σε , ,

«Όλα έχουν ένα όριο» | Αντιδράσεις για την ηρωοποίηση των δύο στρατιωτικών

Καθώς η κυβέρνηση τους εργαλειοποιεί σαν ήρωες, υπάρχει και η διαφορετική άποψη και εκφράζεται έντονα στα social media.

«Αν δεν τους έπιαναν οι Τούρκοι, αυτό το καταλάθος σουλάτσο στην Τουρκία θα σήμαινε μάλλον μια μικρή ποινή. Τώρα που τους συνέλαβαν οι Τούρκοι, σημαίνει ευμενέστατη μετάθεση!» έγραψε ο Vic Panz σχολιάζοντας τις πληροφορίες της Εστίας για μετάθεση στις Βρυξέλλες.

Antypas Karipoglou

Σωστή σκέψη. Σου λέει, και να βρεθούν κατά λάθος στο Λουξεμβούργο, θα μας τους επιστρέψουν αμέσως.

«Πραγματικά, η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία: με ποια λογική θα επιβραβευτούν οι δυο αξιωματικοί και δεν θα ελεγχθούν πειθαρχικά, όταν οποιοσδήποτε ένστολος τιμωρείται για απείρως ασημαντότερα παραπτώματα ή παραλείψεις;» σχολίασε ο Δημήτρης Αλεξίου. «Τι σχέση έχει η προσπάθεια απελευθέρωσης κι επανόδου τους στην Ελλάδα, με τον αναγκαίο πειθαρχικό έλεγχο; Στρατιωτικοί είναι, διάολε, όχι μικρά παιδάκια! Τι παράδειγμα θα πάρουν οι υφιστάμενοί τους; Ότι αν κάνεις ένα μικρό λάθος τιμωρείσαι, ενώ μ’ ένα ένα χοντρό λάθος, επιβραβεύεσαι κιόλας; Ήδη, το ότι τους υποδέχτηκε τιμητικό άγημα (!) στο αεροδρόμιο είναι απαράδεκτο! Μπορεί ο Καμένος να θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικάντικα το γεγονός, μα η ουσία παραμένει: η απαράδεκτη επιβράβευση των παραπτωματιών! Ναι, να γίνει κάθε προσπάθεια για την επιστροφή τους, ναι, να ανακουφιστούν απ’ τις συνέπειες της κράτησής τους κλπ, αλλά επιβράβευση όχι!»

«Δεν μιλάμε δεν μιλάμε, αλλά όλα έχουν ένα όριο. Τόσους μήνες σωπαίναμε από σεβασμό στην αγωνία των γονιών δυο φυλακισμένων νέων ανθρώπων» έγραψε η Έλενα Ακρίτα. «Τωρα όμως που η υπόθεση έχει αίσιο τέλος, πιάσαμε τα θαύματα και τα ηρωιλίκια. Παγίδα ξεπαγίδα του Ερντογάν, οι δυο στρατιωτικοί συνελήφθησαν γιατί παραβίασαν τουρκικό έδαφος. Χαιρομαστε πολύ που γύρισαν, αλλά ας περιμένουμε και το πόρισμα της ΕΔΕ πριν τους στησουμε ανδριάντα στη μέση της πλατειας.»

«Η Ελλάδα των πανηγυριων και των άκρων», σχολίασε ο Αντωνης Τσαπαρας. «Εντάξει χαρήκαμε για την επάνοδο των νέων. Προς τι όμως όλο αυτό το τιμητικό πανηγύρι; Δύο μέρες τώρα ψάχνω να βρω κάτι που μου διαφεύγει. ΗΡΩΕΣ και ΗΡΩΙΣΜΟΣ. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί χωρίς φανατισμους και εμμονές να μου το εξηγήσει, ας προσπαθήσει.»

«Κράτος & Κεφάλαιο έχουν ανάγκη από ήρωες και όπου δεν υπάρχουν, φτιάχνονται. Ειδικά στο Ελληναραδιστάν, ας τα πάρουμε από την αρχή» έγραψε ο Άγγελος Φελεσάκης.

«1. Οι δύο φάνταροι “ήρωες” πρώτ’ απ’ όλα, ήσαν επαγγελματίες, όχι κληρωτοί. Μισθοφόροι, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Συνελήφθησαν έχοντας μπει στα σύνορα ενός φασιστικού κράτους καθώς, όπως είπαν και οι ίδιοι, καταδίωκαν κατά την περίπολό τους πρόσφυγες πίσω στο φασιστικό κράτος από το οποίο οι πρόσφυγες ήθελαν να ξεφύγουν.

Αυτό για το οποίο συνελήφθησαν όχι μόνο δεν ήταν ηρωικό, αντίθετα ήταν επονείδιστο. Είναι σκέτη ντροπή να καταγγέλεις την Τουρκία για φασισμό και την ίδια στιγμή να της στέλνεις πίσω πρόσφυγες που έρχονται να σου ζητήσουν άσυλο. Δηλαδή, εάν συλληφθούν τούρκοι καραβανάδες να καταδιώκουν σε ελληνικό έδαφος πρόσφυγες, θα είναι… ήρωες;

Εκτός αυτού, επαγγελματίες στρατιώτες αποπροσανατολίζονται και μπαίνουν σε ξένα σύνορα; Για επαγγελματίες, αυτό είναι γιωτομπαλίαση, όχι ηρωισμός.

2. Η Τουρκία έχει 100% απολυταρχικό καθεστώς και πλήρως καθοδηγούμενο δικαστικό σύστημα. Οι γιωτόμπαλοι χρησιμοποιήθησαν εξ αρχής από το καθεστώς ξενΕρντογάν ως μοχλός διαπραγμάτευσης. Όπως ακριβώς ως μοχλός διαπραγμάτευσης χρησιμοποιείται το προσφυγικό ζήτημα από το καθεστώς ξενΕρντογάν.

Δηλαδή, τι νομικό ή αποδεικτικό υλικό προσκομίστηκε Αυγουστιάτικα που δεν είχε ήδη προσκομιστεί εξ αρχής και δήθεν τώρα πείστηκε ο τουρκαλάς εισαγγελέας ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι; Η βάση της υπόθεσης είναι η ίδια εδώ και μήνες, άρα, ήταν μόνο πολιτικοί οι λόγοι της παρατεταμένης προφυλάκισης των δύο καραβαναίων.

3. Στην Τουρκία είναι φυλακισμένη σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, προφυλακίζονται και φυλακίζονται αβέρτα Κούρδοι, κομμουνιστές, αναρχικοί, κοσμικοί, δημοκράτες και ούτε λίγο ούτε πολύ, όποιος είναι ανεπιθύμητος στο καθεστώς. Μέχρι και τον διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας φυλάκισαν, πρόσφατα τον αποφυλάκισαν. Για αυτές τις χιλιάδες χιλιάδων κόσμου, κανείς δεν μιλάει. Δεν είναι “ήρωες” και ας μάχονται υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Φτάνει πια, όχι άλλοι άγιοι, όχι άλλοι ήρωες, όσοι άνθρωποι έχουμε κοινή λογική και δημοκρατική αντίληψη, δεν έχουμε ανάγκη από “ήρωες” καραβανάδες της κάθε επαρχιώτικης Γκατζολίας. No more heroes!»

Από την άλλη πλευρά

«Θέλετε να μάθετε γιατί τους αποκαλούμε και γιατί είναι ήρωες;» έγραψε ο Κώστας Βουρλιάς.

«Μα γιατί φέρθηκαν με φοβερή αξιοπρέπεια απέναντι σε αυτούς τους απολίτιστους ζητιάνους της ανθρωπότητας σε τρεις μέρες.

Γιατί οι περισσότεροι φλώροι νέοι στην ηλικία τους αν βρίσκονταν σε μια τούρκικη φυλακή θα είχαν αυτοκτονήσει.

Ποιος νομίζετε ότι πάει σήμερα στρατό; φτωχόπαιδα είναι που δεν θέλησαν να προσκυνήσουν κανέναν για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί. Έχετε δει το παιδί κανενός πολιτικού να γίνεται στρατιωτικός;

Είναι ήρωες γιατί δεν παρακάλεσαν κανέναν.
Διαβάστε τα λόγια της μάνας:
“Ο γιος μου μου είπε να μην παρακαλέσω κανέναν”

Αντιλαμβάνεστε τι προβλήματα θα δημιουργούσαν στη χώρα μας, στις ένοπλες δυνάμεις, στους γονείς τους, σε εμάς τους ίδιους αν έσπαζαν στο δικαστήριο; Αν έδειχναν έστω για ένα δευτερόλεπτο αδυναμία;

Αντιλαμβάνεστε ότι αν καθάριζαν 2-3 τουρκαλάδες και σκοτώνονταν οι ίδιοι, τον Σεπτέμβριο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα πληρωνόσασταν με τα ίου του βαρουφάκη;

Είναι ήρωες γιατί άντεξαν όλο αυτό το τριτοκοσμικό φολκλορικό σόου με τον κατρούγκαλο – photobomber , και τις υποδοχές από μια κυβέρνηση τσιρκολάνων της οποίας ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Π/θ είναι ένας άνθρωπος που παραχώρησε σε αυτούς την υποχρέωση να πολεμήσουν για αυτόν.

Όλο αυτό το τράβηξαν μόνοι τους. Δεν ζήτησαν την βοήθεια από κανέναν μας.

Άλλωστε εμείς όλο αυτό το διάστημα μαλώναμε για το αν θα τους σώσει ο πάνος, η Ντόρα, ο Τραμπ, ο Πούτιν ή η Μέρκελ.

Δηλαδή τι θέλετε εκτός από τους 5 μήνες φυλακής να τους καταδικάσουμε και εμείς σε ισόβια απαξίωση;»

Τέλος, μια άλλη άποψη

«Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι ήρωες οι δύο στρατιωτικοί» έγραψε ο Παναγιώτης Κωστούλας. Πιστεύω ότι έκαναν ένα ανθρώπινο λάθος που λόγω συγκυριών το πλήρωσαν ακριβά.

Από αυτό όμως μέχρι του σημείου να διαβάζω ποστ ότι πρέπει να ελεγχθούν πειθαρχικά και ποινικά (!!!) η απόσταση είναι χαώδης.

Σιγά μην τους πάμε και στο εκτελεστικό απόσπασμα για ένα ανθρώπινο λάθος που στο κάτω κάτω της γραφής έχει συμβεί κατά κόρον στη συγκεκριμένη περιοχή χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Η Ελλάδα είναι η χώρα της υπερβολής.

Και στην αποθέωση και στο ανάθεμα.»

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

26 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
yorgos3200
Μέλος
yorgos3200

Αναγκάστηκα να ψάξω τον ορισμό του ήρωα μπας και τον θυμάμαι λάθος. Οι πράξεις των στρατιωτικών δεν έχουν τίποτα το ηρωικό. Ακόμη και τους μήνες που μείνανε φυλακή, το πιο δύσκολο μέρος της όλης υπόθεσης, δεν βασανίστηκαν. Βεβαίως ψυχολογική πίεση δεχόντουσαν από τη στιγμή που το τοπίο της νομικής διαδικασίας ήταν τελείως θολό και από αυτά που διαβάσαμε το αντιμετώπισαν (υποθέτω όπως θα είχαν εκπαιδευτεί), αλλά αυτό δεν είναι ηρωισμός.
Το ότι ζητάμε ήρωες, όπως είναι χιλιοειπωμένο, και ιδίως εκεί που δεν υπάρχουν, είναι να μας ανησυχεί περισσότερο.