σε ,

Οι Γυναίκες του κεραμίστα Κώστα Καρακίτσου, στις Βιτρίνες του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη

Screenshot at Απρ 28 16 06 14

Από 21 Απριλίου μέχρι και 12 Μαίου στη Θεσσαλονίκη στις βιτρίνες του ΟΤΕ παρουσιάζονται έργα του Κώστα Καρακίτσου.

Ο Καρακίτσος, είναι κεραμίστας από την Καβάλα που εκπροσωπείται από το “6exi contemporary ceramics” της Θεσσαλονίκη, και τώρα παρουσιάζει τη δουλειά του στις βιτρίνες του ΟΤΕ με πρόσκληση και επιμέλεια Γιάννη Αργυριάδη.

20 Γυναίκες 2007 2015. 23
Οι Γυναίκες του, όπως παρουσιάστηκαν το 2007 στο Ιμαρέτ της Καβάλας
20 Γυναίκες 2007 2015. 20
Οι Γυναίκες του, όπως παρουσιάστηκαν το 2007 στο Ιμαρέτ της Καβάλας
20 Γυναίκες 2007 2015. 21
Οι Γυναίκες του, όπως παρουσιάστηκαν το 2007 στο Ιμαρέτ της Καβάλας

Σχετικά με τη νέα έκθεση στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, η Γεωργία Τριανταφυλλίδου γράφει:

«Οι γυναίκες διατηρούν, ανέκαθεν,τη δική τους ιδιότυπη μαγική αίγλη . Όμως είναι εκείνες που γεννούν παιδιά και από δω πηγάζει η “πολιτική” τους σπουδαιότητα. Σε κάθε κοινωνία που εξελίσσεται η ιστορία των γυναικών ταυτίζεται με την ιστορία της προοδευτικής χειραφέτησης τους. Και η εικαστική απόδοση της μεσογειακής φιγούρας δεν είναι πάρα η καλλιτεχνική ερμηνεία της παρουσίας των γυναικών μέσα στους αιώνες , σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση των λαών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. “Γέμισα από λευκές σκέψεις”, “Καράβια γεμάτα όνειρα” . Μια έκθεση που αποπνέει αισιοδοξία.»

DSCN0660 e1555916471984 DSCN0659 e1555916420171 DSCN0655 2 e1555916381804

Ο Γιώργος Βαβάτσης συμπληρώνει: «Ιέρειες, γυναίκες ναοί, θεμέλιοι  λίθοι λατρείας και προσφοράς. Ταξιδιώτες, απρόσωποι περιηγητές, φιγούρες κοπιαστικής περιπλάνησης και αναζήτησης του χρόνου και του ανεκπλήρωτου. Οι μορφές του Κώστα Καρακίτσου, έχουν τη δύναμη της απαγγελίας. Την ικανότητα να συνομιλούν. Μπροστά τους δεν μπορείς να σταθείς αδιάφορος.  Η λατρευτική προσέγγιση της γυναίκας, ως ιέρεια, σύμβολο γέννησης, σοφίας και πόθων, τα ποικιλοτρόπως διακοσμημένα ιμάτια, τα καπέλα-κορώνες  και οι προσφορές- δώρα στον ξενιστή, δημιουργούν στο σύνολο τους, οντότητες θεϊκής υπόστασης που κατευθύνουν το βλέμμα, βαθιά στην ψυχή. Εκεί που μπερδεύονται η ιστορία, με τους προσωπικούς μας μύθους. Ο ταξιδιώτης, επιφάνεια προβολής της κοσμικής μας περιπλάνησης, μας απαγορεύει τη γλυκύτητα της λήθης, μας ξεσηκώνει από την σιωπή της παύσης. Σε διαρκή κίνηση και αόριστη κατεύθυνση, υπό το βάρος των ονείρων και των εικόνων της αληθινής ζωής του, αναζητεί αδιάκοπα, γνωρίζοντας πως η αποδοχή της προσφοράς, είναι σταθμός και όχι προορισμός. Αυτός είναι το ταξίδι. Τα γλυπτά του Κ.Κ. είναι η προβολή της ψυχής και του πνευματικού. Οι πόθοι και τα ανεκπλήρωτα μας θέλω.»

DSCN0642 2 e1555916285436 DSCN0662 2 e1555916512991 DSCN0671 2 e1555916606734

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια