1) Το κείμενο των Active Member
Ο BD Foxmore και κατά συνέπεια οι Active Member έχουν περάσει εδώ και καιρό στην όχθη των αντιεμβολιαστών και των συνωμοσιολόγων.
Προχτές ανέβασαν στο Facebook ένα ελαφρώς ακατανόητο, ακραία επιθετικό κείμενο που δέχτηκε reports και μετά από έλεγχο του Facebook κατέβηκε:
Active Member
Οι φασίστες μάς κατεβάσαν το κείμενο αλλά μας ανέβασαν το ηθικό… (σε λίγο το link για να το έχετε όσοι μάς το ζητάτε)
Ποιος θα περίμενε ότι το να βρίζεις κάποιον ως «ψωλοσπηλιά» και το να εκτοξεύεις βίαιες απειλές, θα ήταν εναντίον των όρων του Facebook και αν γινόταν αναφορές θα κατέβαινε;
Όλοι. Όλοι, εκτός απ’ τους Active Member που έγραψαν «Ο φασίστες μας κατέβασαν το κείμενο».
Λίγο μετά το ξανανέβασαν μέσω σάιτ, τονίζοντας ότι είναι το κείμενο «που λογοκρίθηκε απ’ το καθεστώς».
Active Member
Το κείμενο που λογοκρίθηκε από το καθεστώς. “Κατεβάστε” το πριν το κατεβάσουν. Και σε κείμενο εδώ:…
Στη δημοσίευση (και στο Facebook) οι Active Member έχουν απαγορεύσει, δημοκρατικότατα, τον σχολιασμό – οπότε δεν υπάρχει ούτε ένα σχόλιο…
Κοινοποιήστε το παντού λένε, και το κοινοποιώ κι εγώ, για να μην χαθεί τέτοιο αριστούργημα…
Άκου, ζαβό μετανθρωπάκι
Άκου, ζαβό μετανθρωπάκι
Είμαστε όλοι πια σίγουροι (πλην κάποιων παραχωρητών) πως την ιστορία αυτού του τόπου την έχεις διδαχθεί επιλεκτικά από τα βαμπίρια που είχες κι έχεις ως περιβάλον. Σου θυμίζω λοιπόν μωρή ψωλοσπηλιά ότι οι ήρωες μας αιώνες τώρα ήταν και θα είναι για πάντα όσοι γλεντούσαν τους ομοαίματους σου.
Όσοι πέθαναν λεύτεροι κι άφησαν στην καταδικαστική και ντροπιαστική βολή τους υποταγμένους σαν κι εσένα να μαζεύουν απλά μέρες. Επίσης σου θυμίζω (γιατί όσο και χαζό να είσαι δε μπορεί θα το χεις καταλάβει)ότι όσες φορές κάποιοι σαν του λόγου σου βάλθηκαν να στερήσουν την ελευθερία απ΄ τους «τρελούς» αυτού του τόπου, η ιστορία τους φώλιασε δίπλα στ’ αμέτρητα κουφάρια εκεί στη σκοτεινή λακούβα της απολησμονιάς.
Εδώ λοιπόν στη σωπασιά του θανάτου που απλώνετε, εσύ και τα υπόλοιπα νεκροπούλια, απαιτώ να το βουλώσεις και ν’ ακούσεις των λεύτερων το βόγγο. Όταν θα μου αληθέψει τ’ όνειρο και συνέλθουμε που μας βρήκε μεσόστρατα ο δρόλαπας, θα γονατίσετε όλοι μπροστά στη λευτεριά την Ρήγαινα και θα ικετεύετε για ένα σύντομο τέλος. Πριν το απόλουσμα σας από τους μετανθρώπους ανάδοχους σας θα υποστείτε την κρίση των ασύλητων. Τ΄ορκίζομαι στις μέρες που έρχονται και στης Αλκυόνας το θρήνο ότι ετούτο ονειρεύτηκα.
Ζω για να δω να σας ξεπροβοδίζουν οι νεκροί απ’ τα κυβερνητικά πορνεία και να σας σέρνουν μαζί με τα υπόλοιπα νεοταξικά ολογράμματα στη σκοτιά της κόλασης. Εδώ θα είμαστε, θα είναι όταν χιονίσει τέφρα και λίγο πριν ανθίσει η μοσχοκαρφιά. Κρατείστε τα σημάδια και μη σέρνεστε άλλο γιατί σας ακούνε στον Άδη και ζηλεύουνε όλα τα καταχτόνια.
