σε , ,

Εκπληκτικό! Πώς θα ήταν σήμερα το εσωτερικό του Παρθενώνα αν δεν είχε υποστεί καμία καταστροφή

Αυτό το φανταστικό πρότζεκτ δείχνει το εσωτερικό 7 αρχαίων μνημείων, όπως πιστεύουν οι ειδικοί πως θα ήταν

Τα αρχαία μνημεία μας πηγαίνουν πίσω στο χρόνο, παρέχοντας στους ιστορικούς, τους αρχαιολόγους αλλά και τους επισκέπτες ενδείξεις για την καθημερινή ζωή των μεγάλων πολιτισμών που τους κατοικούσαν. Υπάρχουν ωστόσο ακόμα πολλά μυστικά και μυστήρια που περιμένουν να τα αποκαλύψουμε.

Το παρακάτω πρότζεκτ από το myvouchercodes.co.uk αναδημιούργησε ψηφιακά το εσωτερικό μερικών από τα πιο συναρπαστικά αρχαία ερείπια του κόσμου, φτιάχνοντάς τα όπως πιστεύουν οι ειδικοί ότι έμοιαζαν.

1. Παρθενώνας (Αθήνα, Ελλάδα)

3 27

4 26

Τοποθετημένος επιβλητικά στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης, ο Παρθενώνας χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. για να στεγάσει το μνημειώδες χρυσό άγαλμα της Αθηνάς. Όλοι γνωρίζουμε το εξωτερικό του ναού, αλλά τι γινόταν μέσα; Το γιγάντιο άγαλμα της Αθηνάς είχε πάνω από 12 μέτρα ύψος και ήταν φτιαγμένο από σκαλιστό ελεφαντόδοντο και χρυσό, 1.140 κιλά χρυσού, για την ακρίβεια. Μια δεξαμενή με νερό ήταν τοποθετημένη μπροστά στο άγαλμα για να παρέχει την απαραίτητη για τη συντήρηση του ελεφαντόδοντου υγρασία. Αυτή η προφανής επίδειξη πλούτου και εξουσίας έστελνε ένα πολύ σαφές μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο. Για όσους υπήρξαν αρκετά τυχεροί για να δουν τον Παρθενώνα στις δόξες του, το άγαλμα δεν προκαλούσε τίποτα λιγότερο από το απόλυτο το δέος.

2. Η οκτάγωνη αυλή του Domus Aurea (Ρώμη, Ιταλία)

5 21

6 20

Κατασκευασμένο μεταξύ 65 και 68 μ.Χ. από έναν από τους πιο ένδοξους αυτοκράτορες της Ρώμης, ο Χρυσός Οίκος του Νέρωνα ήταν ένα πολυτελές συγκρότημα παλατιών που φιλοξένησε τα συμπόσια και τις δεξιώσεις του αυτοκράτορα. Το μεγάλο, οκταγωνικό δωμάτιο είχε τσιμεντένιο θόλο, πιθανότατα καλυμμένο με γυάλινο μωσαϊκό. Ο Ρωμαίος ιστορικός Suetonius περιγράφει μια «κυκλική αίθουσα συμποσίων, η οποία περιστρεφόταν αδιάκοπα, ημέρα και νύχτα, όπως οι ουρανοί». Περιγράφει τα διακοσμητικά στοιχεία και τις οροφές να καλύπτονται από πολύτιμους λίθους, ελεφαντόδοντο και μαργαριταρένια διακοσμητικά. Οι οροφές έλουαν τους επισκέπτες με λουλούδια και αρώματα!

3. Ρωμαϊκά Λουτρά (Bath, Αγγλία)

1 39

2 33

Αυτό το συγκρότημα λουτρών είναι το τέλειο παράδειγμα του πολυτελούς και συχνά επιδεικτικού ρωμαϊκού τρόπου ζωής. Κατασκευασμένα γύρω στο 70 μ.Χ., τα λουτρά αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής στην αρχαία Ρώμη, προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία να συναναστραφούν και να χαλαρώσουν. Η κουλτούρα αυτή είχε σκοπό να δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο πόσο ανώτεροι (και καθαροί) ήταν οι Ρωμαίοι. Το γεωθερμαινόμενο νερό από την «Ιερή Κρήνη» γέμιζε το Μεγάλο Λουτρό. Αν και σήμερα είναι υπαίθρια, τα λουτρά αρχικά καλύπτονταν από οροφή ύψους 45 μέτρων.

