σε , ,

ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

Βίβλος Κοράνι

10 οπισθοδρομικές θρησκευτικές αναφορές. Μπορείς να ξεχωρίσεις ποιες προέρχονται από τη Βίβλο και ποιες απ’ το Κοράνι;

Με τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, έχουν υπάρξει πολλοί χαρακτηρισμοί για τη βιαιότητα και τη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προάγει το Κοράνι. Συχνά όμως, παραβλέπουμε την θέση της «δικής μας» Βίβλου σε αντίστοιχα ζητήματα.

Με αυτές τις σκέψεις κατασκευάσαμε το παρακάτω κουίζ, που περιέχει κάποιες από τις πιο οπισθοδρομικές θρησκευτικές αναφορές.

Σημείωση: κάθε αναφορά προς ιερείς, ναούς ή το θείο, εκφράζονται νοηματικά ουδέτερα χάριν του κουίζ, π.χ. «Κύριος» ή «Αλλάχ» αναφέρονται ως «Θεός».

 • “Οι γυναίκες σας είναι για εσάς, όπως η καλλιεργήσιμη γη. Καλλιεργείστε την όποτε και όπως θέλετε¨.

  • Βίβλος
  • Κοράνι
 • “Την μοιχαλίδα και τον μοιχό μαστιγώστε τους 100 φορές, μην αφήσετε την συμπόνια να σας αγγίξει”.

  • Βίβλος
  • Κοράνι
 • “Οι δούλοι του σπιτιού να υποτάσσονται με κάθε φόβο στους δεσπότες τους, όχι μόνο στους καλούς κι επιεικείς, αλλά και στους κακότροπους”.

  • Βίβλος
  • Κοράνι
 • “Όταν βγεις να πολεμήσεις τους εχθρούς σου, και ο Θεός σου τους παραδώσει στα χέρια σου, και πάρεις απ’ αυτούς αιχμαλώτους, και δεις ανάμεσα στους αιχμαλώτους μια όμορφη γυναίκα, και την επιθυμήσεις, για να την πάρεις στον εαυτό σου για γυναίκα, τότε, θα τη φέρεις στο σπίτι σου, και θα ξυρίσει το κεφάλι της, και θα κόψει τα νύχια της. Και ύστερα θα μπεις μέσα σ’ αυτή, και θα είσαι άνδρας της, κι εκείνη θα είναι γυναίκα σου”.

  • Βίβλος
  • Κοράνι
 • “Απολαμβάνετε αυτά που κερδίσατε στον πόλεμο, είναι νόμιμα και καλά”.

  • Βίβλος
  • Κοράνι
 • “Και αναθεμάτισε την πόλη και παρέδωσε στο στόμα του μαχαιριού όσα ζούσαν σε αυτή, από άνδρα μέχρι γυναίκας, από μικρού έως μεγάλου, και από μοσχαριού έως γαϊδουριού”.

  • Βίβλος
  • Κοράνι
 • “Είτε ξένος είναι είτε εντόπιος αυτός, που θα αναφέρει ασεβώς το όνομα του Θεού, θα τιμωρείται δια θανάτου”.

  • Βίβλος
  • Κοράνι
 • “Έαν κόρη ιερέα βεβηλωθεί πορνεύοντας, και κηλιδώσει έτσι το όνομα του πατέρα της, θα καταδικάζεται στο θάνατο δια πυράς”.

  • Βίβλος
  • Κοράνι
 • “Όσον αφορά τη κληρονομία, ο Θεός σας διατάζει: για το αρσενικό παιδί, ένα μερίδιο ίσο με δυο θηλυκών”.

  • Βίβλος
  • Κοράνι
 • “Πολεμάτε αυτούς που δεν πιστεύουν στο Θεό, ούτε στην Έσχατη Μέρα, και δεν απαγορεύουν αυτό που απαγόρεψε ο Θεός και ο Απόστολός του, κι ούτε αναγνωρίζουν την αληθινή θρησκεία απ’ το Λαό που του δόθηκε η Βίβλος, μέχρις ότου δώσουν το φόρο υποτέλειας με εκούσια υποταγή, κι αισθανθούν τον εαυτό τους ταπεινωμένο”.

  • Βίβλος
  • Κοράνι

9 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Είναι τελειώς άτοπη η σύνδεση, διότι τα αναγραφόμενα χωρία που αποδίδονται στη Βίβλο είναι διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου, που ίσχυαν για τον λαό του Ισραήλ και καταργήθηκαν με την έλευση του Χριστού και την κήρυξη του ευαγγελίου και δεν ίσχυσαν ποτέ για Χριστιανούς.

  • Λαθος γιατι το κατα Ματθαιου κεφαλαιο 4 λεει το εξης:17 Mη νομίσετε ότι ήρθα να καταργήσω το νόμο ή τους προφήτες. Δεν ήρθα να καταργήσω αλλά να εκπληρώσω. 18 Γιατί, σας βεβαιώνω πως ώσπου να αφανιστούν ο ουρανός και η γη ούτε ένα γιώτα ούτε
   ένας τόνος δεν πρόκειται να καταργηθεί από το νόμο, μέχρι που να πραγματοποιηθούν όλα. 19 Όποιος, λοιπόν, αθετήσει έστω και μια από τις πιο μικρές τούτες εντολές και διδάξει τους άλλους να κάνουν το
   ίδιο, αυτός θα ονομαστεί πολύ μικρός στη βασιλεία των ουρανών. Όποιος όμως τις εφαρμόσει και τις διδάξει, αυτός θα ονομαστεί μεγάλος στη βασιλεία των ουρανών.20 Γιατί, σας λέω πως αν η δικαιοσύνη
   σας δεν ξεπεράσει κατά πολύ τη δικαιοσύνη των δασκάλων του νόμου και των Φαρισαίων, δε θα μπείτε στη βασιλεία των ουρανών.

 2. Όλα τα αποσπάσματα της Βιβλου που έχετε βάλει είναι από την Παλαιά Διαθήκη η οποία αντικατοπτριζει μια κοινωνία του 1000 πχ τουλάχιστον (ίσως γράφτηκε και πιο παλιά). Η κοινωνία αυτή ήδη έμοιαζε αρκετά σκληρή στην κοινωνία που ήρθε ο Ιησούς. Γι’ αυτό και είχε ακόλουθους και δεν τον πήραν όλοι με τις πέτρες, γι αυτό και όλοι υποχώρησαν όταν είπε “ο αναμαρτητος πρώτος τον λίθο βάλετε”, γι αυτό και τον σταυρωσαν οι ομοεθνεις συντηριτικοι ιερείς του τόπου του και τον κατηγορησαν για βλασφημια.

  Εν ολίγοις, η Παλαιά Διαθήκη έχει περισσότερη σχέση με το Κορανι πάρα με τον Χριστιανισμο. Ελάχιστα δείγματα της Παλαιάς Διαθήκης έχουν ενσωματωθεί στο χριστιανικό δόγμα. Μάλιστα αναλόγως με το πόση βάση έχουν κάποια ρεύματα του χριστιανισμου με την Παλαιά Διαθήκη έχουν γεννηθει και οι αντίστοιχες εκκλησίες πχ η εκκλησία της 7ης ημέρας είναι ένα ρεύμα αρκετά βασισμένο στην Παλαιά Διαθήκη.

  Παρόλα αυτά το Ευαγγέλιο και οι επιστολές των Αποστολών δηλαδή η Καινη Διαθήκη είναι η βάση του Χριστιανισμου. Εάν συγκρίνετε την Παλαιά Διαθήκη με το Κορανι στην ουσία συγκρίνετε τον Ιουδαισμο με τον Κορανι. Που και πάλι η Παλαιά Διαθήκη είναι μόνο ένα μέρος του Ιουδαισμου, έχουν την Τορα και άλλα βιβλία και άλλα παρακλαδια επίσης, άλλοι είναι καμπαλιστες, άλλοι Ορθοδοξοι Εβραίοι κλπ. Οι μουσουλμανοι έχουν ως ιερό βιβλίο το Κορανι αλλά υπάρχουν οι σκληροπυρηνικοι, οι μετριοποπαθεις, οι Σουνίτες, οι Σιιτες κλπ.

  Αν αυτό ήταν ένα κουίζ που θέλει να καταδειξει ότι οι Χριστιανοί στην ουσία πιστεύουν τα ίδια πράγματα με τους μουσουλμανους είναι άκυρο από θεολογικη σκοπιά. Πιστεύουν διαφορετικά πράγματα αφού το πιο βασικό σημείο είναι ότι οι Χριστιανοί πιστεύουν στον Τριαδικο Θεό ενώ οι μουσουλμανοι στον Αλλάχ με προφήτη τον Μωαμεθ. Το Κορανι επηρεάστηκε από το προυπαρχον βιβλίο, την Παλαιά Διαθήκη και αναφέρει τον Ιησού σαν ένα προφήτη και τη Μαρία σαν τη μητέρα του Προφήτη. Άρα διαφωνούν αφού οι Χριστιανοί θεωρούν ότι ο Ιησούς είναι η ενσάρκωση του Θεού.

  Εφόσον ο Νόμος της Παλαιάς Διαθήκης ακυρώνεται με την Καινη Διαθήκη οι Χριστιανοί δεν έχουν ως πρότυπο ζωής την ζωή του λαού του Ισραήλ του 1000 πχ αλλά την Καινη Διαθήκη και τις αποστολικες διδαχες. Πράγματι οι χώρες με χριστιανικό πληθυσμό έχουν Δίκαιο, νομοθεσία και ελευθερία να ακολουθεί κάνεις το επίσημο δόγμα ή όχι και ανεξιθρησκεια. Οι νόμοι της Παλαιάς Διαθήκης δεν έχουν ενταχθεί στο πιστεύω των Χριστιανών ούτε στους νόμους του κράτους.

  Αν ψάχνετε ομοιότητες μεταξύ των θρησκειων θα βρείτε κάποιες αλλά κυρίως θα βρείτε πολλές διάφορες.

 3. Καλησπέρα σας! Καταρχήν να αναφέρω πως δεν είναι όλες οι αναφορές της Βίβλου από τη ΠΔ. Το «Οι δούλοι του σπιτιού να υποτάσσονται με κάθε φόβο στους δεσπότες τους, όχι μόνο στους καλούς κι επιεικείς, αλλά και στους κακότροπους» είναι από την επιστολή Α Πέτρου, στο 2:18.

  Επίσης, υπάρχουν πολλά παραδείγματα οπισθοδρομισμού και αποκλειστικά στη ΚΔ, στη προηγούμενη ανάρτησή μου αναφέρω άλλα 5. https://goo.gl/mHoqiG

  Όσον αφορά τώρα τη σχέση της ΠΔ με τη ΚΔ, στο Ματθ. 5:17-18 διαβάζουμε τα λόγια του Χριστού:

  «Μη νομίζετε ότι ήρθα να καταλύσω το Νόμο ή τη διδασκαλία των προφητών. Δεν ήρθα να τους καταλύσω, αλλά να τους εκπληρώσω.
  Γιατί σας διαβεβαιώνω με κάθε σιγουριά, πως, μέχρι να έρθει το τέλος του ουρανού και της γης, ούτε ένα γιότα ή ένα κόμμα δεν θα παραπέσει από το Νόμο, μέχρις ότου όλα να επαληθευθούν.»

  Στη καλύτερη των περιπτώσεων, αυτά τα λόγια δηλώνουν πως αν και ο Μωσαϊκός Νόμος δεν είναι πλήρης, χαρακτηρίζεται από μια διαχρονική σοφία, φέρει μια βαθιά πνευματική αξία και αξίζει το σεβασμό κάθε πιστού.

  Άποψη που ως ανθρωπιστή με προσβάλει βαθύτατα, όταν ο ίδιος Νόμος επιβάλει τη καύση στη πυρά ζωντανών άγαμων γυναικών που ερωτοτρώπησαν, ή επιτρέπει σε δολοφόνους να βιάζουν σε μόνιμη βάση τις κόρες των γονιών που δολοφόνησαν. Δε θέλω ούτε να φαντάζομαι τι ακολουθία αποτρόπαιων εγκλημάτων διαπράχθηκε στο όνομα αυτού του Νόμου, που ο Χριστός εδώ εκθειάζει, αντί να διαγράψει εξολοκλήρου.

  Βεβαίως και σε γενικές γραμμές, ο Χριστός έστρεψε τη θρησκεία πολύ περισσότερο προς ανθρωπιστικές αξίες. Όμως λαμβάνοντας υπόψη αρκετές εξαιρέσεις της θρησκείας (π.χ. ομοφοβία, σεξισμός, σκλαβιά) και ολόκληρες τις βάσεις της (ΠΔ), θεωρώ ότι η ίδια νοσεί βαθιά. Προτιμώ να κρατήσω ορισμένες όμορφες διδαχές και να απορρίψω τον υπόλοιπο οπισθοδρομισμό της θρησκείας, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένας πιστός, που οφείλει να αναγνωρίσει συνολικά το κύρος της Βίβλου.

  Καλή συνέχεια.

  • Αγαπητέ κάνετε μέγα λάθος.Ο Ιησούς είπε πως ήρθε για να συμπληρώσει την Διαθήκη.Τι σημαίνει να συμπληρώσει;Όχι βέβαια να συνεχίσει αλλά να ανανεώσει.Ας δούμε ένα παράδειγμα.Πλησίασαν τον Ιησού κάποιοι γραμματείς και Φαρισαίοι και τον ρώτησαν»διδάσκαλε τι γνώμη έχεις για το διαζύγιο;Ο Μωυσής μας είπε ότι ένας άντρας μπορεί προφορικά να χωρίσει την γυναίκα του».Τότε ο Ιησούς απάντησε »ο Μωυσής σας έδωσε αυτήν την εντολή γιατί ήσασταν σκληρόκαρδοι,αρχικά όμως δεν ήταν έτσι…όποιος χωρίζει τη γυναίκα του διαπράττει μοιχεία.»Το ίδιο για την πολυγαμία που επιτρέπει η Π.Δ η οποία Π.Δ επηρέασε εντονότατα το Ισλάμ.Βλέπουμε δηλαδή πως αυτοί οι νόμοι της Π.Δ όπως και το διαζύγιο,ο χωρισμός και η πολυγαμία δεν ισχύουν πια.Δύο άρθρα επί του θέματος εδ’ω https://www.gotquestions.org/Greek/Greek-difference-OT-NT.html , https://www.gotquestions.org/Greek/Greek-God-different.html .

  • Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία από πού προέρχονται οι “θρησκευτικές αναφορές” που συμπεριλαμβάνονται στο κουίζ, όσο το γεγονός ότι είναι αποσπάσματα εκτός πλαισίου και μάλιστα πολλές φορές κακομεταφρασμένα. Αυτό αρκεί για να βγάλετε λανθασμένα συμπεράσματα, που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Βίβλο ούτε με το Κοράνι. Επιπλέον, κάθε φορά που παρουσιάζεται σαν οπισθοδρομική; η διείσδυση επειδή αναφέρεται ως σπορά είτε στο Κοράνι, είτε στη Βίβλο (“και ο σπείρεις, ου το σωμα το γενησόμενον σπείρεις, αλλα γυμνον κόκκον, ει τύχοι σίτου η τινος των λοιπων·”) μου θυμίζει παιδάκια που βλέπουν στα βιβλία τους για πρώτη φορά γεννητικά όργανα, τα δείχνουν με το δάχτυλο και κρυφογελάνε, γιατί όσο άσχετος και να είναι κανείς με τη γεωργία και τη φροντίδα της γης, δεν μπορεί να μην έχετε ακούσει τις λέξεις “σπέρμα”, “σπερματοζωάριο” κ.α.

 4. Βασικό είναι να λάβουμε και υπόψη του τι επικρατούσε την εποχή που γράφτηκαν κάποια πράγματα. Τι γράφανε οι Ελληνες φιλόσοφοι την ίδια περίοδο για την δουλεία;
  Ο Πλάτων δεν αποδοκίμασε την δουλεία αλλά προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις δούλων και κυρίων. Ο Αριστοτέλης είπε ότι η κοινωνία πρέπει να περιλαμβάνει και δούλους. Οι Επικούριοι και οι Στωικοί επίσης δεν αγωνίστηκαν κατά της δουλείας.Την εποχή που επικρατούσαν αυτές οι απόψεις για την δουλεία και ήταν τόσο καθιερωμένη αν ο Παύλος έλεγε κάτι κατά της δουλείας θα ξεσπούσε μια τεράστια αιματοχυσία και δεν ήταν αυτός ο σκοπός του Χριστιανισμού.

  Ποια ήταν η άποψη για τις γυναίκες εκείνη την εποχή; Ο Ευριπίδης είχε πει ότι η γυναίκα είναι μέγα κακόν. Στην Αθηναική Δημοκρατία οι γυναίκες ήταν κλεισμένες συνέχεια μέσα στον γυναικωνίτη και τις χρησιμοποιούσαν μόνο για τεκνοποιία. Ο Πλάτων είχε πει ότι ένας κακός άνδρας μπορεί να μετενσαρκωθεί σε γυναίκα. Ο Αριστοτέλης και ο Δημόκριτος επίσης χρησιμοποίησαν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τις γυναίκες. Μόλις στον 20ο αιώνα δόθηκαν πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στις γυναίκες.

  Δεν θα μπορούσαν εκείνη την περίοδο να γραφτεί κάτι στα δεδομένα της δικής μας εποχής γιατί θα προκαλούσε επίσης αιματοχυσία.

  Ο Χριστός συναναστρέφονταν με γυναίκες σε αντίθεση με τους Ραβίνους της εποχής.

  Κάτι που παραβλέπεται επίσης για τον Παύλο ήταν ότι έγραψε ότι πρέπει να αγαπάει ο άντρας την γυναίκα σαν το ίδιο του το σώμα. Εφεσίους 5:28,29

  Η Βίβλος είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να κατανοηθεί απόλυτα από αυτόν που θα διαβάσει αποσπασματικά κάποια εδάφια και έχει μια επιφανειακή γνώση της και τα περισσότερα επιχειρήματα που κυκλοφορούν εναντίον της είναι κυρίως παρμένα από τον Dawkins ο οποίος έχει επιφανειακή γνώση της Βίβλου. Πχ. αναφέρει ότι ο Αδάμ και η Εύα φάγανε ένα μήλο ενώ η Βίβλος πουθενά δεν αναφέρει ποιος ακριβώς ήταν ο καρπός που φάγανε. Σας συστήνω το βιβλίο ” Το στοίχημα του Πασκάλ” για να πάρετε απαντήσεις και στα άλλα θέματα που θέσατε και επίσης να διαβάζετε ολόκληρα τα βιβλία της Βίβλου για να καταλήγετε σε καλύτερα συμπεράσματα.

 5. Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ είναι διαχρονική υπέρτατη οντότητα του Φωτός και η έλευση του σήμανε την απαρχή της εξέλιξης της ανθρωπότητας απ’ το σκοταδισμό προς το Φώς . Οι θρησκείες ήταν και είναι ως ένα βαθμό εργαλείο στα χέρια των δυνάμεων του σκότους που έλεγχαν μέχρι πρότινος την ανθρωπότητα. Η διδασκαλεία του Ιησού ποτέ δεν μεταφέρθηκε ως ειχε ελεγχθεί αλλά παραποιήθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες τις τότε άρχουσας τάξης για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της. Η Βίβλος γράφτηκε από αντίρροπες δυνάμεις ως προς τον Ιησού και για αυτό δεν περιλαμβάνει το βασικότερο της διδασκαλίας Του. ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ!!!

Αφήστε μια απάντηση