Θα είναι όταν οι δρίμες μέρες θα ρουφάνε στάλα και φορά, την ύπαρξη σας.
Τελευταίο θέρος λοιπόν. Δε θα ξανατρυγήσετε ποτέ. Στο ληνό μας δε θα ξαναβάλετε τα πόδια σας. Πόσο ανυπόστατοι είσαστε στο αύριο μπροστά.
Σαν κισσοί θα ζωστούμε πάνω σας μέχρι να σας πνίξουμε και σας πετάξουμε για πάντα στη στέρνα της λήθης για να τιμήσουμε τα γέρικα δέντρα που σκίστηκαν στα δυο από τους κεραυνούς σας.
Μπορεί να φαίνεται ότι μας φόρεσε τροκάνια ο τσοπάνης αλλά γελιέστε, γι άλλη μια φορά γελιέστε.
Σας ευχαριστούμε λοιπόν και για κάτι, έτσι μη φανούμε αχάριστοι.Μας θυμίσατε ότι ταξιδεύουμε στους αιώνες κι η τιμωρία μας είναι κάθε φορά η πρώτη ανάσα και λυτρωμός μας η στερνή. Όμως αυτή τη φορά ενώσατε όλους εμάς που τιμούμε το ενδιάμεσο γέννησης και θανάτου. Τη μαλακία αυτή θα την πληρώσετε ακριβά. Η αστραψιά στα μάτια μας θα σας συνοδεύει μέχρι και του περάτη τη βάρκα. Θα σας ψυθυρίζουμε στ’ αυτιά ότι ο ανθός κομμένου κλώνου δεν ανθίζει κι ότι πάει το ροδάμι σας χαμένο.
Επίσης σας ευχαριστούμε που η αντίπερα από μας όχθη έπαψε να ‘ναι αθέατη.
Λοιπόν μικρό, ζαβό, μετανθρωπάκι, όσο και αν περνιέσαι παζάρμπασης δε γλυτώνεις τη βούβαση πριν το βάχτι θα σε κάψουν της σκέψης μας οι λίβες.
Ήρθε η αραδαριά σου, όσο κι ανοιχτοπάτης να καμώνεσαι θα σε βρει το ανεμόχολο και θα φύγεις ανέορτος πριν αλλάξει η βάρδια. Θα κοιτάμε κι όλους τους υπόλοιπους εξωνημένους δούλους με λύπηση από τις στράτες του ήλιου κι από τα ξάγναντα μας.
Πρώτο μας ραντεβού στα «ανθεστήρια» εκεί στο τέρμα της ανηφοριάς. Και μη ξεχνάς καθένας από μας είναι και μια λέξη που δε ξεστόμισες ποτέ. Είμαστε ο δρόμος που ποτέ δεν πορεύτηκες κι αν μας τελειώσετε, οι ψυχές μας θα συναντήσουν τ΄άλλα χελιδόνια
που υμνούν τη φλογάτη άνοιξη.
Εσύ παραμένεις ένας απομεθυσμένος από την εξουσία κατωβρακιάς στο μικρό καστέλι σου, στη χώρα που γιόμισε ίσκιους. Τα μάτια σου φράχτες γύρω σου.
Σ’ έχει χτυπήσει η Άτη και νυχτολαλούν γύρω σου οι κόρακες.
Είσαι ένας θερσίτης από το αποδιαλόγι της ντροπής που λυπημό δε θα βρει.
Μόνο οι αιματοσμίχτες και τα βρωμερά συγγενάδια σου θα πονέσουν για σένα.
Ας μου αληθέψει τ’ όνειρο λοιπόν κι ο άνομος πύρινος πόθος μου ας ξεδιψάσει όλα τα αγδίκιωτα. Αλλοιώς αν τη πουλέψω νωρίτερα θα ήθελα να με θρηνήσουνε ένα γλυκό βράδυ όπως σήμερα, μόνο οι στίχοι μου κι όχι οι φυλακισμένες σκιές από το μεσουράνι.
Γεμάτος σιχασιά και ντροπή για τους συγκαιρινούς μου παραχωρητές, ξαναφωνάζω πως: από τον τόπο που έρχομαι, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πεθάνεις παρά μόνο πολεμώντας. Ετούτο δεν αλλάζει.