4. Μασάντα (Masada, Ισραήλ)

7 16

8 16

Σύμφωνα με τον Josephus Flavius, διοικητή της Γαλιλαίας, ο Ηρώδης ο Μέγας έχτισε το φρούριο Masada μεταξύ 37 και 31 π.Χ. Βρίσκεται στην κορυφή ενός απομονωμένου βράχου με θέα στη Νεκρά Θάλασσα και είναι ένας τόπος αναμφισβήτητης μεγαλοπρεπούς ομορφιάς. Το κομψό οικιστικό παλάτι του βασιλιά Ηρώδη αποτελείται από τρία πολυτελή επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο προοριζόταν ειδικά για διασκέδαση και χαλάρωση. Ήταν περιτριγυρισμένο από πόρτες και τοίχους καλυμμένους με τοιχογραφίες πολύχρωμων γεωμετρικών μοτίβων. Υπήρχε επίσης και ένα μικρό ιδιωτικό λουτρό.

5. Μεγάλο Κίβα, Εθνικό Μνημείο Αζτέκων (Νέο Μεξικό, ΗΠΑ)

9 16

10 16

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1859 και μας δίνει μια εικόνα για την καθημερινότητα των ανθρώπων του Pueblo. Με εμβαδόν πάνω από 27 στρέμματα, τα ερείπια διαθέτουν πάνω από 450 δωμάτια και περιλαμβάνουν ένα πλήρως διασωσμένο kiva. Χτισμένα εν μέρει υπόγεια, τα «μεγάλα κιβά» ήταν τεράστιες, στρογγυλές δομές, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να συζητήσουν σημαντικά θέματα της ημέρας ή να συμμετέχουν στις γιορτές. Αυτή η αναπαράσταση μας δίνει μια ιδέα για το πώς ζούσε αυτός ο σπουδαίος πολιτισμός.

6. Βασιλική του Μαξεντίου (Ρώμη, Ιταλία)

11 14

12 13

Αυτό το μεγαλοπρεπές κτίριο στο Forum Romanum ήταν και η μεγαλύτερη απ’ όλες τις ρωμαϊκές βασιλικές. Καλύπτοντας 6.500 τετραγωνικά μέτρα, λειτουργούσε ως αίθουσα συγκεντρώσεων, εμπορίου και διοίκησης. Σχεδιάστηκε με μεγαλοπρέπεια κατάλληλη για την θέση και τη σημασία της για τη ρωμαϊκή διοίκηση και τον λαό. Οι εντυπωσιακοί κίονες κορινθιακού ρυθμού, τα πολύχρωμα μαρμάρινα δάπεδα και τα επιχρυσωμένα χάλκινα πλακίδια στους τοίχους έκαναν αυτό το κτίριο ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Αρχαίας Ρώμης. Οι διακοσμημένες λεπτομέρειες μπορεί να έχουν εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά με αυτή την αναπαράσταση παίρνουμε μια γεύση της πολυτέλειας που την χαρακτήριζε.

7. Angkor Wat (Siem Reap, Καμπότζη)

13 12

14 9

Εκτιμάται ότι χρειάστηκαν περίπου 30 χρόνια για να κατασκευαστεί. Το συγκρότημα αυτό, που ήταν αρχικά ένας ινδουιστικός ναός αφιερωμένος στον θεό Βισνού, μετατράπηκε σε βουδιστικό ναό προς το τέλος του 12ου αιώνα και πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κτίριο στον κόσμο. Από μακριά, το Angkor Wat φαίνεται σαν μια τεράστια μάζα από πέτρες. Αλλά μέσα, οι επισκέπτες βρίσκουν μια σειρά από ανυψωμένους πύργους, βεράντες και αυλές σε διαφορετικά επίπεδα, που συνδέονται με μια σειρά από σκάλες. Στην αναπαράσταση βλέπουμε μια από τις καταπράσινες αυλές του Angkor Wat, η οποία μοιάζει με το ιδανικό μέρος για περιπλάνηση.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκπληκτικό! Πώς θα ήταν εξωτερικά ο Παρθενώνας αν δεν είχε υποστεί καμία καταστροφή

1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Lucretius_T
Lucretius_T
5 χρόνια πριν

1. Η σύγχρονη φωτογραφία που συνοδεύει τον Παρθενώνα είναι απ’ τα Προπύλαια.
2. Ο σηκος του Παρθενώνα δεν είχε οπαίο, δεν ήταν δηλαδή υπαίθριος. Μάλλον βασισαν την αναπαράσταση σε υποθετικες αναπαραστάσεις του 18ου ή 19ου αιώνα.
3. η Αθηνα δεν ήταν τοσο ψηλόλιγνη. Τα αντίγραφα του αγάλματος το επιβεβαιώνουν.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!