σε ,

Κάτι νέο (και θλιβερό) συμβαίνει στο Wordle

Πώς βγάζουν τεράστια κέρδη οι New York Times από ένα (δωρεάν) παιχνίδι λέξεων

wordle 31 1644585624 1
Wordle

Έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας από τότε που οι New York Times αγόρασαν το Wordle. Το μεγαθήριο των σύγχρονων print/digital media είχε υποσχεθεί πω το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων θα παρέμενε δωρεάν για όλους. Όντως, συνέβη κάτι τέτοιο. Σχεδόν συνέβη.

Τα σύντομα κουίζ λέξεων παρέμειναν δωρεάν για τον καθένα από εμάς που θέλει να ακονίσει λίγο το μυαλό του. Αλλά με μια τροποποίηση: Κάθε κουίζ εμπεριέχει ένα tracker διαφημίσεων, ένα πρόγραμμα δηλαδή που ιχνηλατεί τις προτιμήσεις αναζητήσεων του χρήστη και μέσω της Google, του «σερβίρει» σχετικές διαφημίσεις.

Η είδηση της εξαγοράς του Wordle  έναντι επταψήφιου ποσού και κατόπιν, της υπόσχεσης πως θα έμενε ανοικτό και δωρεάν για όλους, έμοιαζαν πολύ ρομαντικές για να είναι αληθινές. To Gizmondo  έκανε τη σχετική ανακάλυψη, διαπιστώνοντας πως οι New York Times «φυτεύουν» trackers διαφήμισης σε χρήστες, ώστε μέσω αυτών να αποστείλουν δεδομένα αναζητήσεων σε τρίτα μέρη, τα όποια όπως προαναφέραμε είναι ο εξής ένας digital κολοσσός, η Google.

Ben Adida on Twitter: “So no the NYT did not make Wordle harder or even change it all that much…. but can you imagine how hard it will be now if they had *any* plans to tweak it? Whew.Separately, NYT didn’t change the game, but they sure changed the deployment. Lots more tracking. pic.twitter.com/HbrkF5o0eh / Twitter”

So no the NYT did not make Wordle harder or even change it all that much…. but can you imagine how hard it will be now if they had *any* plans to tweak it? Whew.Separately, NYT didn’t change the game, but they sure changed the deployment. Lots more tracking. pic.twitter.com/HbrkF5o0eh

Κάπου εδώ αξίζει να τονίσουμε πως οι συγκεκριμένοι trackers δεν αλλάζουν σε τίποτα την όψη και τη λειτουργία του παιχνιδιού. Βρίσκονται μέσα στο ψηφιακό κώδικα του και δεν ανιχνεύονται παρά μόνο από το έμπειρο μάτι ενός web developer. Το θετικό – και πιο συνηθισμένο – σενάριο μιας τέτοιας αλλαγής είναι να «πουλήσουν» σε κάποιο χρήστη, μπλούζες και παντελόνια από το online κατάστημα που χάζευε τις προάλλες, στην αναμονή για το μετρό. Στις πιο extreme περιπτώσεις όμως, τα δεδομένα online πλοήγησης που καταγράφουν αυτοί οι ανιχνευτές μέσω του Wordle, μπορούν να «δώσουν» ένα άτομο ύποπτο για εγκληματικές πράξεις (ή ακόμα και έναν διαδηλωτή) στην αστυνομία. Η αγορά ψηφιακής διαφήμισης μέχρι και σήμερα, δεν διέπεται από ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες ως προς το μοίρασμα προσωπικών online δεδομένων.

Όσο κι αν θέλουμε να πιστέψουμε σε ρομαντικά μικροπράματα στο Internet του 2022, όσο κι αν η ιστορία του James Wardle που έφτιαξε το παιχνίδι λέξεων ως «δώρο» στη γυναίκα του, έκανε ακόμα πιο γλυκιά την εμπειρία του να παίζεις το παιχνίδι, η πραγματικότητα μας προσγείωσε ανώμαλα. Όλα αγοράζονται και ακόμα και τα «freebies» προϊόντα κρύβουν μικρές και μεγάλες «πονηριές» κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τουλάχιστον το Dordle παραμένει free.

dordle

wordle plus wordle. Play in your browser

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα αποκαλούνται οι εργαζόμενοι του Facebook στην εποχή του Meta

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!