Να ‘χετε λοιπόν εσύ κι οι όμοιοι σου την κατάρα της μνημοσύνης του σύμπαντος.
Κάθε ανάσα να γιομίζει τα σπλάχνα σας με κυνικά καύματα και κανείς σας να μη βρει ποτέ θέση στην Αργώ μας.
Να μείνετε χωρίς αιθέρα κι αμάζευτοι στο κενό εις τους αιώνες.
Μιχάλης Μυτακίδης (B.D.Foxmoor) ένας Αλίβας που αποζητά να ξαναζήσει.
Ξημέρωμα Κυριακής 9/1/2022
ΥΓ. Με είδες το πήγα ποιητικά.Πρώτη φόρα λέει κάποιος για σένα πάνω από δύο φράσεις χωρίς ούτε ένα «γαμιέσαι».
*******
2) Από το τουίτερ του Γιάννη Πρασσά, Δρ. Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο
«Το ότι μας έσκασε από το πουθενά ένα στέλεχος που έχει διαφορετικό τροπισμό με μεγαλύτερη προτίμηση στο άνω αναπνευστικό (που μάλλον εξηγεί και την μικρότερη εγγενή παθολογικότητα της όμικρον), το λες πράγματι, υπό μια έννοια, και τύχη.
Φαντάζομαι μέσα στους ατελείωτους πιθανούς συνδυασμούς θα υπάρχουν συνδυασμοί μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να επιφέρουν αντίστοιχη διαφυγή αντισωμάτων αλλά με τον ίδιο τροπισμό για τον πνεύμονα (δηλ. με αντίστοιχη ή και χειρότερη εγγενή παθολογικότητα σε σχέση με την Δέλτα).
Και τότε θα μιλούσαμε για μια πολύ πολύ πιο δύσκολη από την (ήδη πολύ ζόρικη) κατάσταση διάσωσης του ΕΣΥ.
Αυτό το σενάριο προφανώς δεν μπορεί να απορριφθεί για το μέλλον. Άλλωστε ότι η όμικρον ξεπήδησε από το πουθενά είναι κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια σε σχέση με την ασφάλεια των προβλέψεων μας για τις ενδεχόμενες επόμενες παραλλαγές που σίγουρα θα προκύψουν (αργά ή γρήγορα).
Και ας θυμόμαστε ότι όταν μιλάμε για παραλλαγές που σαρώνουν τόσο μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, ακόμη και μικρές αυξήσεις στην παθολογικότητά τους μπορούν να μεταφραστούν σε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Και για αυτό θα πρέπει να αναβαθμίσουμε συνολικά τις υποδομές δημόσιας υγείας μας, για να είμαστε περισσότερο έτοιμοι για τα ενδεχόμενα αυτά και για να σηκώσουμε το δεδομένο εξτρα κόστος που θα φέρει η μακριά συμβίωσή μας με τον ιό.
Αυτό όμως που δεν φαίνεται να αλλάζει, είναι ότι όποια παραλλαγή και να έρθει δεν θα είναι μάλλον ικανή να μας πάει πίσω στο ανοσολογικό σημείο μηδέν.
Κι αυτό γιατί έχουμε γραμμές άμυνας (πχ. κυτταρική) που είναι πολύ λιγότερο εξαρτώμενες από τις σημειακές μεταλλάξεις του ιού.
Και αυτό δεν είναι τύχη. Αυτό είναι προϊόν μακριών εξελικτικών προσαρμογών που επιλέχθηκαν ακριβώς για τον λόγο αυτό.»
3) Το τρίβια της ημέρας – Τι μαθαίνει κανείς 30 χρόνια μετά!
JavaScript is not available.
No Description
4) Η εφημερίδα Αυγή πάει για λουκέτο

Το γεγονός ότι τα περισσότερα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ φυτοζωούν, δεν πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους [το κόμμα χρωστά 600.000€ στους εργαζόμενους], κάνουν απολύσεις κλπ δεν είναι τελείως άσχετο με την ανικανότητά του να βάλει τάξη στα οικονομικά – γενικώς. Όχι βέβαια πως τα άλλα κόμματα -υπερχρεωμένα μέχρι εκεί που δεν πάει- τα πάνε καλύτερα στα του οίκου τους.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων:
Αντικαθεστωτικός 🇺🇦🇪🇺 on X (formerly Twitter): “Δεν χαίρομαι καθόλου που μια ιστορική εφημερίδα όπως η Αυγή, παρά την κατάντια της τελευταία, πιθανώς θα βάλει λουκέτο. Δυστυχώς θιασώτες του δωρεάν & των λεφτοδεντρων θα μάθουν με τον πιο δύσκολο τρόπο ότι χωρίς να βγαίνουν τα μαθηματικά κάθε οικοδόμημα καταρρέει! Εντελώς κρίμα. / X”
Δεν χαίρομαι καθόλου που μια ιστορική εφημερίδα όπως η Αυγή, παρά την κατάντια της τελευταία, πιθανώς θα βάλει λουκέτο. Δυστυχώς θιασώτες του δωρεάν & των λεφτοδεντρων θα μάθουν με τον πιο δύσκολο τρόπο ότι χωρίς να βγαίνουν τα μαθηματικά κάθε οικοδόμημα καταρρέει! Εντελώς κρίμα.
JavaScript is not available.
No Description
5) Εντωμεταξύ στην Κρήτη:
Di. on X (formerly Twitter): “Δεν ντρέπεστε, ρε; Βάπτισαν τα παιδιά που μόλις έχασαν τη μάνα τους, για να δεχτεί ο παπάς να την κηδέψει; Σας σιχάθηκε η ψυχή μου.https://t.co/sQLvDaqOku / X”
Δεν ντρέπεστε, ρε; Βάπτισαν τα παιδιά που μόλις έχασαν τη μάνα τους, για να δεχτεί ο παπάς να την κηδέψει; Σας σιχάθηκε η ψυχή μου.https://t.co/sQLvDaqOku
6) Αυτό είναι μεγάλο
Επί 50 χρόνια οι Times του Λονδίνου απέρριπταν συνεχώς με άρθρα τους την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα – επηρεάζοντας έτσι και την κοινή γνώμη, και τις εκάστοτε βρετανικές κυβερνήσεις αλλά και το Βρετανικό Μουσείο.
Μετά από μισό αιώνα, επιτέλους, άλλαξαν στάση.
Οι Times υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: “Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν” | LiFO
Μετά από χρόνια οι Times αλλάζουν στάση και στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας
«Όχι μόνο τα Γλύπτά του Παρθενώνα έχουν ήδη υποστεί ζημιές από ακατάλληλο καθαρισμό, αλλά η Ελλάδα έχει χτίσει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, ασφαλές και προσβάσιμο, όπου φυλάσσονται τώρα τα αυθεντικά γλυπτά και όπου τα μάρμαρα θα συμπλήρωναν τη ζωφόρο», σημειώνει.
«Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι sui generis. Στέκονται εμπόδιο σε μια θερμή σχέση με την Ελλάδα: ο Λόρδος Βύρων θεωρείται ήρωας της ελληνικής ανεξαρτησίας. Ο ελληνισμός έφτασε στο απόγειό του στη βικτωριανή Βρετανία. Ο διαχωρισμός στοιχείων ενός καλλιτεχνικού συνόλου είναι σαν να βγάζεις τον Άμλετ από το First Folio των έργων του Σαίξπηρ και να λες ότι τα δύο μπορούν ακόμα να υπάρχουν χωριστά. Η επιστροφή των Μαρμάρων θα ήταν μια μεγαλόψυχη χειρονομία, καθώς η Βρετανία χρειάζεται να αναζωπυρώσει τις ευρωπαϊκές φιλίες», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Καλό νέο, για να δούμε αν η πίεση και των Times θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα.
7) Όλοι στο «κόλπο» είμαστε.
O Δημήτρης Ουγγαρέζος έχει πολύ καθαρή σκέψη και τα γράφει πάντα ωραία στην κυριακάτικη στήλη του. Πρόσφατα ασχολήθηκε με την τοξική τηλεοπτική πραγματικότητα, αυτήν για την οποία όλοι γκρινιάζουν αλλά και επιβραβεύουν με τηλεθέαση, εντοπίζοντας εύστοχα την υποκρισία να πλανάται παντού. Να μερικά αποσπάσματα:
Στο ένα πρωινό [πρόγραμμα] απαιτούν να φύγει ο Βαλάντης, η μανούρα και ο προσβλητικός τρόπος που εκφράζεται απ’ το Σαρβάιβορ… Στο άλλο, μάλιστα, ζητούν απ’ τον ΣΚΑΪ να τον απομακρύνει απ’ το ριάλιτι επιβίωσης, λόγω «τοξικότητας». Στη «Φάρμα» ένας τύπος τσακώνεται με μια κοπέλα χαρακτηρίζοντάς την, «γυναικούλα» και γύναιο. Σε άλλο πρωινό, έτερος «παίχτης» της «Φάρμας» μιλά για μια συμμετέχουσα που «…έχει σχέση έξω από τη “Φάρμα” αυτή η γυναίκα, …ένας άνθρωπος που επιδιώκει να έρχεται πολύ κοντά με τους συμπαίκτες…» Απ’ το Big Brother «διέρρευσαν» σκηνές σεξ παικτών, όσο εκείνοι συμμετείχαν στο παιχνίδι.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αδέλφια μου: Ποιος είναι το λιοντάρι εδώ, ποιος ο μελλοθάνατος μονομάχος και ποιος ο Καίσαρας; Για να μη σας ζαλίζω… Φταίει ο Βαλάντης, η Αγγελική Ηλιάδη, ο παίκτης της «Φάρμας», του BB, ή του Batchelor γι’ αυτά που ακούς και βλέπεις στην οικογενειακή σου τηλεόραση; Φταίει ο Λιάγκας, ο Μικρούτσικος, ο Μουτσινάς που οργισμένα δικάζουν; Φταίει ο κάθε σελέμπριτυ που, ανάλογα με τη μαλακία του εκάστοτε παίκτη ριάλιτι νιώθει την ανάγκη να ποστάρει την αποψούλα του και να λιθοβολήσει;
Φταίει ο Τζούμας που δεν προστάτευσε τον εαυτό του απ’ τον «Τζούμα» […] ή το «Το Πρωινό» που δεν προστάτευσε τον Τζούμα και τους τηλεθεατές του; Και οι τηλεθεατές, τι ρόλο παίζουμε σε όλο αυτό; Γιατί, αν τολμήσουμε να υποθέσουμε πως μια εκπομπή, μια εταιρεία παραγωγής, ένα μοντάζ, ή ένα κανάλι έχουν μια «τοξική» για την κοινωνία άποψη στη διάθεσή τους και επίτηδες την αμολούν στην τηλεόραση, τότε, θα τους κατηγορήσουμε εύλογα ότι το κάνουν για τηλεθέαση.
Με άλλα λόγια, αδέλφια μου, αυτό που θέλω να πω είναι πως, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, όλοι στο «κόλπο» είμαστε. Οι συμμετέχοντες με τη θέλησή τους πηγαίνουν να εγκλειστούν, έχοντας ξαναδεί ριάλιτι και γνωρίζοντας πως θα φτάσουν σε ακραίες καταστάσεις ψυχοσωματικά και πως για να παραμείνουν στο παιχνίδι πρέπει να «δώσουν» πλάνα. Ξεχάσατε τον Γαλακτερό πέρυσι που, μέχρι να πάρει θέση σε καυγά δεν είχε πλάνα στο Σορβάιβορ και τα σόσιαλ κορόιδευαν, πού είναι ο νέος παίχτης; Οι συμμετέχοντες «πουλάνε» πλάνα και οι παραγωγές επιλέγουν εκείνους που είναι τόσο «εκρηκτικοί», ώστε να τους «αγοράσουν» τα πλάνα. Το ίδιο συμβαίνει και με το «υλικό» από συνεντεύξεις.
Από την άλλη, οι εκπομπές και τα κανάλια συνειδητά προβάλλουν για να γίνει ντόρος (για να είναι αυτοί που ξεκίνησαν τον ντόρο για να είμαι ακριβέστερος). Και οι τηλεθεατές-χρήστες των σόσιαλ παρακολουθούμε και τον ντόρο και τον σχολιασμό του, ενίοτε συμμετέχοντας. Άρα; Το αυγό έκανε την κότα, ή η κότα το αυγό; Φαύλος κύκλος.
