σε , ,

Γιατί ο Αμαζόνιος πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία

Αυτά είναι τα τελείως ξεχωριστά χαρακτηριστικά του δάσους

Ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας είναι οι πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου, οι οποίες λεηλατούν επί μέρες τον πνεύμονα του πλανήτη, όπως συνήθως αποκαλείται. Γιατί, άραγε, αποκαλείται έτσι; Τι το ιδιαίτερο έχει που δεν έχουν τα άλλα δάση;

Αρχικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος του κόσμου το οποίο καλύπτει μια έκταση 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στις παρακάτω χώρες: Βραζιλία, Περού, Κολομβία, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Βολιβία, Γουιάνα, Σουρινάμ, Γαλλική Γουιάνα. Το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους βρίσκεται στη Βραζιλία (60%) και το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα στο Περού (13%).

Brazil GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Brazil GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Η ποικιλία ζωής που υπάρχει μέσα στο δάσος είναι απερίγραπτη. Στο δάσος του Αμαζονίου υπάρχουν περίπου 390 δισεκατομμύρια δέντρα τα οποία απαρτίζονται από 16,000 διαφορετικά είδη δέντρων. Συνολικά, υπάρχουν γύρω στα 47,000 είδη φυτών ενώ εξίσου σημαντικοί είναι οι αριθμοί και για τα ζώα. Εκτιμάται πως στο δάσος υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων και περίπου 2,000 είδη πτηνών και θηλαστικών. Αυτοί που φοβούνται τα φίδια δεν θα χαρούν να μάθουν πως στο δάσος του Αμαζονίου υπάρχουν 378 είδη ερπετών.

Surprise GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Surprise GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ο τεράστιος αυτός αριθμός δέντρων και φυτών έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλης ποσότητας οξυγόνου, με τους επιστήμονες να δίνουν ποσοστά που κυμαίνονται ανάμεσα στο 20% και το 27% του παγκόσμιου οξυγόνου.

Στην έκταση του δάσους ζουν επίσης κοντά στις 50 φυλές ιθαγενών, οι οποίες δεν ζουν σε συγκεκριμένα μέρη, αλλά αλλάζουν συνεχώς τοποθεσίες μέσα στο δάσος. Επίσης, το δάσος έχει σημαντική συνεισφορά και στη φαρμακευτική βιομηχανία καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο των φαρμάκων στον δυτικό κόσμο που έχουν έχουν φυτική βάση, δημιουργούνται από φυτά του Αμαζονίου.

Ο εφιάλτης της αποψίλωσης

Παρά το πολύ σημαντικό ποσοστό οξυγόνου που παρέχει το δάσος στον πλανήτη, η υλοτομία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δάσος. Ενώ μέχρι και το 2012 ο ρυθμός αποψίλωσης μειωνόταν συνεχώς, τα τελευταία χρόνια το σκηνικό άλλαξε. Συγκεκριμένα, από το 2017  παρατηρήθηκε αύξηση κοντά στο 14% στον ρυθμό αποψίλωσης, ενώ τα στοιχεία μαρτυρούν πως μέχρι τώρα έχει αποψιλωθεί σχεδόν το 17% της συνολικής έκτασης του δάσους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν τον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro για την αύξηση τα τελευταία της αποψίλωσης τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι πολιτικές του ενθαρρύνουν την αποψίλωση , ενώ παράλληλα κατηγορεί τις ΜΚΟ πως υπερβάλλουν με τα νούμερα που παραθέτουν. Εχθές δεν δίστασε, μάλιστα, να τις κατηγορήσει για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Machine Cutting GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Ultimate GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Πέρα από την αποψίλωση, μεγάλο πρόβλημα για το δάσος προκαλούν και οι πυρκαγιές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζονται με την αποψίλωση. Από τον Ιανουάριο έχουν καεί γύρω στα 3,500 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και τις μέρες αυτές υπάρχουν πάρα πολλές εστίες που καίνε.

Brazil GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Brazil GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Πόσο νοιάζεσαι *στην πράξη* για το περιβάλλον;

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε