συγκάλυψη – από πλευράς Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο και προφυλακίστηκε ο κληρικός Θεόδωρος Δροσοπαναγιώτης, γιός του ιερέως Δημοσθένη Δροσοπαναγιώτη.
Όμως, το θέμα, ακόμα και τώρα που επήλθε η καταδίκη του ιερέως, δεν απασχολεί τον χώρο της Εκκλησίας.
Καμία ανακοίνωση για το θέμα, ενώ είναι πολύ σοβαρό πια, καθώς ο ιερέας θα πρέπει να καθαιρεθεί.
Άκρα του τάφου σιωπή και από τον θεολογικό κόσμο. Καμία αντίδραση.
Την ώρα που μια σημαντική μερίδα του καλλιτεχνικού κόσμου κάνει [ορθώς] «χαμό» για την περίπτωση Λιγνάδη, στον εκκλησιαστικό χώρο η καταδίκη του ιερέα φαίνεται πως δεν αγγίζει κανένα.
Κι έτσι όλα καλά! Οι κακοί στη φυλακή και οι επαγγελματίες της θρησκευτικότητας – κληρικοί και λαϊκοί – συνεχίζουν απτόητοι τον «πνευματικό» βίο τους. Καταναλώνοντας τόνους γεροντισμού, υποκρισίας και – φευ! – «ηθικής».
2) Κι όμως, ο κ. Γιατρομανωλάκης είχε μιλήσει

Χτες έγραψα πως έκανε μήνυση στο Μακελειό.
Έγινε όμως viral ένα κείμενο το οποίο έλεγε με λίγα λόγια ότι ο κ. Γιατρομανωλάκης ήταν υποκριτής επειδή ποτέ δε μίλησε για τα θύματα της δίκης Λιγνάδη, ούτε καταδίκασε τα περί «επαγγελματιών ομοφυλόφιλων του Κούγια», ενώ κατήγγειλε την ομοφοβία μόνο τώρα που άγγιξε τον ίδιο.
Παρτάκια τον παρουσίασε, και δώστου χιλιάδες λάικ και εκατοντάδες κοινοποιήσεις.
Το viral κείμενο εκτός των άλλων έλεγε: «Πριν δηλώσετε εσείς θύμα (victim blaming) θα έπρεπε κύριε Υφυπουργέ του Σύγχρονου Πολιτισμού να έχετε τα κότσια -που δεν τα είχατε- να καταδικάσετε τη γλώσσα του Λιγνάδη που δια του συνηγόρου του αράδιασε στις μεσημεριανές τηλεοπτικές ζώνες το υπέρτατο victim blaming εναντίον των θυμάτων του Λιγνάδη».
Έλα όμως που, φυσικά και είχε τα κότσια ο κ. Γιατρομανωλάκης και φυσικά και είχε μιλήσει εναντίον του victim blaming που γινόταν στους καταγγέλλοντες της υπόθεσης Λιγνάδη.
Και μάλιστα το είχε κάνει από πολύ νωρίς, σχεδόν με το που ανέλαβε ο κ. Κούγιας δικηγόρος του κ. Λιγνάδη!
Πχ. στη συνέντευξή του στο Protagon και στον Παύλο Αγιαννίδη στις 2 Μαρτίου 2021 είχαν ειπωθεί αυτά τα πολύ σωστά (κατά τη γνώμη μου) πράγματα:
—Έχετε μιλήσει για το μπούλινγκ που έχετε δεχτεί λόγω της δημόσιας αποδοχής της διαφορετικότητας. Δεν σας ενοχλεί το μπούλινγκ των θυμάτων και των οικογενειών τους, στην υπόθεση Λιγνάδη;
«Φυσικά και με ενοχλεί. To μπούλινγκ με ενοχλεί όποιο άτομο και αν αφορά, όποια συνθήκη και αν αφορά, από όπου κι αν προέρχεται. Δεν χρειάζεται να έχεις υποστεί ο ίδιος μπούλινγκ για να σε ενοχλεί και δεν χρειάζεται να έχεις υπάρξει θύμα οποιασδήποτε μορφής βίας, παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας, για να σταθείς στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους. Στην προκειμένη περίπτωση ντρέπομαι ως πολίτης για οποιαδήποτε απόπειρα slutshaming, αλλά και για οποιαδήποτε εκστρατεία εργαλειοποίησης».
—Η κυβέρνηση προσκάλεσε τα όποια θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης να μιλήσουν. Σε ένα κλίμα μπούλινγκ μπορεί να γίνει αυτό;
«Αυτή τη στιγμή εργαλειοποιείται η τραυματική εμπειρία των θυμάτων, αλλά και των νέων ανθρώπων που μοιράζονται μαζί μας την αγωνία και τον προβληματισμό τους. Στα αλήθεια πιστεύει κανείς ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνουμε και άλλα άτομα να σπάσουν τη σιωπή τους, όταν βλέπουν ότι κινδυνεύουν να αποτελέσουν απλώς πυρομαχικά για αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες;
Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό και όχι ένα ανθρωποφάγο πλαίσιο. Το γεγονός ότι πολύ συχνά αναφερόμαστε σε περιστατικά που έχουν συμβεί πριν πολλά χρόνια καταδεικνύει, πέρα από την όποια συστημική αδυναμία σε επίπεδο Πολιτείας, κάτι πολύ βαθύτερο που πρέπει να καταπολεμήσουμε ως κοινωνία: την κουλτούρα της σιωπής, της ντροπής και της ενοχοποίησης των θυμάτων. Είναι ανεκτίμητη η συμβολή στο κοινό καλό όλων εκείνων των ανθρώπων που βρήκαν το κουράγιο να εκθέσουν δημόσια τα τραύματά τους και είναι χρέος της Πολιτείας και των θεσμών – όχι απλά της κυβέρνησης – να τους στηρίξει, να τους ενθαρρύνει και να τους προστατεύσει απέναντι σε όποιον επιμένει να επιχειρεί να τους εκφοβίσει, να τους χειραγωγήσει ή να τους εργαλειοποιήσει. Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες απέναντί τους».
—Σας θεωρούν πολέμιο της ομοφοβίας. Σας ενοχλεί το εκπεφρασμένα ομοφοβικό κύμα, ακόμη και από πολιτικά πόστα, που έφερε η υπόθεση Λιγνάδη;
«Δεν με ενοχλεί μόνο, με εξοργίζει, και όχι επειδή εγώ ο ίδιος είμαι ομοφυλόφιλος. Δυστυχώς, παρά τους αγώνες δεκαετιών βλέπουμε να στιγματίζεται εκ νέου η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, και να εξισώνεται, πολύ συνειδητά από κάποιους, η ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία, μία ποινικά κολάσιμη πράξη. Πέρα από το χυδαίο του πράγματος, οφείλει ο κάθε πολίτης να αναρωτηθεί πώς αυτό θα βοηθήσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα σεξουαλικής βίας να μιλήσουν, όταν εκτός από το βάρος της τραυματικής τους εμπειρίας θα φέρουν και αυτό το στίγμα; Όμως, δεν είναι μόνο η ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητα που επιχειρήθηκε να στιγματιστεί, αλλά και η καλλιτεχνική. Και αυτό είναι απαράδεκτο και μαρτυρά αναχρονιστικές αντιλήψεις για τον κλάδο και τους ανθρώπους του. Για να μην στέκομαι όμως μόνο στα αρνητικά, ήταν πολύ σημαντικό που στη Βουλή καταδικάστηκε η χρήση της λέξης «κίναιδος», και ότι πολύς κόσμος, όχι μόνο ΛΟΑΤΚΙ+, αντέδρασε στην έκφραση “επαγγελματίας ομοφυλόφιλος”. Είναι μια πολύ υγιής ένδειξη αυτή.»
***
Βέβαια η λανθασμένη ανάρτηση με τα χιλιάδες λάικς διαβάστηκε από άπειρο κόσμο, και έκανε ήδη τη ζημιά της.
Τόσο που ακόμα και στο Facebook μου ήρθαν φίλοι και μου έγραφαν (επειδή έγραψα «επιτέλους» για τη μήνυση που έκανε στο Μακελειό): «Τώρα που θίχτηκε προσωπικά βγήκε να το πει; Όταν λοιδορούσαν την κοινότητα στην οποία ανήκει τι ακριβώς έκανε γι’αυτό…; Ε όχι και επιτέλους λοιπόν…» και « οι ομοφυλόφιλοι πολιτικοί όπως ο Πατελης κι ο Γιατρομανωλάκης έπρεπε να μιλήσουν εγκαίρως γι’αυτό με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη. Τώρα θίγονται από τον βρωμερό Χίο δικαίως φυσικά, αλλά επί προσωπικού.»
Και τα έγραψαν αυτά *χωρίς* να έχουν τσεκάρει αν ισχύουν, απλά και μόνο επειδή το είχαν διαβάσει κάπου.
Προσοχή μεγάλη σε ό,τι διαβάζουμε. Και, καθώς είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη, όταν μας τα επισημαίνουν, καλό είναι α) να τα παραδεχόμαστε και β) να τα διορθώνουμε.
3) Πού να ξέραμε!
Όμως στην αρχή του covid υπήρξε πράγματι μια τέτοια ελπίδα…
Τότε ήταν κάποιοι, μετά τον κορωνοϊό όμως έγιναν εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα είναι πλέον γιατροί, πολιτικοί τηλεπαρουσιαστές, το ένα τρίτο του πληθυσμού σχεδόν!
Αν ήμουν συνωμοσιολόγος θα έλεγα ότι τον κορωνοϊό τον κατασκεύασαν οι αντιεμβολιαστές για να δώσουν αέρα στα πανιά του κινήματός τους 🙃
4) Μη μου πείτε ότι δεν το βλέπετε και εσείς!
* I-Xasou * on X (formerly Twitter): “Αυτό θα ήθελα να κρατηθεί στα πρακτικά ως απόδειξη της ηλιθιότητας του ελληνικου γενους. #wtf #εκκλησια pic.twitter.com/CERJwiYcjs / X”
Αυτό θα ήθελα να κρατηθεί στα πρακτικά ως απόδειξη της ηλιθιότητας του ελληνικου γενους. #wtf #εκκλησια pic.twitter.com/CERJwiYcjs
5) Τρίπολη: Μαζικές δηλητηριάσεις ζώων – Δεμένα και μάλλον πυροβολημένα δύο από αυτά
Με ενημέρωσε αναγνώστρια.
«Καλησπέρα σας, τις τελευταίες μέρες επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία όπως σε πολλές περιοχές, δυστυχώς όμως υπάρχει κλιμάκωση και δεν ξέρουμε πού θα σταματήσουν.
Δηλητηριάστηκαν σκυλιά στη κεντρικότερη πλατεία της Τρίπολης, όπου παίζουν παιδιά, ενώ πολλά από τα αδέσποτα που φροντίζουν εθελοντές αγνοούνται. Σε σημερινό συμβάν, υπάρχει εικόνα από μακροσκοπική παρατήρηση δύο άψυχων ζώων, δεμένων στα πόδια μεταξύ τους, ότι μάλλον πυροβολήθηκαν αλλά μόνο η κτηνιατρική υπηρεσία που τα παρέλαβε θα μπορεί να επιβεβαιώσει εάν όντως ισχύει ή δηλητηριάστηκαν…»
Τον περασμένο μήνα, ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης συγκρότησε νέα επιτροπή για τα αδέσποτα (Ιωάννης Παπαδάτος, Γεώργιος Ζαφειράκης, Δήμητρα Αλουπογιάννη, Μαρίνης Σταθόπουλος).
Μήπως αυτοί και ο Δήμαρχος να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια;
Περισσότερες πληροφορίες (και σκληρές εικόνες) στο facebook Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης /Arcadia Animal Care, GR, όπου διαβάζουμε το αυτονόητο:
«Οι εγκληματικές ενέργειες εναντίον ανυπεράσπιστων πλασμάτων πρέπει να σταματήσουν σήμερα. Η βίαιη θανάτωση ζωων είναι κακουργηματική πραξη και επιφέρει ποινή καθειρξης μέχρι 10 έτη. Ο πολιτισμός είναι ευθύνη και των πολιτών σε μια συντεταγμένη κοινωνία. Βοήθησε και εσυ στην υπεράσπιση των ανυπεράσπιστων. Κατειγγειλε αμεσα οποία ύποπτη συμπεριφορά υποπέσει στην αντίληψη σου!»
6) Ωραίο!
Ζητώντας απ’ τη Siri να διαβάσει τα ονόματα των Ελλήνων αθλητών που είναι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου
JavaScript is not available.
No Description
7) Όλη η Ελλάδα σε μια ανακοίνωση
Τη φωτο τράβηξε στα ΚΤΕΛ Βόλου (και μου την έστειλε) η Μελίνα.
8) Νέα κυκλοφορία: Κωνσταντίνος Βήτα – Νίκος Πατρελάκης
H φρέσκια, υπέροχη συνεργασία τους, (κυκλοφόρησε ψηφιακά πριν δυο μήνες) τώρα και σε cd.
O K. Βήτα έγραψε:
9) Μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που δεν παίζουν την τεχνολογία στα δάχτυλα #353
😯🙃
Πάντως τελικά κάποιος της έστειλε αυτήν
10) Πράγματα που είδα στα σόσιαλ
Μπράβο σ’ όλους…
Τάπα
Travis Bickle on X (formerly Twitter): “Ε ρε με τι εκδικητικούς χέστες έμπλεκε η μάνα μου https://t.co/7ALnIlQsUA / X”
Ε ρε με τι εκδικητικούς χέστες έμπλεκε η μάνα μου https://t.co/7ALnIlQsUA
Μόνο στην Ελλάδα!
AristeraTisMprizolas on X (formerly Twitter): “Η Ελλάδα όλη… pic.twitter.com/au2Ls7StgP / X”
Η Ελλάδα όλη… pic.twitter.com/au2Ls7StgP
ΤΙ?!
Rosasharn on X (formerly Twitter): “Ο Κασιδιάρης φαρμακοποιός κυκλοφορεί με στολή ανθρωποφύλακα και όχι κρατούμενου.Το λες και φυσιολογικό. pic.twitter.com/ciS4uTrkTj / X”
Ο Κασιδιάρης φαρμακοποιός κυκλοφορεί με στολή ανθρωποφύλακα και όχι κρατούμενου.Το λες και φυσιολογικό. pic.twitter.com/ciS4uTrkTj
«Τα πήρε όλα ο Σουλτάνος!»
Αντικαθεστωτικός 🇺🇦🇪🇺 on X (formerly Twitter): “Μετά το αναμενόμενο μπλόκο στα F16 της Τουρκίας, το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έκδοση στην Τουρκία του Yılmaz Aytan, φερόμενου ως ανώτερου στελέχους του Κινήματος Γκιουλέν! Το τι ακούσαμε εδώ μέσα για τον μεγάλο σκασκιστή τον “μη δεδομένο” Ερντογαν δε λέγεται όμως… / X”
Μετά το αναμενόμενο μπλόκο στα F16 της Τουρκίας, το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έκδοση στην Τουρκία του Yılmaz Aytan, φερόμενου ως ανώτερου στελέχους του Κινήματος Γκιουλέν! Το τι ακούσαμε εδώ μέσα για τον μεγάλο σκασκιστή τον “μη δεδομένο” Ερντογαν δε λέγεται όμως…
Αγαπητοί τραγουδιστές και παραγωγοί
Dimitris A. on X (formerly Twitter): “Αφήστε και καμία νόταασιδέρωτη.Ξεχάσαμε πώς είναι η αληθινήανθρώπινη φωνή. / X”
Αφήστε και καμία νόταασιδέρωτη.Ξεχάσαμε πώς είναι η αληθινήανθρώπινη φωνή.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα της Απογραφής
Σωστό κι αυτό
Aliki Tsika on X (formerly Twitter): “Γιατί μιλάτε στον ενικό στα παιδιά που σας σερβίρουν ή σας εξυπηρετούν γενικά; Πηγαίνατε μαζί στρατό; / X”
Γιατί μιλάτε στον ενικό στα παιδιά που σας σερβίρουν ή σας εξυπηρετούν γενικά; Πηγαίνατε μαζί στρατό;
11) Το podcast της ημέρας
Το νέο επεισόδιο της Βασιλικής Σιούτη
Μεγάλη Βρετανία: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον; | LiFO
Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον πολιτικό επιστήμονα Θανάση Δεληγιάννη
αύριο πάλι 🙂







Εμένα αυτό το συνταξιούχος ετών 39 πολλά με αρέζει. Μου θυμίζει κάτι ανύπανδρες θυγατέρες που παίρνουν την σύνταξη του στρατιωτικού μπαμπα (νόμος του Ελευθερίου Βενιζέλου μετά τους Βαλκανικούς) που κάνουν κι ένα σύμφωνο συμβίωσης και την εισπράττουν εσαεί. Μου θυμίζει τον νόμο της χούντας για τις γυναίκες για 15ετία στο δημόσιο με ανήλικο κι έτσι έχω θεία που παίρνει σύνταξη από το 1981, στα 38 της τότε (ακόμα την παίρνει). Μου θυμίζει τις πρώτες υπεργαμάτες εθελούσιες των τραπεζών στο ξεκίνημα της κρίσης με 150.000-200.000 ευρώ και σύνταξη στα 45 για απλό υπάλληλο (κάτι διευθυντάδες φεύγαν με 400.000 plus). Μου θυμίζει… Διαβάστε περισσότερα »
Μπορεί να μην τα φάγαμε όλοι αλλά μάλλον τελικά λεφτά όντως υπάρχουν.
Κοίτα κουκιά μετρημένα είναι. Για χρόνια αφήναμε το ντόπιο κεφάλαιο να κάνει κουμάντο αποκλείοντας το ξένο. Κάτι Λάτσηδες, κάτι Βαρδινογιανναίοι, κάτι Μπομπολαίοι, κάτι Κοκκάληδες κτλ. Αυτό δημιουργούσε διαπλοκή αλλά και ένα προστατευμένο περιβάλλον. Προστατευμένο για σένα και για μένα στην πραγματικότητα. Αυτό το περιβάλλον πέθανε. Ανοίξαμε στον διεθνή ανταγωνισμό. Ξεκινάει ένα δυσοίωνο μέλλον. Στο ξεκίνημα της κρίσης είχα την ψευδαίσθηση ότι θα φτιάχναμε ένα πιο λογικό μέλλον. Φτιάξαμε ένα μέλλον απλά πιο σκληρό. Όσο κι αν κοροϊδεύω τους 39χρονους συνταξιούχους είναι καλύτερα από τον 67χρονο συνταξιούχο των 400 ευρώ. Μακάρι να είμαι απλά απαισιόδοξος και να πέφτω έξω σε όλα.… Διαβάστε περισσότερα »