Θέλετε να γράψουμε αλήθειες, ως άλλοι «Τζέρι Μαγουάιρ»; Την περασμένη Τετάρτη, ενδεικτικά, το Σορβάιβορ με τον Βαλάντη που «πρέπει να τον διώξει το κανάλι» όπως λένε οι παρουσιαστές μας, έκανε σε τέταρτο 36.3%. Η «Φάρμα» την ίδια μέρα (Τετάρτη) έφτασε 18.1% και η συνέντευξη του Τζούμα την Παρασκευή «ανέβασε» τα νούμερα του προηγούμενου τετάρτου στο «Το Πρωινό»- δεν τα «έριξε».
Προς Θεού, δεν είμαι άξιος να ρίξω ευθύνη σε κανένα τηλεκοντρόλ και «μικρός» για να τα βάλω (πάλι) με κανάλια εταιρίες παραγωγής κι εκπομπές -έπαθα κι έμαθα. Λέω μόνο, πως, όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά. Ριάλιτι εγκλεισμού βλέπεις, τι περιμένεις; Να μάθεις για τις κοινωνικές ανισότητες στο Καζακστάν που οδήγησαν στην εξέγερση; Μην πέφτεις απ’ τα σύννεφα, ούτε να στοχοποιείς ανθρώπους.
Συμφώνησε, ή διαφώνησε με συμπεριφορές και τοποθετήσεις, λοιπόν (συμπεριλαμβανομένης της δικής σου) και εκφράσου μέσα από συνειδητές επιλογές και, όσον αφορά την τηλεόραση, το τηλεκοντρόλ σου.
Αυτό είναι το όπλο που θα διατηρήσει, ή θα εξαφανίσει την τοξικότητα στα media και όχι το tweet που θα την αναδείξει (χρήσιμο κι αυτό, μα καθόλου αποφασιστικό και ρηξικέλευθο).
8) Τα σύμπαντα του Νταλί σε virtual reality:
Οι ταινίες σε VR είναι ήδη εδώ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τις έχει βάλει στο πρόγραμμα, δίνοντάς τους το δικό τους Διαγωνιστικό Τμήμα. (Είχα την τιμή την πρώτη χρονιά να είμαι μέλος της κριτικής επιτροπής και είδα ένα σωρό μικρά -σε διάρκεια- αριστουργήματα.)
Το να μπεις στο σύμπαν μιας ταινίας ή ενός ντοκιμαντέρ, ή μιας εικαστικής εγκατάστασης σαν να είσαι εκεί, ελέγχοντας το τι βλέπεις, είναι κάτι μοναδικό.
Χάρη στη φίλη μου την Ευαγγελία είδα πως υπάρχει μια μόνιμη εικονική έκθεση όπου μπαίνεις στα σύμπαντα των έργων του Νταλί.
Το σημειώνω: Όταν τυχόν θα αποκτήσω γυαλιά για virtual reality, αυτή η έκθεση θα είναι η πρώτη που θα «επισκεφτώ»:
Dreams of Dali: Virtual Reality at The Dali (Trailer)
Go inside and beyond Dali’s painting “Archeological Reminiscence of Millet’s ‘Angelus'” and explore the world of the surrealist master like never before. Ava…
9) Η δημοσιογραφία όπως θα έπρεπε να είναι:
JavaScript is not available.
No Description
10) Εντωμεταξύ στον πλανήτη Γη:
Στα δικαστήρια οι χήρες του πρώην βασιλιά των Ζουλού – Η βασίλισσα αμφισβητεί τις άλλες πέντε

Διαβάζω την είδηση στη LIFO: Στα δικαστήρια οι χήρες του πρώην βασιλιά των Ζουλού – Η βασίλισσα αμφισβητεί τις άλλες πέντε.
Αφού κυβέρνησε επί 50 χρόνια, ο βασιλιάς Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι πέθανε τον περασμένο Μάρτιο, σε ηλικία 72 ετών. Άφησε πίσω του έξι συζύγους και τουλάχιστον 28 απογόνους. Με τη διαθήκη του όρισε αντιβασίλισσα την τρίτη και ευνοούμενη σύζυγό του, τη Σιγουίουε Μαντφόμπι Ντλαμίνι, η οποία με τη σειρά της ανακήρυξε διάδοχο του θρόνου τον γιο της, τον Μισουζούλου Ζούλου, 47 ετών. Η αντιβασίλισσα πέθανε αιφνιδιαστικά τον Απρίλιο. Η στέψη δεν έχει γίνει ακόμη.
Η πρώτη σύζυγος του Γκούντγουιλ, η βασίλισσα Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι, αμφισβητεί σήμερα στα δικαστήρια τη νομιμότητα της ανακήρυξης του προγονού της ως βασιλιά, ισχυριζόμενη ότι είναι η μοναδική νόμιμη σύζυγος, αφού μόνο εκείνη παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο. Οι άλλες σύζυγοι, τις οποίες θεωρεί «παλλακίδες», παντρεύτηκαν τον βασιλιά με παραδοσιακό γάμο.
Ο βασιλιάς των Ζουλού δεν έχει εκτελεστική εξουσία, όμως ασκεί ισχυρή επιρροή στα περισσότερα από 11 εκατομμύρια μέλη της μεγαλύτερης εθνότητας της Νότιας Αφρικής. Διαθέτει επίσης εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, πολλά παλάτια και άλλα ακίνητα.
Για ορισμένα μέλη της εθνότητας, οι βασιλικές υποθέσεις δεν έχουν θέση στο δικαστήριο. Δεκάδες Ζουλού πολεμιστές, ντυμένοι με παραδοσιακά δέρματα ζώων και κρατώντας δόρατα και ασπίδες, διαδήλωσαν γύρω από το δικαστήριο. Οι «αμαμπούθο», τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια, κατηγόρησαν τη νοτιοαφρικανική δικαιοσύνη ότι εμπλέκεται στις παραδόσεις τους.
Sihle Mavuso on X (formerly Twitter): “WATCH: More Zulu warriors sympathetic to King Misuzulu are encircling the Pietermaritzburg High Court as the Zulu royal family court case drags on. Through traditional songs they are blaming the government and courts of messing with traditional structures. @IOL #AmaZulu pic.twitter.com/uTjLL4Epcu / X”
WATCH: More Zulu warriors sympathetic to King Misuzulu are encircling the Pietermaritzburg High Court as the Zulu royal family court case drags on. Through traditional songs they are blaming the government and courts of messing with traditional structures. @IOL #AmaZulu pic.twitter.com/uTjLL4Epcu
Sihle Mavuso on X (formerly Twitter): “WATCH: Zulu regiments outside the Pietermaritzburg High Court after the conclusion of the Zulu royal family court case. @IOL #AmaZulu pic.twitter.com/REs5VKYzPZ / X”
WATCH: Zulu regiments outside the Pietermaritzburg High Court after the conclusion of the Zulu royal family court case. @IOL #AmaZulu pic.twitter.com/REs5VKYzPZ
Πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας, φέροντας τα εμβλήματά τους (δέρματα ζώων στους ώμους ή το κεφάλι) έδωσαν το παρών στο δικαστήριο σήμερα. Ο διάδοχος Μισουζούλου Ζούλου δεν παρέστη. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο.
11) Το podcast της ημέρας
Παύλος Τσίμας: Η συναρπαστική του διαδρομή στο ελληνικό ραδιόφωνο | LiFO
O Γιώργος Μουχταρίδης ξετυλίγει το νήμα της πορείας του Παύλου Τσίμα στο ραδιόφωνο, το μέσο που -σύμφωνα με τον ίδιο- δεν πρόδωσε ποτέ του.





Άρη, εσύ τώρα περνιέσαι για παζάρμπασης ή είσαι απλώς ένας θερσίτης από το αποδιαλόγι της ντροπής που λυπημό δε θα βρει;
😅😅
Θέλω να κάψω όλα τα c.d
😔
Οι Times αναφέρουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα ώς Ελγίνεια και ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν το ανέφερε. Μόνο εμένα ενοχλεί το γεγονός ότι ονομάζουν τα μάρμαρα του Ικτίνου και του Καλλικράτη με το όνομα του κλέφτη τούς ; Από τον τίτλου του άρθρου και μόνο μας τρίβουν στην μούρη ότι εξακολουθούν και είναι του… Λόρδου. Άντε να μην πω καμιά κουβέντα.
Τα γραφόμενα του Μυτακίδη είναι σαν να κάνουν πάρτι με LSD ο Παλαμάς, ο Καρυωτάκης και οι συντελεστές του Game of thrones. Καλύτερα να έγραφε ένα “γαμιέσαι” να ξεμπερδεύαμε. Μας έβγαλε την (λογοτεχνική) ψυχή