σε , , ,

Τα περί βιασμού τηλεπαρουσιαστή στις Σπέτσες δεν είναι καθόλου αθώα

Το χειρότερο το πώς μεταδόθηκε η είδηση κι η αίσθηση που προκάλεσε

viasmos parousiasti spetses tromaktiko 680x399 1
Ευφάνταστο γραφιστικό για μια ευφάνταστη είδηση...

Έχουν περάσει αρκετές μέρες από τότε που μου το έγραψε μια φίλη στο viber:

Screenshot 9

Screenshot 4

Μπήκα, το διάβασα – και ήταν προφανές πως ήταν επινοημένο. Όπως αυτά τα ανώνυμα που βάζουν τα ταμπλόιντ τύπου «επιχειρηματίας έπιασε τη γυναίκα του να τον κερατώνει με ποδοσφαιρική ομάδα» που, απ’ τη στιγμή που δεν αναφέρουν ονόματα δεν έχουν το βάρος της απόδειξης της όποιας «είδησης».

Κι όμως, ενώ το θέμα του «βιασμού» δεν συνοδευόταν απ’ την παραμικρή απόδειξη -πέρα απ’ το ότι κάποιος ψευδώνυμος λογαριασμός το πρωτοέβαλε στο τουίτερ-, το έμαθαν σχεδόν όλοι οι Έλληνες.

Ήταν fake news φυσικά, και κανείς δεν σκέφτηκε (ή δεν θέλησε) να πάρει το νοσοκομείο ή την αστυνομία ώστε να επιβεβαιώσει την «είδηση».

Το χειρότερο όμως είναι το πώς το έβαλαν

Ας δεχτούμε πως ήταν αλήθεια. Ένας συμπολίτης μας έπεσε θύμα βιασμού και βρέθηκε χτυπημένος και σε κατάσταση σοκ στην παραλία. Πώς το παρουσιάζεις;

 

69123873 905257883171576 5977421949960192000 n

Βιασμένος και σε κατάσταση σοκ, αλλά ο τίτλος «ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ» σχεδόν επιχαίρει.

Και πάει λέγοντας. Γελάκια, υπονοούμενα, «καλά να πάθει» και «άντε μωρέ την τρελή», γέμισαν το ίντερνετ, σκορπώντας γέλιο και κουτσομπολίστικη έξαψη στις κατά τα άλλα μελαγχολικές τελευταίες μέρες του καλοκαιριού.

Ευτυχώς ήταν ψέματα όλα, αλλά η αντίδρασή μας όταν πιστεύαμε πως μάλλον ήταν αλήθεια λέει πολλά για τον καθένα μας.

ΥΓ.

Τέτοιες επινοημένες ειδήσεις είναι ό,τι καλύτερο για τα κλικς. Είναι στο ύφος των ψεύτικων «πέθανε ο τάδε» που κάνουν πάταγο και μετά, τα ίδια πάλι σάιτ, ανεβάζουν άρθρα τύπου «ποιοι πέθαναν τον τάδε;» και για να αρμέξουν κι άλλα κλικς επανέρχονται με «ζωντανός ο τάδε και έξαλλος με τα δημοσιεύματα».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του «βιασμού» είδα πως κάποια σάιτ είχαν μέχρι και 7 διαφορετικά άρθρα με clickbait τίτλους, με αγαπημένο μου τον «Ανατροπή στην υπόθεση βιασμού», όπου η ανατροπή ήταν φυσικά πως δεν έγινε…

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΟΥΙΖ: Αλήθεια ή ψέματα; (Αν βρεις σωστά 20 στα 20 είσαι ιδιοφυΐα!)

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Φωτεινή
Φωτεινή
4 χρόνια πριν

Kαι αν ένας άντρας πέσει όντως θύμα βιασμού, πώς να βρει το θάρρος να κάνει καταγγελία, όταν βλέπει ως τίτλο για τον βιασμό ενός άντρα την λέξη “σουρωτήρι”;

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!