σε , ,

True Crime | Ο βιαστής και δολοφόνος που έψαχνε ταίρι στην TV

Η αληθινή ιστορία του ανθρώπου που δικαζόταν για πάνω από 40 χρόνια

Η εβδομαδιαία στήλη «Κυνηγός εγκλημάτων» φέρνει στο σαλόνι σας γνωστές και μη υποθέσεις.

Τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να δώσει ο Βαγγέλης Γιαννίσης, συγγραφέας της σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων με τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα) και περήφανος

Υπόθεση #11 – Rodney Alcala

Hollywood, 1968

Η Tali Shapiro είναι οχτώ χρόνων. Επιστρέφει σπίτι μετά από μία μέρα στο σχολείο. Δε γνωρίζουμε πολλά για τη ζωή της. Πιθανότατα ήταν ένα συνηθισμένο κορίτσι, το οποίο είχε περάσει μία συνηθισμένη σχολική μέρα μαζί με τις φίλες της και τώρα επέστρεφε σπίτι για να φάει το αγαπημένο της απογευματινό σνακ και να παρακολουθήσει κάποια εκπομπή στην παλιά, ασπρόμαυρη τηλεόραση στο σαλόνι. Ωστόσο, εκείνη τη μέρα η Tali δε θα γυρίσει σπίτι και το όνομά της είναι σήμερα γνωστό, επειδή βρέθηκε στο δρόμο του εικοσιπεντάχρονου -τότε- Rodney Alcala.

Ο Alcala είχε γεννηθεί στο San Antonio του Texas το 1943 και σε ηλικία οχτώ χρόνων, μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μεξικό. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, ο πατέρας τους εγκατέλειψε και το 1954 η μητέρα, μαζί με τον Rodney Alcala και τα τρία αδέρφια του μετακόμισαν ξανά -αυτή τη φορά στο Los Angeles. Στα 17 κατετάγη στον στρατό κι έκανε δουλειές γραφείου, μέχρι το 1964, όταν έπαθε νευρικό κλονισμό, διαγνώστηκε με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας κι αποστρατεύτηκε.

Η Tali θα εμπιστευτεί τον φαινομενικά άκακο Alcala, ο οποίος ισχυρίστηκε πως γνώριζε τους γονείς της κι έπρεπε να της δείξει επειγόντως μία φωτογραφία. Σύντομα, θα βρεθούν μόνοι στο διαμέρισμα του Alcala. Για καλή τύχη της Tali, ένας περαστικός θα καλέσει την αστυνομία, έχοντας την υποψία ότι η οχτάχρονη έπεσε θύμα απαγωγής, μιας και το όχημα στο οποίο επιβιβάστηκε δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας, και δύο ένστολοι θα εμφανιστούν στην πόρτα του. Ο Alcala, δίχως να ανοίξει, θα ισχυριστεί πως ντύνεται και θα ζητήσει απ’ τους αστυφύλακες να περιμένουν. Όταν οι αστυνομικοί θα εισβάλλουν στο διαμέρισμα, θα βρουν την οχτάχρονη Tali Shapiro γυμνή, βιασμένη και σοβαρά τραυματισμένη: ο Alcala την είχε χτυπήσει με έναν μεταλλικό σωλήνα, προτού διαφύγει. Το κορίτσι θα αναρρώσει και λίγους μήνες μετά, η οικογένειά της θα μετακομίσει στο Μεξικό. Ο Alcala θα εξαφανιστεί, ωστόσο το FBI θα τον προσθέσει στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους εγκληματίες, το 1971.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1978, ο Alcala θα συμμετάσχει στο τηλεπαιχνίδι The Dating Game, ένα ραντεβού στα τυφλά. Ο παρουσιαστής τον περιέγραψε ως «επιτυχημένο φωτογράφο, τον οποίο ο πατέρας του βρήκε πλήρως ανεπτυγμένο στον σκοτεινό θάλαμο. Ανάμεσα στις φωτογραφήσεις, κάνει skydiving ή καβαλά μηχανές». Θα κερδίσει, μάλιστα, ένα ραντεβού με τη διαγωνιζόμενη, Cheryl Bradshaw και παρόλο που μπροστά απ’ τις κάμερες ήταν φανερή η χημεία ανάμεσά τους, δε συνέβη το ίδιο όταν τα φώτα έσβησαν. Η Bradshaw θα αρνηθεί να βγει μαζί του, καθώς τον θεωρούσε ανατριχιαστικό, ενώ κακή εντύπωση δημιούργησε και σε έναν από τους συμπαίκτες του, τον Jed Mills.

