σε , ,

7 απλοί τρόποι για να κάνεις το Facebook χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

Πώς να είμαστε πάντα με την πλευρά των χρήσιμων

Screenshot at Αυγ 02 18 15 25

Έγραψε ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου στο Facebook του, και συμφωνώ απόλυτα: 

Το facebook σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές είναι ΕΡΓΑΛΕΙΟ.

Αν θες να το χρησιμοποιήσεις για να βοηθήσεις στ’ αλήθεια τους συνανθρώπους μας σε παρακαλώ διάβασε μερικές σκέψεις-ιδέες:

Το facebook είναι εργαλείο επικοινωνίας. Μπορεί να κινητοποιήσει χιλιάδες κόσμου. Γι’ αυτό πάρε την ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ του ΤΙ διαδίδεις.

1. Όταν διαδίδεις ανάγκες, π.χ. “χρειάζονται αίμα στο ΤΑΔΕ νοσοκομείο”, “χρειάζονται ξηρά τροφή, ρούχα, είδη καθαρισμού” κλπ… ΕΛΕΓΞΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ την ΠΗΓΗ της πληροφορίας. Ποιος το διαδίδει αυτό; Ποιος το ΠΡΩΤΟΕΓΡΑΨΕ και ΠΟΤΕ; Αν βρεις έναν επίσημο φορέα: Δήμο, Πυροσβεστική, κάποια ΜΚΟ που το έχει αναρτήσει στο site της ή στο προφίλ της στο facebook κάνε το share ΑΠΟ ΕΚΕΙ.

2. Ανάφερε την πηγή σου και βάλε ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ή και ΩΡΑ. Υπάρχουν “ανάγκες για αίμα” που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για δεκαετίες μετά τον τραυματισμό κάποιου, μόνο και μόνο επειδή δεν είχαν πηγή ή ημερομηνία.

3. ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάνε SHARE την πληροφορία. SHARE. SHARE. SHARE. Μην την κάνεις COPY PASTE στο δικό σου προφίλ. Μόνο με SHARE δίνεις τη δυνατότητα σε αυτόν που είχε την ανάγκη και την ανέρτησε πρώτος, να ΑΛΛΑΞΕΙ ή να ΕΛΕΓΞΕΙ ή να ΣΒΗΣΕΙ ή να ΑΝΑΝΕΩΣΕΙ την πληροφορία! Είναι σημαντικό!

Αν ένα νοσοκομείο πάψει να χρειάζεται αίμα και χρειάζεται κάποιο άλλο νοσοκομείο τώρα, αν μια ανάγκη για τρόφιμα υπερκαλύφθηκε και μια νέα έχει προκύψει που χρήζει της προσοχής μας, αυτός που έχει κάνει την ανάρτηση θα την τροποποιήσει, αν εσύ όμως την έχεις κάνει copy paste στο προφίλ σου αντί για SΗΑRE, τότε οι δικοί σου followers θα συνεχίσουν να έχουν και να διαδίδουν την παλιά, και θα έχει χαθεί μια σπουδαία ευκαιρία. Και μην διαδίδεις πληροφορίες που βρίσκεις σε screenshots για τον ίδιο λόγο. Βρες τις original πληροφορίες και βοήθησε στ’ αλήθεια.

4. Βρήκες ένα κάλεσμα μιας οργάνωσης; έναν αριθμό λογαριασμού όπου ζητά κάποιος φορέας χρήματα; Αναζήτησε αν μπορείς, το προφίλ του ίδιου του φορέα ή της οργάνωσης και κάνε share ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΣΤ και όχι αυτό που κάποιος αντέγραψε, σκανάρισε, φωτογράφισε… Αν ένας Δήμος ζητάει χρήματα τότε κάν’ το share από το προφίλ του Δήμου, αν μια οργάνωση ζητάει βοήθεια κάνε share το link με την ανακοίνωση. Αν βλέπουμε να κυκλοφορεί ένας αριθμός λογαριασμού κάποιου Δήμου από το προφίλ κάποιου Θανάση Ταδοπουλίδη ή κάποιας Ελένης Καποιοπούλου δεν ξέρουμε αν πρόκειται για Δημοτικούς Συμβούλους(!), για τυχαίους ενδιάμεσους ή ακόμη και για απατεώνες!

Και κάτι ακόμη: Δυστυχώς, οι περισσότεροι περιμένουμε να συμβεί μια καταστροφή για να ευαισθητοποιηθούμε για κάτι. Χρησιμοποίησε σωστά αυτή την ευαισθητοποίηση! ΣΩΣΤΑ ή ΚΑΘΟΛΟΥ. Αλλιώς είναι επικίνδυνο.

5. ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ να διαδίδεις ΟΔΗΓΙΕΣ για το πώς θα σωθεί κάποιος από τη φωτιά ή το σεισμό ή ένα έμφραγμα ή μια επικίνδυνη κατάσταση που “Κάπου βρήκες στο ίντερνετ” ή που “κάποιος άκουσε από κάποιον πυροσβέστη” ή που “κάπου διάβασα ότι ένας γιατρός λέει”. Αν δεν είσαι ειδικός ΜΗΝ ΔΙΝΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ. Και κυρίως μην παίρνεις την ευθύνη να τις διαδίδεις. Κυκλοφόρησαν μέχρι και οδηγίες για μεγάλης κλίμακας επιχειρησιακές μεθόδους έμπειρων πυροσβεστών που προτείνονται ως εναλλακτικές σε πολίτες! Ίσως παίρνεις στο λαιμό σου ανθρώπους που κινδυνεύουν και τελικά ίσως δεν κάνουν το σωστό πράγμα. Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση για να αντιδράσεις σωστά τη σωστή στιγμή. Παρακίνησε τον κόσμο να εκπαιδευτεί αντί να τον παρακινείς να ακολουθήσει οδηγίες που τις πηγές και την ακρίβειά τους τελικώς ούτε κι εσύ γνωρίζεις.

6. ΚΑΙ ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ακόμη και ΜΕΣΑ ΑΠΟ το facebook! Aν μπεις στο site της Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας κλπ και διαδώσεις από το προφίλ σου τα links με τις οδηγίες των ειδικών. ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ, ΑΡΜΟΔΙΩΝ, ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ για όλα αυτά. Το ότι κάποιος βάζει σε ένα ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΣΤ έναν τίτλο που γράφει “Οδηγίες από την Αστυνομία”, “Οδηγίες από φίλο πυροσβέστη” δεν έχει καμμία αξιοπιστία. Ποιον φίλο; Ποιον πυροσβέστη; Και πού το ξέρουμε; Διάδωσε τις σωστές ΠΗΓΕΣ. Μόνο έτσι βοηθάς και βοηθάς πολύ και σωστά.

Θυμηθείτε όσο μπορείτε ότι το facebook βοηθά να επικοινωνούν οι άνθρωποι που ΤΡΕΧΟΥΝ και ΒΟΗΘΟΥΝ ΕΞΩ από το facebook. Και όσο μπορείτε βοηθήστε στην πράξη. Έξω. Εκεί που χρειάζεται.

7) Τέλος ΜΗΝ βοηθάτε να εξαπλώνεται η ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ όσων είναι ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ μιας τραγωδίας.
Γιατί μπορεί άραγε να δημοσιεύει κάποιος μια φωτογραφία με καμμένα παιδιά; Γιατί; Να οι μόνοι πιθανοί λόγοι:
1) Γιατί εκμεταλλεύεται ένα τόσο σοκαριστικό, τραγικό, φωτογραφικό υλικό για να μαζέψει Likes. Είναι χυδαίο. Κάντε τον report και block. Ειδικά αν είναι δήθεν “δημοσιογραφικό” site. Ακόμη χειρότερα. Είναι ντροπή.
2) Για να γράψει μια εξυπνάδα ή ένα λυπητερό ποίημα ή τσιτάτο ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ βάζοντάς του καρδούλες, κλαμμένα ανθρωπάκια και likes. Αδιαφορήστε.
3) Για να ευαισθητοποιήσει. Μάλλον γιατί έτσι νομίζει ότι ευαισθητοποιεί. Αυτός ίσως να φταίει λιγότερο από τους άλλους. Θυμήστε του ευγενικά όμως, ότι αν κάποιος δεν ευαισθητοποιείται με τις ΛΕΞΕΙΣ “κάηκαν παιδιά” και χρειάζεται και ΕΙΚΟΝΕΣ, ε τότε “συνήθισε το τέρας και θα αρχίσει να του μοιάζει” όπως έλεγε και ο Χατζιδάκις. Δεν ευαισθητοποιεί μια τέτοια εικόνα. Μας κάνει να συνηθίζουμε σιγά σιγά τη φρίκη. Μόνο αυτό κάνει.

Να είμαστε πάντα με την πλευρά των χρήσιμων.

Facebook ανάγκη

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!