σε , , ,

7 μύθοι σχετικά με τους χάκερς και κάποιες απλές συμβουλές για να προστατευτούμε από αυτούς

Και σε αυτήν την περίπτωση η ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη

protect your accounts

Η ποπ κουλτούρα έχει δημιουργήσει τη στερεοτυπική εικόνα ότι οι χάκερς είναι μάγοι των υπολογιστών που μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στις ασφαλείς μας πληροφορίες. Επειδή υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από τους χάκερς, το να ξέρει κανείς τι ακριβώς μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι χάκερς θα βοηθούσε αρκετά στο να κρατήσει τις πληροφορίες του ασφαλείς. Αυτοί είναι επτά διαδεδομένοι μύθοι για τη δράση των χάκερς, όπως παρουσιάζονται από το Mental Floss.

Μύθος πρώτος: οι χάκερς επιτίθενται μόνο σε μεγάλες εταιρείες

Όταν ακούμε στις ειδήσεις για παραβίαση ασφάλειας στο διαδίκτυο, συνήθως πρόκειται για κάποιο μεγάλο λογισμικό ή κάποια υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών που δέχτηκε επίθεση. Αυτό,όμως, δεν σημαίνει ότι οι μεσαίες ή οι μικρές εταιρείες είναι ασφαλείς. Πολλές σχετικά μικρές εταιρείες έχουν πέσει θύματα επιθέσεων στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα ευαίσθητα δεδομένα να μένουν εκτεθειμένα.

Οι χάκερς μπορεί να χρησιμοποιούν ακόμη και εξωτερικά διαπιστευτήρια προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλους συνεργάτες. Ως καταναλωτής, θα πρέπει πάντα να είσαι υποψιασμένος ότι τα δεδομένα σου ενδέχεται να κινδυνεύουν, ανεξαρτήτως του μεγέθους της βάσης δεδομένων. Ευτυχώς, υπάρχουν εργαλεία τα οποία θα σε ενημερώσουν εάν τα δεδομένα σου βρίσκονται σε κίνδυνο.

Μύθος δεύτερος: οι χάκερς δεν είναι οργανωμένοι

Οι χάκερς δεν είναι απλά οργανωμένοι, αλλά μπορούν να διακινούν πληροφορίες σε ένα παράνομο δίκτυο όπου μοιράζονται συμβουλές και τεχνικές. Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες αντιμετωπίζουν την αλίευση πληροφοριών ως χόμπι.

Android Hole GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Android GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Μύθος τρίτος: οι χάκερς βιάζονται να μπουν και να βγουν σε ένα σύστημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα

Οι χάκερς δεν αντιμετωπίζουν την παραβίαση ηλεκτρονικών συστημάτων σαν ληστεία σε τράπεζα. Συνήθως δεν έχουν ένα ρολόι πάνω από το κεφάλι τους και πολλοί από αυτούς κινούνται αργά και προσεκτικά για να αλιεύσουν τα δεδομένα που θέλουν. Οπότε, μην φοβάσαι ότι ένας χάκερ θα τρυπώσει στο σύστημά σου και θα εξαφανιστεί αμέσως.

Μύθος τέταρτος: οι χάκερς δεν μπορούν να σε δουν όταν βρίσκεσαι σε ανώνυμη περιήγηση

Οι χάκερς πρέπει να γελάνε πολύ όταν βλέπουν τόσους browsers να λένε ότι με την ανώνυμη περιήγηση που σου προσφέρουν κανείς δεν μπορεί να δει την online δραστηριότητά σου. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ευσταθεί. Και αυτό γιατί μπορεί οι πληροφορίες σου μπορεί να μην αποθηκεύονται στη συσκευή σου, εξακολουθούν όμως να είναι ορατές στον πάροχο του ίντερνετ (ISP). Οπότε, μην νομίζεις πως όταν βρίσκεσαι σε ανώνυμη περιήγηση οι πληροφορίες σου είναι εντελώς ιδιωτικές. Η ανώνυμη περιήγηση χρειάζεται την ίδια θωράκιση όπως και οι υπόλοιπες «φανερές» δραστηριότητες.

Μύθος πέμπτος: οι χάκερς δεν μπορούν να «χτυπήσουν» τα smartphones

Εδώ οι χάκερς πρέπει να γελάνε και πάλι. Αν και οι βάσεις δεδομένων και οι υπολογιστές είναι ευκολότερο να παραβιαστούν, οι χάκερς μπορούν να εκμεταλλευτούν κανονικότατα και το κινητό σου. Κάποιες ηλεκτρονικές επιθέσεις προϋποθέτουν τη φυσική εγγύτητα του χάκερ με το κινητό, αλλά υπάρχουν άλλες οι οποίες απλά χρησιμοποιούν τις εφαρμογές για να αρπάξουν προσωπικά δεδομένα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κατεβάζουμε εφαρμογές μόνο από έμπιστες πηγές.

Μύθος έκτος: οι χάκερς μπορούν να κλέψουν δεδομένα μόνο αν ο χρήστης κατεβάσει ένα αρχείο με κακόβουλο λογισμικό

Το να ανοίξει κάποιος ένα αρχείο με κατάληξη .exe ή οποιοδήποτε εκτελέσιμο αρχείο, είναι ένας εύκολος τρόπος να εγκαθιδρυθεί κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος που οι χάκερς μπορούν να υποκλέψουν τις πληροφορίες σου. Η επίσκεψη σε κάποιες ιστοσελίδες μπορεί να τους επιτρέψει να σου στείλουν κρυφά αρχεία τα οποία μπορούν να γνωστοποιήσουν τις κρυφές σου πληροφορίες. Έτσι, είναι καλό να μην επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες με τις οποίες δεν είμαστε εξοικειωμένοι και ειδικά όταν αυτές μας έχουν σταλεί μέσω email.

Μύθος έβδομος: οι χάκερς δεν μπορούν να υποκλέψουν τα emails

Οι χάκερς όχι μόνο μπορούν να έχουν πρόσβαση στα emails σου αλλά μπορούν να ελέγχουν τα emails που στέλνεις σε άλλους. Σε αυτήν την περίπτωση θα βοηθούσε να χρησιμοποιείς ένα  περίπλοκο κωδικό και όχι κάποιον που απλά θα θυμάσαι εύκολα. Επίσης, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου και τα εργαλεία κρυπτογράφησης αλληλογραφίας, τα οποία θα απωθούσαν κάθε προσπάθεια παραβίασης του λογαριασμού σου.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τεστ προσωπικότητας: Αν ήσουν browser, ποιος browser θα ήσουν;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!