Η παραγωγή του παιχνιδιού, ωστόσο, είχε αμελήσει να κάνει έναν στοιχειώδη έλεγχο στο παρελθόν του Rodney Alcala. Αν το είχε κάνει, ίσως έβρισκε πως μετά τον βιασμό της Tali Shapiro είχε αλλάξει το όνομά του σε John Berger και μετακόμισε στην ανατολική ακτή, όπου θα πιάσει δουλειά ως δάσκαλος θεάτρου σε μία κατασκήνωση. Εκεί, δύο κορίτσια θα τον αναγνωρίσουν απ’ τη λίστα του FBI, θα συλληφθεί και θα δικαστεί. Ωστόσο, καθώς η Tali βρισκόταν στο Μεξικό και επομένως δεν υπήρχε βασικός μάρτυρας κατηγορίας, θα καταδικαστεί για απλή επίθεση και θα αποφυλακιστεί έπειτα από δεκαεφτά μήνες, το 1974. Δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή του, θα συλληφθεί ξανά, αφού βίασε ένα δεκατριάχρονο κορίτσι. Θα μείνει στη φυλακή για λιγότερο από δύο χρόνια.

Το 1979, η δωδεκάχρονη Robin Samsoe έπαιζε με την καλύτερη φίλη της στην Huntington Beach, όταν ένας άγνωστος τις πλησίασε, ζητώντας να τις φωτογραφίσει. Θα απομακρυνθεί, ωστόσο, προτού προλάβει να κάνει το οτιδήποτε, όταν κατάλαβε πως ένας γείτονας τον παρακολουθούσε. Λίγο αργότερα, η Robin θα αποχαιρετήσει τη φίλη της, καθώς έπρεπε να πάει στο μάθημα μπαλέτου. Δώδεκα μέρες αργότερα θα βρεθεί το πτώμα της σε αποσύνθεση, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το σημείο στο οποίο η φίλη της την είχε δει για τελευταία φορά. Η Bridget θα αναφέρει στην αστυνομία τον παράξενο άγνωστο που τις πλησίασε και θα τον περιγράψει. Το σκίτσο του θα κυκλοφορήσει σε κάθε τμήμα της California. Ένας αξιωματικός αναστολών θα αναγνωρίσει τον Rodney Alcala.

Στη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας, το κατηγορητήριο στο πρόσωπό του θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, όταν οι αστυνομικοί θα ανακαλύψουν μία θυρίδα ασφαλείας, την οποία ο Alcala νοίκιαζε στο Seattle και στην οποία φύλαγε πάνω από χίλιες φωτογραφίες γυναικών και παιδιών, αλλά κι ένα σακούλι με σκουλαρίκια. Ένα απ’ αυτά ανήκε στη Robin Samsoe. Αυτή τη φορά, ο Alcala δε θα ξέφευγε: το 1980 θα καταδικαστεί σε θάνατο, ωστόσο έπειτα από έφεση, το Ανώτατο Δικαστήριο της California θα κρίνει πως η καταδίκη ήταν αντισυνταγματική, καθώς οι ένορκοι είχαν πληροφορηθεί για τις προηγούμενες καταδίκες του Alcala, επομένως δεν μπορούσαν να του παρέχουν το τεκμήριο της αθωότητας. Το 1986 θα γίνει επανάληψη της δίκης κι ο Alcala θα λάβει την ίδια ποινή. Έπειτα από άλλη μία έφεση, ωστόσο, θα κριθεί πως δε δόθηκε η ευκαιρία στην υπεράσπιση να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που είχε στην κατοχή της, έτσι η ποινή ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και τρίτη δίκη.

Η πρόοδος της επιστήμης, ωστόσο, ήταν κάτι που ο Rodney Alcala δεν είχε υπολογίσει. Με τη βελτίωση της εξέτασης του DNA, τώρα η εισαγγελία μπορούσε να ελέγξει τυχόν εμπλοκή κάποιου κατηγορούμενου σε παλαιότερες, ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

Το 1971 ο Alcala βίασε κι έπειτα στραγγάλισε την εικοσιτριάχρονη αεροσυνοδό Cornelia Michel Crilley, η οποία βρέθηκε στο διαμέρισμά της. Εκείνη την περίοδο, ο Alcala σπούδαζε σκηνοθεσία στο NYU, έχοντας μάλιστα καθηγητή τον Roman Polanski. Έξι χρόνια αργότερα, θα δολοφονήσει -και πάλι στη Νέα Υόρκη- την εικοσιτριάχρονη Ellen Jane Hover, βαφτιστήρα των Dean Martin και Sammy Davis Jr. Ο Alcala είχε μόλις αποφυλακιστεί και με την άδεια του αξιωματικού αναστολής, ταξίδεψε ως τη Νέα Υόρκη. Το πτώμα της θα βρεθεί το 1978, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της.

Δυστυχώς, η Cornelia και η Ellen δεν ήταν τα μόνα του θύματα. Το 1977 δολοφόνησε δύο γυναίκες: τη δεκαοχτάχρονη Jill Barcomb, η οποία το είχε σκάσει απ’ το σπίτι της στη Νέα Υόρκη και την εικοσιεφτάχρονη Georgia Wixted. Το 1978 βίασε και δολοφόνησε την τριανταενάχρονη Charlotte Lamb και την επόμενη χρονιά σκότωσε την εικοσιενάχρονη Jill Parenteau. Όλα τα πτώματα βρέθηκαν τοποθετημένα σε περίεργες στάσεις, κατά την αστυνομία.

Το 2010 θα ξεκινήσει η δίκη του Rodney Alcala, στην οποία πλέον θα κατηγορηθεί για συνολικά πέντε ανθρωποκτονίες. Ως μάρτυρας κατηγορίας θα καταθέσει το πρώτο του θύμα, Tali Shapiro. Ο ίδιος θα αναλάβει την υπεράσπιση του εαυτού του, αλλάζοντας μάλιστα τη φωνή του, όταν περνούσε από τον ρόλο του συνηγόρου σε εκείνον του μάρτυρα/ κατηγορουμένου. Η μητέρα της Robin Samsoe, η οποία ανακρίθηκε απ’ τον Alcala, θα χαρακτηρίσει την εμπειρία αυτή ως τη δυσκολότερη στη ζωή της. Στη διάρκεια της τελικής αγόρευσης, ο Alcala θα τραγουδήσει στους συνηγόρους το Alice’s Restaurant του Arlo Guthrie: “I wanna kill, I wanna kill, I wanna see blood and gore and guts and veins in my teeth. Eat dead burnt bodies. I mean, kill, kill, kill, kill”. Θα καταδικαστεί σε θάνατο.

Το 2012, ο Alcala θα λάβει άλλα 25 χρόνια ποινής, έπειτα από καταδίκη για άλλες δύο ανθρωποκτονίες, στις οποίες δήλωσε ένοχος. Ταυτόχρονα, οι αρχές στην πολιτεία της Washington, στο San Francisco και το Wyoming εξετάζουν την πιθανότητα ανάμιξής του σε ανεξιχνίαστες δολοφονίες από τη δεκαετία του 70. Τον Μάρτιο του 2010, 120 από τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στη θυρίδα ασφαλείας του Rodney Alcala δημοσιεύτηκαν -οι υπόλοιπες παρέμειναν αδημοσίευτες εξαιτίας του περιεχομένου τους. Είκοσι μία γυναίκες αναγνώρισαν τον εαυτό τους: είχαν ποζάρει στον Alcala, την περίοδο που εκείνος παρίστανε τον επαγγελματία φωτογράφο. Άλλες έξι οικογένειες αναγνώρισαν συγγενείς, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί, ενώ το 2013 αναγνωρίστηκε η Christine Thornton, το πτώμα της οποίας βρέθηκε στο Wyoming το 1982. Σήμερα, 109 φωτογραφίες πιθανών θυμάτων του Alcala περιμένουν την αναγνώρισή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

True Crime | Αυτά τα δύο κορίτσια κατέγραψαν το δολοφόνο τους

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

2 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση