σε ,

ΓΚΑΛΟΠ: Ποια είναι η καλύτερη ξένη γυναίκα συγγραφέας;

photomix image 16

Ψηφίστε εδώ, και δείτε τι ψήφισαν οι άλλοι 

Ιστορικά, η παγκόσμια λογοτεχνία έχει αναδείξει πολλές φορές τη γυναίκα ως πηγή έμπνευσης για τον κάθε συγγραφέα. Υπάρχουν βέβαια πολλές περιπτώσεις γυναικών που άφησαν πίσω το ρόλο της μούσας και ανέλαβαν αυτόν του δημιουργού επηρεάζοντας καθοριστικά την παγκόσμια λογοτεχνία.

Παρακάτω διαλέξαμε τις 16 πιο πετυχημένες γυναίκες συγγραφείς και σας ζητάμε να επιλέξετε την αγαπημένη σας.

1. Βιρτζίνια Γούλφ

2358460

Η Βιρτζίνια Γουλφ ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, που θεωρήθηκε πρωτοπόρος και νεοτερίστρια λογοτέχνις στον 20ό αιώνα και μια από τους μέγιστους καινοτόμους στην αγγλική γλώσσα. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου υπήρξε σημαντική μορφή στη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου και μέλος της Ομάδας Μπλούμσμπερυ. Τα διασημότερα έργα της είναι τα μυθιστορήματα «Η κυρία Νταλογουέι», «Στο φάρο», το «Ορλάντο» και το δοκίμιο «Ένα δωμάτιο ολοδικό σου» με τη παροιμιώδη φράση της: «Μια γυναίκα πρέπει να έχει τα χρήματα και ένα δωμάτιο κατάδικό της, εάν πρόκειται να γράψει μυθιστοριογραφία». Τα μυθιστορήματά της διακρίνονται για το ψυχολογικό τους βάθος και το εκφραστικό τους ύφος. Άλλα γνωστά έργα της είναι: «Νύχτα και μέρα», «Τα κύματα», «Τα χρόνια», «Τρεις γκινέες»

2. Τόνι Μόρισον

1200px Toni Morrison 2008

Η Τόνι Μόρισον γεννήθηκε στο Λορέιν του Οχάιο το 1931. Το αληθινό της όνομα είναι Chloe Anthony Wofford και ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας μαύρων της εργατικής τάξης. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Κορνέλ και Χάουαρντ και εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Χάουαρντ και το Γέηλ. Σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στη Ν.Υόρκη και το Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ, στο Πανεπιστήμιο του οποίου και διδάσκει. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα: «Γαλάζια Μάτια», «Sula», «Το τραγούδι του Σόλομον», «Παιδί από κάρβουνο», «Αγαπημένη», «Jazz». Έχει επίσης ασχοληθεί με το δοκίμιο. Τα έργα της «Παίζοντας στο σκοτάδι: Το λευκό χρώμα και η λογοτεχνική φαντασία» και «Φυλετική δικαιοσύνη: Η δύναμη της ράτσας» είναι συλλογές δοκιμίων, στα οποία εξετάζονται θέματα φυλετικής συνείδησης και λογοτεχνικής έκφρασης. Έχει πάρει πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το βραβείο Πούλιτζερ το 1988 για το αριστούργημά της Η αγαπημένη (Beloved) και το Νόμπελ το 1993.

3. Μάργκαρετ Άτγουντ

atwood 2

Η Μάργκαρετ Άτγουντ είναι συγγραφέας, ποιήτρια, κριτικός λογοτεχνίας και μια εκ των πρωτοπόρων των Καναδών γυναικών συγγραφέων. Τα γραπτά της εστιάζουν συχνά σε φεμινιστικά θέματα και ενδιαφέροντα, τα οποία εξετάζει κάνοντας χρήση διαφόρων καλλιτεχνικών υφών. Μερικοί κριτικοί πιστεύουν πως το πρώτο της μυθιστόρημα, «Η Φαγώσιμη Γυναίκα» που εξέταζε την γυναικεία δυσαρέσκεια, προμηνύει θέματα του φεμινισμού δεύτερου κύματος. Επίσης έχει τη φήμη ατόμου με μεγάλο ενδιαφέρον για τον Καναδά και την Καναδική μυθοπλασία, ένα θέμα που εμφανίζεται και στα σκηνικά και την ατμόσφαιρα του μυθοπλαστικού και μη-μυθοπλαστικού έργου της. Tο 2000 της απονεμήθηκε το Βραβείο Μπούκερ για το βιβλίο της «Ο τυφλός δολοφόνος», συνολικά η Μάργκαρετ Άτγουν έχει υπάρξει πέντε φορές υποψήφια για το βραβείο, με την πρώτη της υποψηφιότητα να είναι το 1986.

4. Σιμόν ντε Μπoβουάρ

simon

Η Σιμόν ντε Μπoβουάρ ήταν Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Υπήρξε σύντροφος του διάσημου υπαρξιστή φιλοσόφου Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Το γνωστότερο έργο της υπήρξε «Το Δεύτερο Φύλο», μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών. Ένα μεγάλο μέρος του συγγραφικού της έργου είναι αφιερωμένο σε αυτοβιογραφικά κείμενα, που εκτός από το προσωπικό ενδιαφέρον, αποτελούν ένα πορτρέτο της πνευματικής ζωής της Γαλλίας, από τη δεκαετία του ’30 έως τη δεκαετία του ’70 «Αναμνήσεις ενός καθωσπρέπει κοριτσιού», «Η δύναμη της ζωής», «Η δύναμη των πραγμάτων».

5. Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

ntamp

Η Τζόαν Ρόουλινγκ είναι διάσημη Αγγλίδα συγγραφέας. Έγινε διάσημη για τη συγγραφή της σειράς φαντασίας Χάρι Πότερ, τα βιβλία της οποίας έχουν κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχουν πολυβραβευθεί και έχουν πωλήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, έχοντας μεταφραστεί σε 67 γλώσσες (και για ενήλικους). Το 2008, στην Sunday Times Rich List, η περιουσία της Ρόουλινγκ υπολογίστηκε στα 560 εκατ. στερλίνες, καθιστώντας την το 144ο πιο πλούσιο άτομο στον κόσμο και την 12η πιο πλούσια γυναίκα στην Βρετανία. Είναι το πρώτο πρόσωπο παγκοσμίως που κέρδισε περισσότερο από ένα δισ. δολάρια μόνο από τη συγγραφή βιβλίων. Το 2008 κέρδισε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

6. Αγκάθα Κρίστι

Agatha Christie

Η Αγκάθα Κρίστι ήταν Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Έγραψε επίσης ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ (Mary Westmacott) και 15 συλλογές διηγημάτων, αλλά είναι γνωστή κυρίως για τα 80 αστυνομικά της μυθιστορήματα. Η δουλειά της στα μυθιστορήματα αυτά, στα οποία πρωταγωνιστούν οι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και Μις Τζέιν Μαρπλ, της έδωσε τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και την έκανε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού ρεύματος. Εκτιμάται ότι τα βιβλία της έχουν πουλήσει 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά, και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες.

7. Ίντιθ Γουόρτον

Γεννήθηκε το 1862 από πλούσια οικογένεια της Νέας Υόρκης. Το σημαντικότερο έργο της είναι «Τα χρόνια της αθωότητας». Πρόκειται για  το δωδέκατο βιβλίο της και θεωρείται όχι μόνο το  σημαντικότερο μυθιστόρημά της αλλά κι ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε τέσσερις συνέχειες στο περιοδικό Pictorial Review. Όταν πια εκδόθηκε, ήταν εκείνο που χάρισε στην Αμερικανίδα συγγραφέα του, το 1921,  το βραβείο Πούλιτζερ. Μέσω του έργου της, άσκησε αυστηρότατη κριτική στα υποκριτικά κοινωνικά ήθη. Στα «Χρόνια της αθωότητας», δημιουργεί μια συγκινητική ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν νεαρό φέρελπι δικηγόρο, τον Νιούλαντ Άρτσερ και μια ευαίσθητη, καλλιεργημένη γυναίκα  που επιστρέφει από την Ευρώπη στην Αμερική δραπετεύοντας από έναν δύσκολο γάμο, την κόμησσα Ολένσκα.

8. Νταντιέλ Στιλ

Danielle

Η Ντάνιελ Στιλ γεννημένη στη Νέα Υόρκη το 1947, είναι, σε πάνω από ογδόντα συνεχή μυθιστορήματα, η πιο πολυδιαβασμένη συγγραφέας σε όλο τον κόσμο. Το έργο της περιλαμβάνει τα: “Wings”, “The gift”, “Accident”, “Vanished”, “Mixed blessings”, “Jewels”, “No greater love”, “Message from Nam”, “Daddy”, “Star”, “Zoya”, “Kaleidoscope”, “Wanderlust” και “Secrets”. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 47 χώρες και 28 γλώσσες. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Έχει εννέα παιδιά και μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Παρισιού.

9. Στέφανι Μάγιερ

Stephenie Meyer Net Worth

Η Meyer ζει με το σύζυγο και τους τρεις γιους της στο Γκλέντεϊλ της Αριζόνα. Το «Λυκόφως» ήταν το πρώτο της μυθιστόρημα και όπως σχολιάζει η ίδια «από την αρχή η εμπειρία αυτή είναι σαν τρενάκι του λούνα παρκ χωρίς ζώνες.» Την διάσημη πλέον τετραλογία συμπληρώνουν η «Έκλειψη», η «Νέα Σελήνη» και η «Χαραυγή». Επιπλέον, κυκλοφορεί και το βιβλίο «Το Σώμα». Το 2008 το USA Today αναγνωρίζοντας την επιτυχία-φαινόμενο της Stephenie Meyer με πέντε διαφορετικούς τίτλους στην κορυφή όλων των λιστών best-seller, έστεψε -για πρώτη φορά αντί για βιβλίο της χρονιάς- Συγγραφέα της Χρονιάς. Η Meyer φιγουράρει επίσης στην ετήσια λίστα “25 Διασκεδαστές της Χρονιάς”, του Entertainment Weekly αλλά και στις “12 Σημαντικότερες Γυναίκες της Χρονιάς” του MSN Lifestyle.

10. Μαίρη Χίγκινς Κλαρκ

mary higgins clark creditbernard vidaljpg 969d3e536bf930fc

Η Μαίρη Χίγκινς Κλαρκ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ. Έχει γράψει μέχρι σήμερα είκοσι πέντε βιβλία, που σημείωσαν τεράστια επιτυχία διεθνώς και της χάρισαν τον τίτλο «Η Βασίλισσα του Σασπένς». Μόνο στις ΗΠΑ, τα έργα της έχουν κυκλοφορήσει σε περισσότερα από πενήντα εκατομμύρια αντίτυπα και δέκα από αυτά έγιναν κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες.  Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Χρυσό Μετάλλιο της Τιμής από την Αμερικανο-Ιρλανδική Ιστορική Εταιρεία, το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας και το Λογοτεχνικό Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Ντοβίλ. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Μυστηρίου και είναι επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Φόρνταμ και άλλων δεκαπέντε εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ζει με τον σύζυγό της Τζον Κονχίνι στο Σαντλ Ρίβερ του Νιου Τζέρσι. Είναι μητέρα πέντε παιδιών και έχει έξι εγγόνια.

11. Μάγια Αγγέλου

Maya Angelou

Θεωρείται από τις πιο σπουδαίες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς, ως «μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής κατά την τελευταία 50ετία» και μια από τις «μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας». Από το 1959 αφιερώθηκε στη λογοτεχνία. Έγραψε ποίηση, διηγήματα, δοκίμια, κινηματογραφικά σενάρια, θεατρικά έργα και αυτοβιογραφικά βιβλία, με πιο γνωστό το «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί», που αφηγείται τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και αποτέλεσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία το 1970. Παρότι δεν είχε πανεπιστημιακό δίπλωμα, δίδαξε επί σειρά ετών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ στα τμήματα αμερικανικών σπουδών. Το 1992 έγραψε το ποίημα «On the Pulse of the Morning», το οποίο διαβάστηκε στην ορκωμοσία του προέδρου Μπιλ Κλίντον. Το 2000 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών και το 2011 ο πρόεδρος Ομπάμα της απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Μετά τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος είχε διαβάσει το ποίημα της «Still I Rise» κατά την τελετή ορκωμοσίας του το 1994, η Αγγέλου έγραψε το ποίημα «His Day Is Done» προς τιμήν του εκλιπόντα Νοτιοαφρικανού ηγέτη, μετά από παραγγελία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

12. Άλις Γουόκερ

920x920

Η Άλις Μαλσίνιορ Γουόκερ είναι Αμερικανίδα συγγραφέας της οποίας το διασημότερο μυθιστόρημα, «Το Πορφυρό Χρώμα», κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ και το Αμερικανικό Βραβείο Βιβλίων. Τα γραπτά της Γουόκερ, που περιλαμβάνουν μυθιστορήματα, ιστορίες, δοκίμια, ποιήματα, εστιάζονται στους αγώνες των Αφρο-Αμερικανών, και ιδιαίτερα των Αφρο-Αμερικανών γυναικών, εναντίον κοινωνιών που είναι ρατσιστικές, σεξιστικές, και συχνά βίαιες. Τα γραπτά της τείνουν να σίνουν έμφαση στο σθένος των μαύρων γυναικών και την σημαντικότητα της Αφρο-Αμερικανικής κληρονομιάς και κουλτούρας.

13. Τζούμπα Λαχίρι

16129262 Britain Booker Prize JPEG 0c606.limghandler

Η Τζούμπα Λαχίρι, κόρη Ινδών μεταναστών, γεννήθηκε το 1967 στο Λονδίνο αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων, “Διερμηνέας ασθενειών» κυκλοφόρησε το 1999 και βραβεύτηκε με τα βραβεία Pulitzer-Fiction, Pen/Hemingway και The New Yorker Debut of the Year. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Η συνωνυμία». Ακολούθησε το 2008 η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της «Unaccustomed Earth», η οποία βραβεύτηκε με το Frank O’Connor International Short Story Award και το Asian American Literary Award και το 2013 το μυθιστόρημα «Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι». Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και περιλαμβάνονται στις λίστες των μπεστ σέλερ. Ζει μόνιμα στη Ρώμη.

14. Τζόις-Κάρολ Όουτς

6725132 joyce carol oates la machine a ecrire1444235695

Η Τζόις Κάρολ Όουτς είναι μία από τις πιο καταξιωμένες και πολύπλευρες Αμερικανίδες συγγραφείς. Γεννήθηκε το 1938, στο Λόκπορτ της Νέας Υόρκης, από φτωχή οικογένεια, και ξεκίνησε να γράφει σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, όταν της χάρισαν την πρώτη της γραφομηχανή. Έχει ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά είδη -μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, θέατρο, λογοτεχνική κριτική, δοκίμιο, ακόμα και παιδικό- και είναι πολυγραφότατη. Από το 1968 έως το 1978, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Γουίνδσορ του Καναδά και τη δημιουργική αυτή δεκαετία εξέδιδε δύο με τρία βιβλία το χρόνο. Σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον του Νιου Τζέρσι. Εκδίδει με το σύζυγό της, Ρέιμοντ Τζ. Σμιθ, ένα μικρό λογοτεχνικό περιοδικό (The Ontario Review). Είναι πολυβραβευμένη και έχει προταθεί δύο φορές για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, καθώς και με το κορυφαίο βραβείο στην Αμερική, το National Book Award.

15. Ιζαμπέλ Αλιέντε

87676h

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε γεννήθηκε το 1942 στο Περού και μεγάλωσε στη Χιλή. Είναι ανιψιά του Σαλβαδόρ Αλιέντε, προέδρου της Χιλής την περίοδο 1970-1973. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 65 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Μέσα από αυτά έχει στόχο να ψυχαγωγεί αλλά και να επιμορφώνει τους αναγνώστες της, συνδέοντας τις ιστορίες της με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Η ίδια χαρακτηρίζει το έργο της «ρεαλιστική λογοτεχνία», επηρεασμένη τόσο από την απίστευτη παιδική της ηλικία, όσο κι από τους μαγικούς ανθρώπους και τα γεγονότα που πυροδότησαν τη φαντασία της. Εκτός από το συγγραφικό της έργο, ασχολείται ενεργά με την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μετά τον θάνατο της κόρης της το 1992, ίδρυσε στη μνήμη της ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην προστασία και χειραφέτηση των γυναικών και των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

16. Τζέιν Όστεν

sto sfuri epistoli tis tzein osten

Η Τζέιν Όστεν είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Από το 1811 έως το 1815 γράφοντας τα μυθιστορήματα «Λογική και ευαισθησία», «Περηφάνια και προκατάληψη», «Μάνσφιλντ Παρκ» και «Έμμα» καθιερώθηκε ως συγγραφέας. Επίσης έγραψε τα «Αββαείο του Νορθάνγκερ» και την «Πειθώ» τα οποία δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό της το 1817. Τα έργα της Όστεν είναι μέρος της μετάβασης προς το ρεαλισμό του δέκατου-ένατου αιώνα. Οι πλοκές των έργων της αν και κατά βάση κωμικές, υπογραμμίζουν την εξάρτηση των γυναικών από το γάμο προς εξασφάλιση κοινωνικού κύρους και οικονομικής ασφάλειας.

  • Ποια είναι η καλύτερη γυναίκα συγγραφέας;

    • Βιρτζίνια Γούλφ
    • Τόνι Μόρισσον
    • Μάργκαρετ Άτγουντ
    • Σιμόν ντε Μποβουάρ
    • Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
    • Αγκάθα Κρίστι
    • Ίντιθ Γουόρτον
    • Νταντιέλ Στιλ
    • Στέφανι Μάγιερ
    • Μαίρη Χίγκινς Κλαρκ
    • Μάγια Αγγέλου
    • Άλις Γουόκερ
    • Τζούμπα Λαχίρι
    • Τζόις-Κάρολ Όουτς
    • Ιζαμπέλ Αλιέντε
    • Τζέιν Όστεν
Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
4 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ
ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ
6 χρόνια πριν

Είναι δυνατόν να βάζουμε στην ίδια λίστα την Στέφανι Μάγιερ και την Βιρτζίνια Γουλφ;
Επίσης, λάμπουν δια της απουσίας τους Νόμπελ όπως η Ντόρις Λέσινγκ και η Ναντίν Γκόρτιμερ. Τέλος, δεν διευκρινίζετε σε ποια χρονική περίοδο αναφέρεστε. Στα τελευταία εκατό χρόνια; Στα τελευταία 136;
Με εκτίμηση
Φανή Πανταζή

no matter
no matter
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ

Συμφωνώ απόλυτα. Λείπουν και η Εμιλυ Ντίκινσον, η Ουρσουλα Λε Γκεν, η Αννι Πρου, η Πατριτσια Χάισμιθ, η Mαργκεριτ Ντυρας, η Κολετ, η Μαρκεριτ Γιουρσεναρ, η Αννα Αχματοβα και πολλές άλλες. Η Στεφανι Μαγιερ, δεν είχε καμια θέση στη λίστα γιατί είναι παραλογοτεχνία και αφού βάλατε την Τζέιν Οστεν, γιατί παραλείψατε τη Μαίρη Σέλλεϋ, την Εμιλυ Μπροντε και τη Δάφνη ντι Μωριέ;

alexisphoto
alexisphoto
6 χρόνια πριν

Πως ορίζεται (ή ορίζετε) το καλύτερο;
Ακόμα και αυτός που έχει τις διαβάσει όλες (και τα άπαντά τους )θα πει πια του άρεσε περισσότερο. Τίποτα παραπάνω. Δεν μπαίνει η λογοτεχνία (η τέχνη κλπ) σε τόσο αυστηρά μαθηματικά καλούπια.
Αυτή είανι και η μαγεία της.
Ευχαριστώ

Stamatis_Plytas
Stamatis_Plytas
6 χρόνια πριν

Είναι δυνατό να μην έχετε στη λίστα τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ;

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!