σε , ,

Ακούστε τους ήχους της Αγίας Σοφίας φτιαγμένους από υπολογιστή κι αφήστε τον εαυτό σας να μεταφερθεί στο Μεσαίωνα

Η ομάδα Icons of Sound από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έκανε κάτι εκπληκτικό

Η ομάδα Icons of Sound από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αναπαρήγαγε μια Βυζαντινή χορωδία του 6ου μ.χ αιώνα.
Kαι μάλιστα όπως θα ακουγόταν στο περιβάλλον που φτιάχτηκε ειδικά γι’ αυτού του είδους την ακουστική, την Αγία Σοφία!

Icons of Sound – Total Sacred Immersion: Cappella Romana and CCRMA Time Travel to Hagia Sophia

February 1st, Cappella Romana performed the “From Constantinople to California” program in the all-new Bing Concert Hall amid acoustics electronically enhanc…

Οι Icons of Sound χρησιμοποίησαν ακουστικές αποκρίσεις, ηχογραφημένες δηλαδή αντηχήσεις από συγκεκριμένους χώρους, τις οποίες μετά ανέβασαν στο λογισμικό. Θα τις περιγράφαμε σαν ‘αποτυπώματα του χώρου’ τα οποία προστίθενται πάνω στους ήχους. Συνήθως αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο σε στούντιο αλλά η ομάδα του Στάνφορντ έδωσε μια ζωντανή παράσταση στο μέγαρο μουσικής του πανεπιστημίου και ακουγόταν σαν να είχαν μεταφερθεί εκεί κατευθείαν από το Βυζάντιο.

Λένε: “Έχουμε συνηθίσει να ακούμε τις λέξεις σε στεγνό περιβάλλον χωρίς αντήχηση, αντίθετα από την ‘υγρή’ ακουστική της Αγίας Σοφίας που κάνει τις λέξεις να ακούγονται σαν να βγαίνουν από τα βάθη της θάλασσας.”

Screenshot 1 8
Η Αγία Σοφία χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό μεταξύ του 532 μ.Χ. και του 537 μ.Χ.. Η επιβλητική Βασιλική της έχει έναν κυρίως Ναό μήκους 70 μέτρων που χωρίζεται σε τρία κλίτη και περιβάλλεται από πλήθος στυλιδίων. Μάρμαρα καλύπτουν το πάτωμα και τους τοίχους. Ο θόλος υψώνεται στα 56 μέτρα.

Για να αναπαράγουν αυτόν τον μοναδικό ήχο τραγούδησαν ακούγοντας τους ηχογραφημένους ήχους της Αγίας Σοφίας από ακουστικό. Η εκτέλεση τους πέρασε ψηφιακά από ακουστικό προσομειωτή και ακουγόταν κατά τη διάρκεια του live από μεγάφωνα που είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο του μεγάρου. Χρησιμοποίησαν και ατμοσφαιρική ενίσχυση με προτζέκτορες και φώτα δημιουργώντας μια μυσταγωγία για το κοινό. Ο μόνος ήχος που πήραν από τον πραγματικό ναό ήταν ο ήχος τεσσάρων μπαλονιών που έσκαγαν.

The Voice of Hagia Sophia

“Icons of Sound: Hagia Sophia Reimagined” on Nov, 4, 2016 will transform the acoustics of Bing Concert Hall into that of the Hagia Sophia. More info: https:/…

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και ηχογράφηση μουσικής έχει γίνει πολύ εκλεπτυσμένη, ειδικά στην δυνατότητα αναπαραγωγής αληθινών οργάνων και στον τομέα της ακουστικής. Η ψηφιακή αναπαραγωγή δεν μιμείται απλά τον ήχο των μουσικών οργάνων αλλά όταν γίνεται σωστά αναπαράγει και την ‘αίσθηση΄της μουσικής εμπειρίας, την υφή και τις ακουστικές διαστάσεις, ενώ με την τεχνική που ονομάζεται “convolution reverb” (συνεξελιγκτική αντήχηση) μπορούμε να νιώσουμε ακόμα και την πίεση του αέρα στον ήχο όπως σε ένα φυσικό χώρο.

2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
De
De
4 χρόνια πριν

εκπληκτικό !!!!! Έκλεισα τα μάτια ακούγοντας το. Απλά σε ευχαριστώ!

χαμενοσστοαπειροτουαναρχουθεου
χαμενοσστοαπειροτουαναρχουθεου
4 χρόνια πριν

Πολύ όμορφο. Η βυζαντινή μουσική είναι βαθύτατα βιωωματική σε όσες γλώσσες κ αν την ακούς. Το θετικό είναι οτι σήμερα πολλοί πειραματικοί και άμπιεντ καλλιτέχνες βλέπε Stephan Micus, William Basinski κλπ αξιόποιουν τα μέγιστα την δυναμική της υψηλής τέχνης του βυζαντινού ιδιώματος, αφου ως βάση της μοριακής σύνθεσης αποτέλεσε βασική πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς της φασματικής μουσικής στα πλαίσια της ελεκτροακουστικτηςκαι σύγρονης κλασσικής σύνθεσης βλέπε Xenakis, Arvo Part, John Cage κλπ. Το άσχημο είναι οτι ένας ο οποίος ιστορικά ξεπέρασε την Σολομώντεια αρχιτεκτονική, όπου Άγιοι υπήρξαν λειτουργοί του, όπως και η Θεολογική σχολή της Χάλκης είναι παγιδευμένα και κλείστα… Διαβάστε περισσότερα »

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!