σε , ,

Τα 20 δημοφιλέστερα ψωμιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

Στην καραντίνα το φτιάξιμο ψωμιού στο σπίτι έγινε μεγάλη συνήθεια. Να μερικά απ’ αυτά που αγαπάμε πιο πολύ

Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB), με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας».

Το ψωμί είναι το κατ’ εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής. Διαχρονικό, διατοπικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το συναντάμε σε κάθε γωνιά της Γης, σε κάθε πολιτισμό, σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης διαδρομής.

Στη χώρα μας η κατανάλωση ψωμιού (όλων των ειδών και τύπων) ήταν 6,7 κιλά το μήνα το 1974 και μειώθηκε στα 4,2 κιλά το 2004-5 (μείωση 59,3%), παρότι το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.

Να μερικά από τα πιο γνωστά είδη ψωμιού που υπάρχουν και καταναλώνονται ευρέως σήμερα

Σταρένιο ή λευκό ψωμί

Από τα πιο συνηθισμένα είδη ψωμιού σήμερα που φτιάχνεται από κοσκινισμένο λευκό αλεύρι,
είναι πλούσιο σε ασβέστιο αλλά πιο φτωχό σε φυτικές ίνες, παρασκευάζεται από αλεύρι που έχει υποστεί αφαίρεση φύτρου και έχει επεξεργαστεί.

Χωριάτικο

Σταρένιο ψωμί, λευκό, προτιμάται ευρέως από τους καταναλωτές. Έχει ξεροψημένη κόρα και μαύρο ή λευκό σουσάμι.

Με προζύμι

Ειδική κατηγορία ψωμιού, που ζυμώνεται αποκλειστικά με προζύμι. Μπορεί να είναι λευκό ή μαύρο.

Σικάλεως

Παρασκευάζεται από σίκαλη, πλούσιο σε φυτικές ίνες, έχει σκούρο χρώμα και τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Γερμανικό ψωμί

Παρασκευάζεται από διάφορα δημητριακά, αλλά κυρίως από σίκαλη, είναι συνήθως ξινό διότι περιέχει προζύμι.

Ψωμί από καλαμποκάλευρο ή μπομπότα

Παρασκευάζεται από μείγμα καλαμποκάλευρου και σιτάλευρου.
Έχει κίτρινο χρώμα, χαμηλή διατροφική αξία και είναι φτωχό σε φυτικές ίνες.

Πολύσπορο ψωμί

Παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών.
Πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Συνήθως περιέχει σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι, ηλιόσπορους.

Ολικής αλέσεως

Το σταρένιο ψωμί, του οποίου όμως το αλεύρι δεν έχει υποστεί επεξεργασία (αφαίρεση φύτρου) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο και θρεπτικά συστατικά και φυλλικό οξύ.

Ψωμί για τοστ

Ειδική κατηγορία ψωμιού, για τοστ και ορεκτικά, με εύγεστο αποτέλεσμα άν ψηθεί.
Μπορεί να έχει κόρα ή όχι. Διατίθεται σε σταρένιο, ολικής άλεσης και σικάλεως.

Μπαγκέτα

Χρησιμοποιείται ειδικά σε κρύα σάντουιτς, αποτελεί μια ειδική κατηγορία ψωμιού. Λευκή ή μαύρη (ολικής άλεσης) με σουσάμι ή χωρίς αποτελεί την κύρια επιλογή για κολατσιό. Διατίθεται σε μακρόστενη φρατζόλα, είναι τραγανό και όπως το ψωμί μπορεί να διατηρηθεί για λίγες μέρες φρέσκια.

 Βιολογικό

Το βιολογικό ψωμί, παρασκευάζεται από αλεύρι βιολογικής προέλευσης. Το αλεύρι έχει παραχθεί από σιτηρά που έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά και έχουν πιστοποιηθεί για αυτή τους την καλλιέργεια. Αυτό μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή σε φούρνους που παράγουν τέτοιου είδους ψωμί.

Τύπου πολυτελείας

Αυτό το ψωμί περιέχει περισσότερο αλάτι και ζάχαρη από τα υπόλοιπα. Περιέχει απαραίτητους υδατάνθρακες, αλλά όχι όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν το μαύρο και το πολύσπορο ψωμί. Δεν ενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, επειδή τα συστατικά του λευκού αλευριού.

Τσιαπάτα

Η τσιαπάτα, που στα ιταλικά σημαίνει «Παντόφλα», είναι ένα λευκό, επίπεδο ψωμί, με λεπτή και τραγανή κόρα και ελαστική ψίχα. Η τσιαπάτα έγινε γνωστή γιατί αποτελεί το τέλειο ψωμί για σάντουιτς, μπορεί όμως να συνοδεύσει τυριά, σούπες και ζεστά γεύματα.

Συσκευασμένο ψωμί

Τα συσκευασμένα ψωμιά περιέχουν πλεόνασμα συντηρητικών. Προτιμάτε εκείνα που έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης, είναι ολικής άλεσης επειδή είναι πιο υγιεινά και αναγράφουν αναλυτικά στη συσκευασία τους τα συστατικά που περιέχουν.

Προψημένο (bake off) ψωμί

Αυτό τον τύπο ψωμιού τον βρίσκετε κυρίως στα σουπερμάρκετ, δεν στερείται γεύσης σε σχέση με το φρέσκο και επιπλέον είναι φθηνότερο. Η κατωτερότητα του προψημένου ψωμιού σε σχέση με το φρέσκο δεν αποδεικνύεται. Όμως, δεν είναι γνωστό εάν το προψημένο ψωμί περιέχει συντηρητικά.

Διάφορα Ψωμιά

Υπάρχουν ψωμιά γεμιστά με διάφορα υλικά όπως λαχανικά, τυριά και αλλαντικά, όπως το ελιόψωμο, ψωμιά γλυκά όπως το σταφιδόψωμο και ειδικές περιπτώσεις όπως το καρυδόψωμο.

Γιορτινά ψωμιά

Χριστόψωμο

Είναι ένα ειδικό είδος ψωμιού, αφού φτιάχνεται κυρίως τα Χριστούγεννα. Πέρα από μαγιά, αλεύρι, έχει γιαούρτι, καρύδια, μπαχαρικά, μέλι, αλάτι. Στολίζεται με διάφορα σχέδια και καρύδια ολόκληρα.

Λαγάνα

Φτιάχνεται για κατανάλωση την Καθαρά Δευτέρα και δεν έχει μέσα γάλα ή αυγά παρά μόνο αλεύρι,
μαγιά, αλάτι, ζάχαρη, ελαιόλαδο, γλυκάνισο και πάρα πολύ σουσάμι. Έχει παραλληλόγραμμο οβάλ σχήμα.

Λαμπρόψωμο

Η κοσόνα η το Λαμπρόψωμο είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού το οποίο ετοιμάζεται και προσφέρεται το βράδυ της Ανάστασης. Η συνταγή είναι η κλασσική και η προσθήκη των μυρωδικών είναι αυτό που το διαχωρίζει από το κοινό ψωμί.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote