σε , ,

ΓΚΑΛΟΠ: Λέων Τολστόι ή Ουίλλιαμ Σαίξπηρ; Σ’ αυτήν τη μεγάλη ‘κόντρα’ με ποιανού το μέρος είστε;

Η πολύ κακή γνώμη που είχε ο Τολστόι για τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ είναι γνωστή στους περισσότερους. Εξάλλου ο Τολστόι, ποτέ του δεν προσπάθησε να την κρύψει και μάλιστα σε πολλές δημόσιες κριτικές του, ανέφερε ότι ο Σαίξπηρ ήταν συγγραφέας χωρίς ιδιοφυΐα, με μέτριο ταλέντο και ότι τα έργα του, του προκαλούσαν πλήξη. Ο Τολστόι δε φοβήθηκε ποτέ να εναντιωθεί στην κοινή γνώμη, ακόμα και στις πιο ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά είχε πει, σπατάλησε 50 πολύ δημιουργικά χρόνια προσπαθώντας να καταλάβει τον Σαίξπηρ. Ακόμα και όταν τα παρατούσε, ο Τολστόι, συνέχιζε να «επιστρέφει» στην μελέτη του θεατρικού αυτού συγγραφέα αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο: το γράψιμο του Σαίξπηρ προκαλούσε στον Τολστόι αισθήματα κούρασης και αμηχανίας.

Το 1906, ο 75χρονος τότε Τολστόι είχε γράψει ένα εκτενές δοκίμιο στο οποίο εξηγούσε την έντονη αντιπάθειά του για τον Σαίξπηρ:

Θυμάμαι την έκπληξη που ένιωσα όταν διάβασα για πρώτη φορά Σαίξπηρ. Ενώ περίμενα να λάβω μια ισχυρή αισθητική απόλαυση, διαβάζοντας το ένα μετά το άλλο έργα που θεωρούνται τα καλύτερα του όπως «Ο Βασιλιάς Ληρ», «Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα», ο «Άμλετ»,  όχι μόνο δεν ένιωσα ευχαρίστηση, αλλά ένιωσα μια ακαταμάχητη απορία για το αν ήμουν εγώ ανόητος όταν πίστευα ότι τα έργα που θεωρούνται ως η κορυφή της τελειότητας από όλο τον πολιτισμένο κόσμο είναι ανάξια λόγου και εντελώς κακά ή αν η σημασία που αποδίδει αυτός ο πολιτισμένος κόσμος στα έργα του Σαίξπηρ ήταν ανούσια.

  • Συμφωνείς με την αυστηρή κριτική του Τολστόι για τον Σαίξπηρ;

    • Ναι, ο Τολστόι είχε δίκαιο σ’ όλα.
    • Όχι, ο Τολστόι αδικεί τον Σαίξπηρ.
    • Δεν μπορώ να πάρω θέση, είμαι και με τους δυο
    • Δεν μπορώ να πάρω θέση, δεν είμαι με κανέναν

Ενα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Αφήστε μια απάντηση