σε , ,

Αν δεν ξέρεις πώς είναι να ζεις με κοινωνικό άγχος, διάβασε αυτό

Το κοινωνικό άγχος δεν έχει σχέση με την αντικοινωνικότητα. Δεν είναι επιλογή

O ήρωας της σειράς Mr. Robot είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου με κοινωνικό άγχος

Η YouTuber Jessie Paege είναι γνωστή για τα αστεία βίντεο της. Πριν λίγες μέρες όμως, βρέθηκε στο Twitter για μια πιο σοβαρή αποστολή: να διευκρινίσει την κακή χρήση του όρου «κοινωνικό άγχος». Η πάθηση, που είναι γνωστή και ως «κοινωνική φοβία», περιγράφεται ως «μακροχρόνιος φόβος για κοινωνικές καταστάσεις» και μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα.

Κι ενώ τα αστεία memes στο ίντερνετ χρησιμοποιούνται από πολλούς ως μηχανισμοί αντιμετώπισης, πολλές φορές απλοποιώντας την περιγραφή της πάθησης καταλήγουν να την απαξιώνουν.

Γι’ αυτό και η Paege προσπάθησε με ένα tweet να ξεκαθαρίσει τις παρανοήσεις, εξηγώντας ότι το κοινωνικό άγχος είναι κάτι περισσότερο από απλά να ακυρώνεις μια έξοδο για να παρακολουθήσεις Netflix:

«Είναι να καίγεσαι να βγεις και να διασκεδάσεις και να ζήσεις κοινωνικές καταστάσεις πράγμα που για τους άλλους είναι πανεύκολο, αλλά να μη μπορείς.

Είναι να θες πραγματικά να μιλήσεις στους άλλους αλλά κάτι να σε εμποδίζει.

Είναι να τα υπεραναλύεις όλα τόσο που στο τέλος νιώθεις πως παγιδεύεσαι στο μυαλό σου.

Το κοινωνικό άγχος δεν έχει σχέση με την αντικοινωνικότητα. Δεν είναι επιλογή, τύπου “προτιμώ να μείνω μόνη/ος”, αλλά “θέλω να βγω και να περάσω καλά με κόσμο, αλλά δεν μπορώ”».

Η Paege είναι μία από τους πολλούς YouTubers που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους για να μιλήσουν ανοιχτά για θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στους νέους. Οι στατιστικές εκτιμούν ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, με την κατάθλιψη και το άγχος να αναφέρονται ως τα πιο κοινά.

Αν και η ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι δίκαιο να πούμε ότι οι YouTubers – οι περισσότεροι από τους οποίους κάνουν καλή δουλειά στην οικοδόμηση στενών σχέσεων με τα εκατομμύρια των συνδρομητών τους – είναι καλά εξοπλισμένοι για να ξεπεράσουν την ιατρική γλώσσα που περιβάλλει την ψυχική υγεία, κάνοντας την πιο προσιτή. Όχι μόνο μπορούν να επικοινωνούν πιο άμεσα, αλλά δείχνουν κιόλας στους νέους ότι δεν είναι μόνοι.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

10 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε