σε , ,

Τα Σφακιά όπως τα βλέπουν οι κάτοικοι τους | 8 φωτογραφίες της ζωής στα σύγχρονα Λευκά Όρη

Η Σφακιανή Οθόνη: Κοιτάζοντας και Ζώντας στα Σύγχρονα Λευκά Όρη

Η Σφακιανή Οθόνη είναι μία φωτογραφική έκθεση που αφορά τη ζωή στα Λευκά Όρη, όπως τη φωτογραφίζουν σήμερα άνθρωποι που κατοικούν στα σύγχρονα Σφακιά της Κρήτης. Τα Σφακιά αποτελούν μία περιοχή που έχει ιστορικά φωτογραφηθεί από δεκάδες επαγγελματίες (φωτογράφους, λαογράφους, μουσικολόγους, κλπ.) και άλλους επισκέπτες οι οποίοι επικεντρώνονταν συχνά στην απόκρημνη γεωγραφία, την ποιμενική ζωή και την ιδέα της παράδοσης. Η Σφακιανή Οθόνη συνδιαλέγεται με θεματικές που ανέδειξε αυτή η φωτογραφική παράδοση αλλά ταυτόχρονα διαφέρει σημαντικά από αυτήν καθώς αποτελεί την πρώτη έκθεση που βασίζεται στη δουλειά ντόπιων φωτογράφων και όχι ειδικών που επισκέπτονται την περιοχή.

Η μεταφορά των εικόνων αυτών από την ψηφιακή οθόνη στον τοίχο της έκθεσης συνιστά αλλαγή πλαισίου και προσκαλεί το θεατή να προβληματοποιήσει τη διάκριση επαγγελματία-ερασιτέχνη ιδίως σε ότι αφορά στα όσα μπορεί να προσφέρει η «μη-επαγγελματική» φωτογραφία σήμερα στους χρήστες της. H τοποθέτηση των εικόνων στον τοίχο παράλληλα προσκαλεί το θεατή να αφουγκραστεί το πως άνθρωποι με κάμερες στα σύγχρονα Σφακιά συλλαμβάνουν τα κοινωνικά τοπία τους και απεικονίζουν τους κόσμους στους οποίους ζουν καθημερινά. Η έκθεση προσπαθεί να συλλάβει τις δυνατότητες της φωτογραφίας να δημιουργήσει και να αναπαραστήσει την έννοια του τόπου, καθώς και κοινωνικές εμπειρίες μέσα σε αυτόν. Προσπαθεί επίσης να φωτίσει τα υποκείμενα και τις γεωγραφίες σχέσεων που παράγονται μέσα στα φωτογραφικά κάδρα αλλά και να αναδείξει την δημιουργική ισχύ και την φαντασία των κάδρων αυτών.

Την έκθεση επιμελείται ο ανθρωπολόγος Κωνσταντίνος Καλαντζής ο οποίος δουλεύει στην περιοχή των Σφακίων από το 2006. Η διοργάνωση της έκθεσης βασίζεται στο μακρόχρονο διάλογο μεταξύ φωτογράφων και επιμελητή, ενώ η επιλογή των εικόνων πατά σε συζητήσεις μεταξύ τους δίνοντας έμφαση και στην προτίμηση των φωτογράφων για συγκεκριμένες εικόνες και λεζάντες.

Ενώ η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει βασικές θεματικές της φωτογραφίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα Σφακιά επηρεάζεται ταυτόχρονα από παράγοντες όπως η τεχνική διαθεσιμότητα φωτογραφιών αλλά και βιογραφικές διαδρομές της σχέσης μεταξύ επιμελητή και ανθρώπων της περιοχής. Υπό την έννοια αυτή, η έκθεση ρίχνει φως σε ένα τμήμα της πλούσιας και δημιουργικής φωτογραφίας που παράγεται καθημερινά στα Σφακιά, παρέχοντας απλά μία εικόνα της παραγωγής αυτής η οποία και συνεχίζει ακατάπαυστα σε οθόνες εντός και εκτός της έκθεσης. Η έκθεση υποστηρίζεται από το European Research Council (ερευνητική ομάδα Photodemos-Citizens of Photography, University College London) και το Δήμο Σφακίων.

H έκθεση θα φιλοξενηθεί:

1 – 13 Αυγούστου Φραγκοκάστελο (Κάστρο) 10 π.μ – 7 μ.μ

14 – 29 Αυγούστου Χώρα Σφακίων (Πνευματικό Κέντρο) 9.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00

30/8 – 12 / 9 Ασκύφου (Κτίριο Μπικουβάρη)

Μαριλένα Ζακυνθινάκη. Πορεία στη Μαδάρα, 2017
Μανώλης Νικολουδάκης. Πρόβατα στα παράλια, 2017.
Άρτεμις Καρκάνη. Φυγή, 2017
Σπύρος Καρκάνης. Ο Kουλές από ψηλά, 2017
Βαγγέλης Γερωνυμάκης. Καναβός, 2017
Γεωργία Βενάκη. Ο Στέλιος Βενάκης στη Μαδάρα, 2017

Σπύρος Καρκάνης. Ο Kουλές από ψηλά, 2017

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

4 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση