σε , ,

Τα 10 πιο όμορφα κοινοβούλια στον κόσμο

Άσχετα με το ποιοι εργάζονται μέσα σε αυτά, είναι αδιαμφισβήτητο πως πρόκειται για πανέμορφα κτήρια

Τα κοινοβούλια κάθε χώρας συνήθως έχουν μία αρχιτεκτονική που συνάδει με την ιστορία της χώρας. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενο ότι οι χώρες που φημίζονται για την αρχιτεκτονική τους θα έχουν και τα πιο ωραία κοινοβούλια. Βέβαια, πάντα υπάρχουν και εκπλήξεις. Παρακάτω ακολουθούν 10 από τα ωραιότερα κοινοβουλευτικά κτίρια στον κόσμο και σίγουρα κάποια από αυτά δεν τα περιμέναμε με τίποτα.

1. Ουγγρικό Κοινοβούλιο, Βουδαπέστη

Το κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου είναι έδρα της ουγγρικής εθνοσυνέλευσης, ένα από τα παλαιότερα κτίρια κοινοβουλίων της Ευρώπης και σημαντικό αξιοθέατο της Βουδαπέστης και γενικότερα της Ουγγαρίας. Βρίσκεται στην πλατεία Κόσουτ τερ, στις όχθες του Δούναβη. Είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην Ουγγαρία και μέχρι σήμερα το ψηλότερο στη Βουδαπέστη.

2. Ανάκτορα του Ουέστμινστερ, Λονδίνο

Τα Ανάκτορα του Oυεστμίνστερ ή αλλιώς το Βρετανικό Κοινοβούλιο, είναι ο χώρος συνεδρίασης των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου – της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων. Τα ανάκτορα βρίσκονται δίπλα στον ποταμό Τάμεση και μαζί με το Big Ben αποτελεί ένα από πιο γνωστά αξιοθέατα του Λονδίνου αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

3. Το Καπιτώλιο, Ουάσινγκτον

Το Αμερικανικό Καπιτώλιο είναι το μέρος στο οποίο συνέρχεται το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, στην κορυφή του λόφου του Καπιτωλίου. Η κατασκευή του ξεκίνησε 1793 και ολοκληρώθηκε επτά χρόνια αργότερα, το 1800.

4. Κτήριο του Ράιχσταγκ, Βερολίνο

Το Ράιχσταγκ είναι το κτήριο που στεγάζει το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο. Το κτήριο έχει πλούσια ιστορία, παράλληλη με την άνοδο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, τις κρίσιμες στιγμές της νεότερης γερμανικής ιστορίας και την ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού. Εγκαινιάστηκε το 1894 και οι τουρίστες μπορούν να το επισκέπτονται δωρεάν.

5. Centre Block, Οτάβα

Το κοινοβούλιο του Καναδά βρίσκεται σε ένα συγκρότημα κοινοβουλευτικών κτηρίων στην περιοχή Parliament Hill στην Οτάβα. Εκεί βρίσκεται στεγάζεται η Βουλή των Κοινοτήτων και η Γερουσία, ενώ εκεί στεγάζονται και τα γραφεία αρκετών μελών της Βουλής και της Γερουσίας καθώς και ανώτατων στελεχών των δύο οργάνων.

6. Το κτήριο της Γραμματείας, Νέο Δελχί

Στο κτήριο της Γραμματείας στεγάζεται η προεδρία της κυβέρνησης της Ινδίας. Χτισμένο στη δεκαετία του 1910, το κτήριο αποτελείται στην ουσία από δύο συμμετρικά τμήματα, το νότιο και το βόρειο

7. Μπίνενχοφ, Χάγη

Το Μπίνενχοφ είναι το παλαιότερο κοινοβουλευτικό κτήριο το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη. Αποτελεί ένα συγκρότημα κτηρίων που βρίσκεται στη Χάγη, τη διοικητική πρωτεύουσα της Ολλανδίας, και η κατασκευή του χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Από το 1584 ξεκίνησε να αποτελεί το κέντρο των πολιτικών πραγμάτων της χώρας και σήμερα στεγάζει τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Γερουσία της Ολλανδίας, καθώς επίσης και το γραφείο του πρωθυπουργού.

8. Παλάτι της Βουλής, Βουκουρέστι

Το Παλάτι της Βουλής, που παλαιότερα ήταν γνωστό ως το Παλάτι του Λαού, είναι χτισμένο σε ένα λόφο της ρουμανικής πρωτεύουσας, κοντά στην πλατεία Ουνίρι, είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον. Η κατασκευή του κτηρίου ξεκίνησε το 1984 και ολοκληρώθηκε το 1997, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά διοικητικά κτήρια στον κόσμο καθώς το κόστος της οικοδόμησής του ανήλθε στο 30% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Ρουμανίας.

9. Κτήρια της Βουλής, Κέιπ Τάουν

Το κτήριο αποτελείται από τρία μεγάλα τμήματα: το πρώτο δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, το δεύτερο στη δεκαετία του 1920 και το τρίτο στη δεκαετία του 1980. Το κτιριακό συγκρότημα στεγάζει την Εθνοσυνέλευση και το National Council of Provinces, το οποία αποτελεί σώμα εξουσίας στη χώρα.

10. Beehive, Ουέλινγκτον

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο, κυψελοειδές κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου της Νέας Ζηλανδίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1969 και ολοκληρώθηκε το 1981 και το ύψος του φτάνει τα 72 μέτρα.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Σουηδία δεν παρέχει πολυτέλειες και προνόμια στους πολιτικούς της. Να πώς μπορούμε να τη μιμηθούμε

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε