σε , ,

ΓΚΑΛΟΠ: Να έχουν την ελευθερία οι άντρες να παρενοχλούν τις γυναίκες, όπως ζητά η Κατρίν Ντενέβ;

Η Κατρίν Ντενέβ συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες, ως η γνωστότερη απ’ τις 100 γυναίκες που συνυπέγραψαν ένα άρθρο που υπερασπίζεται την ελευθερία των ανδρών να ενοχλούν τις γυναίκες.

«Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα… Η ελευθερία να ενοχλείς είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία», έγραψαν εκτός των άλλων.

Η επιστολή ξεκινούσε ως εξής: «Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο ‘καμάκι’ δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλλοκρατική επίθεση».

«Οι άνδρες τιμωρούνται γενικευμένα, εκδιώχνονται από τη δουλειά τους, όταν το μόνο που έκαναν ήταν να αγγίξουν ένα γόνατο ή να προσπαθήσουν να κλέψουν ένα φιλί», προσθέτει η επιστολή, η οποία υπογράφεται επίσης από την Κατρίν Μιγιέ, συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Η σεξουαλική ζωή της Κατρίν Μ.».

«Άντρες βρέθηκαν στο βούρκο επειδή μιλούσαν για προσωπικά θέματα κατά τη διάρκεια επαγγελματικών γευμάτων ή για την αποστολή σεξουαλικά φορτισμένων μηνυμάτων σε γυναίκες που δεν ανταποκρίνονταν στην προσοχή τους», αναφέρει η επιστολή.

Το κείμενο επιτίθεται επίσης σε φεμινιστικές εκστρατείες των social media όπως το # MeToo και το γαλλικό ισοδύναμο του, #BalanceTonPorc, για την απελευθέρωση ενός «πουριτανικού κύματος κάθαρσης».

Ισχυρίζεται ότι «η νόμιμη διαμαρτυρία ενάντια στη σεξουαλική βία που υφίστανται οι γυναίκες, ιδιαίτερα στην επαγγελματική τους ζωή, είχε μετατραπεί σε κυνήγι μαγισσών».

«Αυτό που ξεκίνησε ως ελευθερία των γυναικών να μιλήσουν έχει μετατραπεί σήμερα στο αντίθετο – εκφοβίζουμε τους ανθρώπους να μιλάνε «σωστά”, φιμώνουμε όσους δεν συμβιβάζονται και κατηγορούμε τις γυναίκες που αρνήθηκαν να λυγίσουν στις νέες πραγματικότητες για προδοσία και συνέργεια», αναφέρει η επιστολή.

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, μία απ’ τις 100 που την υπέγραψε, η Μπριζίτ Λαέ, υποστήριξε στην τηλεόραση ότι «μπορούμε να νιώσουμε ικανοποίηση κατά τη διάρκεια ενός βιασμού».

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές:

«Περιφρονούν τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων και θέλουν να επιβάλουν ξανά τη σιωπή που έσπασε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Γουάινστιν», απαντούν Γαλλίδες φεμινίστριες που υπογράφουν ένα κείμενο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο francetvinfo.

«Μόλις γίνει ένα βήμα για την ισότητα, ακόμη και μισού χιλιοστού, ευγενικές ψυχές μας προειδοποιούν αμέσως ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουμε στην υπερβολή», σημειώνουν οι ακτιβίστριες αυτές

«Στην Γαλλία, καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες πέφτουν θύματα παρενόχλησης. Δεκάδες χιλιάδες σεξουαλικών επιθέσεων. Και εκατοντάδες βιασμών», απαντούν οι περίπου τριάντα φεμινίστριες που υπογράφουν αυτό το κείμενο, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Καρολίν Ντε Αάς, δημοσιογράφοι και πολλές ακτιβίστριες.

Γι’ αυτές, οι γυναίκες που υπέγραψαν το άρθρο στην Le Monde «μπερδεύουν σκόπιμα μια σχέση γοητείας, που στηρίζεται στον σεβασμό και την ευχαρίστηση, με κάτι το βίαιο».

Λέγοντας ότι η πλειονότητα των προσωπικοτήτων που αναφέρονται στην Le Monde είναι «υπότροποι στην υπεράσπιση κάποιων που εγκληματούν σε βάρος παιδιών ή στην δικαιολόγηση του βιασμού», οι φεμινίστριες σημειώνουν επίσης ότι οι γυναίκες αυτές «χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά την προβολή τους από τα μέσα ενημέρωσης επιδιώκοντας η σεξουαλική βία να θεωρείται κάτι συνηθισμένο» και «περιφρονούν στην πραγματικότητα τα εκατομμύρια των γυναικών που υφίστανται ή έχουν υποστεί τη βία αυτή».

«Με το κείμενο αυτό, προσπαθούν να επιβάλουν ξανά τη σιωπή που αρχίσαμε να σπάμε. Δεν θα τα καταφέρουν» #

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ:

 • Συμφωνείτε με την άποψη πως «Η ελευθερία να ενοχλείς είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία»;

  • Ναι
  • Όχι
  • Άλλο
 • Συμφωνείτε πως έχουν γίνει και υπερβολές από το κίνημα #MeToo;

  • Ναι
  • Όχι
  • Άλλο
 • Εξαιτίας των πιθανών υπερβολών, πιστεύετε ότι θα πρέπει να μην καταγγέλονται δημόσια οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις;

  • Ναι
  • Όχι
  • Άλλο
 • Οι γυναίκες σπάνε πλέον τη σιωπή τους για παρενοχλήσεις ή επιθέσεις που δέχονται. Το κείμενο της Ντενέβ είναι:

  • Ένα πισωγύρισμα
  • Μια προειδοποίηση εναντίον της υπερβολής
  • Άλλο
 • Πιστεύετε πως έχει στηθεί ένα άδικο «κυνήγι μαγισσών» εναντίον των ανδρών;

  • Ναι
  • Όχι
  • Άλλο
 • Πιστεύετε ότι η Ντενέβ μπορεί να μιλά για όλες τις γυναίκες όταν δίνει το ΟΚ στους άντρες να τις ενοχλούν;

  • Ναι
  • Όχι
  • Άλλο

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς φοβούνται η Ντενέβ και οι υπόλοιπες.Μην τυχόν και αναγκαστούν κάποιοι να είναι λιγότερο γουρούνια;Για εκείνες μπορεί να είναι οκ ένα άγγιγμα στο γόνατο στο χώρο εργασίας.Για χιλιάδες γυναίκες εκεί έξω είναι μια δυσάρεστη έκπληξη.Στην οποία πολλές φορές δεν μπορούν να αντιδράσουν,γιατί η χειρονομία προέρχεται από κάποιον ανώτερο τους και φοβούνται για τη δουλειά τους.Γιατί ξέρουν,ότι αν δεν ήταν προϊστάμενος τους,αν δεν υπήρχε αυτή η σχέση μεταξύ τους,χωρίς να έχει προηγηθεί φλερτ,χωρίς να έχει αναπτυχθεί οικειότητα,χωρίς να έχουν δείξει,ότι το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο,ο άλλος δε θα άπλωνε το ξερό του.Όπως δε θα το έκανε στη διευθύντρια του.Όπως δε θα το έκανε σε μια γυναίκα,που κάθεται δίπλα της στο μετρό.Γιατί απλούστατα θα υπήρχαν πολλές πιθανότητες να αρπάξει μια χαστούκα,που θα ήταν όλη δικιά του.Το να εκμεταλλεύεται κάποιος τη θέση του,δεν είναι φλερτ.Και το να μην αντιδράει η άλλη από φόβο δεν είναι συναίνεση.Και πώς κλέβεται ένα φιλί;Με στρίμωγμα στον τοίχο;Μπορεί να φαίνεται σέξυ,κομμάτι του ερωτικού παιχνιδιού στο πλαίσιο μιας ταινίας,αλλά στην πραγματική ζωή μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστο.Και γιατί είναι οκ να ανοίγεις το mail σου στη δουλειά κι αντί για ενημέρωση να βλέπεις,ότι ο άλλος σε φαντασιώνεται πάνω στο γραφείο του πχ;Sorry κιόλας,που Δευτέρα ας πούμε πρωί πρωί στο ξεκίνημα μιας πιεστικής βδομάδας με dead lines,κουβαλώντας και τις όποιες άλλες έννοιες από το σπίτι μας δεν έχουμε όρεξη για καυλάντισμα με τον κάθε μαλάκα,ε;Οι γυναίκες δεν πάνε από χόμπι στη δουλειά ούτε για να ομορφαίνουν το περιβάλλον ούτε για να αποφορτίζουν τους σκληρά εργαζόμενους άνδρες προσφέροντας τους διαλείμματα σεξουαλικού παιχνιδιού.Μου φαίνεται,ότι αυτές οι κυρίες έχουν φάει τόση σεξουαλική παρενόχληση,που δεν την αναγνωρίζουν καν.Κρίμα γιατί εκεί έξω κυκλοφορούν υπέροχοι άντρες και κρίνοντας από την προσωπική μου εμπειρία είναι η πλειοψηφία.Φυσικά υπάρχουν και γυναίκες,που τραβάνε αγωγές μόνο για τα φράγκα.Δεν είναι λόγος όμως αυτός,για να μην αντιδρούν οι υπόλοιπες και για να μη συνειδητοποιήσουν επιτέλους κάποιοι,ότι δε συμπεριφέρονται σωστά.

  • Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου! Ειδικά αυτή η άποψη ότι <> με κάνει έξαλλη. Πρώτον, αν κάποιος έχει σκοπό να παρενοχλήσει σεξουαλικά μία γυναίκα, πολύ καλά θα κάνει να φοβηθεί και να μην το κάνει. Αν, από την άλλη, ένας άντρας είναι φυσιολογικός άνθρωπος και θέλει να φλερτάρει μία γυναίκα, δεν είναι σωστό πριν την πλησιάσει να προσέξει, ώστε να είναι ευγενικός και μην την φέρει σε δύσκολη θέση;

Αφήστε μια απάντηση