σε , ,

Όταν κάποτε οι άνθρωποι φοβούνταν μην κολλήσουν ασθένειες από τα βιβλία

Και κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν τον πανικό τους για τους δικούς τους σκοπούς

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ωραία όταν πηγαίνουν σε κάποια τοπική βιβλιοθήκη και δανείζονται κάποιο βιβλίο το οποίο μπορεί να έχει περάσει από δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες χέρια σε σπάνιες περιπτώσεις. Ωστόσο, αυτός ο ενθουσιασμός που προσφέρει ο δανεισμός κάποιου βιβλίου δεν υπήρχε πάντα. Μάλιστα, κάποτε οι άνθρωποι φοβούνταν να δανειστούν βιβλία φοβούμενοι μην κολλήσουν κάποια μεταδοτικοί ασθένεια, όπως ευλογιά, οστρακιά ή φυματίωση.

Όπως αναφέρει το Mental Floss, το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες. Το 1985 μία βιβλιοθηκάριος από τη Νεμπράσκα πέθανε από φυματίωση και θεωρήθηκε πως την απέκτησε από τα βιβλία με τα οποία ερχόταν σε επαφή και τα οποία δανείζονταν τόσοι άνθρωποι. Τότε, οι άνθρωποι άρχισαν να ανησυχούν ότι τα βιβλία μπορεί να μολυνθούν εάν τα δανείζονται άνθρωποι που έχουν μεταδοτικές ασθένειες. Ενώ η λογική έλεγε ότι οι άνθρωποι εκείνοι θα έπρεπε να ανησυχούν για οτιδήποτε αγγίζουν πολλά χέρια, όπως τα πόμολα για παράδειγμα, τα βιβλία κατηγορήθηκαν πως παγίδευαν τα μικρόβια στις σελίδες τους και όταν ο επόμενος άνοιγε το βιβλίο, τα κόλλαγε. Επίσης, φοβούνταν πως κάποιος που έχει κάποια θανατηφόρο νόσο μπορεί να βήξει ή να φταρνιστεί πάνω στο βιβλίο, μεταδίδοντας έτσι την ασθένεια.

Book Dust GIF – Book Dust Wiping – Discover & Share GIFs

The perfect Book Dust Wiping Animated GIF for your conversation. Discover and Share the best GIFs on Tenor.

Οι γιατροί της εποχής δεν ήταν σε θέση να καθησυχάσουν αυτούς τους ανθρώπους καθώς είτε δήλωναν άγνοια επί του θέματος, είτε έλεγαν πως όντως είναι πιθανή η μετάδοση ασθενειών μέσω των βιβλίων.

Στη Μ. Βρετανία υπήρχε νόμος για τη δημόσια υγεία ήδη από το 1875 ο οποίος περιόριζε την κοινή χρήση αντικειμένων που μπορούν να μολυνθούν, όπως τα σεντόνια για παράδειγμα. Το 1907 ο ίδιος νόμος απαγόρευσε στους ανθρώπους που έχουν κάποια ασθένεια να δανείζονται βιβλία που είναι διαθέσιμα στο κοινό.

Ενώ ήταν εμφανής η παράνοια που επικρατούσε στο όλο θέμα, υπήρχαν και κάποιοι συντηρητικοί οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τον εμφανή πανικό φοβούμενοι πως κάποια βιβλία με πρόστυχο περιεχόμενο μπορεί να αλλοιώσουν την ηθική της κοινωνίας. Βιβλιοπωλεία που πουλούσαν τέτοια βιβλία περιθωριοποιήθηκαν και τα βιβλία έμενα άθικτα στα ράφια. Μάλιστα, αυτοί οι συντηρητικοί προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο σε κάθε ευκαιρία πως αυτά τα βιβλία είναι πιθανόν να μεταφέρουν μεταδοτικές ασθένειες.

Σταδιακά οι βιβλιοθήκες άρχισαν να πειραματίζονται με διάφορες μεθόδους για να αποστειρώσουν τα βιβλία, όπως η χρήση ατμού ή μεθανάλης. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να υποχωρήσει ο πανικός των ανθρώπων και έπρεπε πρώτα να περιοριστούν οι εξάρσεις ασθενειών για να επιστρέψει ο κόσμος στις βιβλιοθήκες. Η σύγχρονη ιατρική υποστηρίζει πως, αν και οι σελίδες των βιβλίων θα μπορούσαν να κρύβουν κάποια ασθένεια, ο κίνδυνος μετάδοσής της από το άγγιγμα της σελίδες είναι πολύ μικρός. Εξάλλου, οι περισσότερες βιβλιοθήκες στις μέρες μας καθαρίζουν τα βιβλία, απομακρύνοντας τη σκόνη και άλλα ανεπιθύμητα πραγματάκια από αυτά.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΣΤ για βιβλιόφιλους: Μπορείς να βρεις ποια βιβλία ξεκινούν με τις παρακάτω 16 φράσεις;

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!