σε , ,

Ψυχαναλυτής λέει πως το να παίζεις παιχνίδια τύπου Sims μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική υγεία σου

Κάποια βιντεοπαιχνίδια δεν είναι χαμένος χρόνος

Όταν παίζουμε βιντεοπαιχνίδια ο χρόνος φαίνεται να τρέχει πολύ γρήγορα. Είναι όμως χαμένος χρόνος ή όχι;

Ένας ψυχαναλυτής ισχυρίζεται ότι τα παιχνίδια προσομοίωσης όπως το Sims μπορούν να λειτουργήσουν ως μια υγιής απόδραση από τον πραγματικό κόσμο. Ο Steve McKeown, δήλωσε ότι μπορεί να είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση διαφυγής σε σύγκριση με τα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό και τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Μιλώντας στο UNILAD δήλωσε: “Τα παιχνίδια προσομοίωσης όπως οι Sims μπορούν να αντικαταστήσουν την πραγματικότητα που γνωρίζουμε και ζούμε, ειδικά τώρα που οι ταχύτητες του ίντερνετ γίνονται πολύ γρήγορες. Οι Sims επιτρέπουν σε κάποιον να ξεφύγει από την κοινωνική κανονικότητα και τις χρονικές πιέσεις που είναι τόσο συνηθισμένες στον πραγματικό κόσμο. Επιτρέπει στον παίκτη να δημιουργήσει μια τέλεια πραγματικότητα στην οποία έχει κυρίαρχο ρόλο και πλήρη έλεγχο του αποτελέσματος”.

sims 4 969326 1280

Προσθέτει ακόμα ότι το να βυθίζεται κανείς στον φανταστικό κόσμο των Sims είναι ένας θετικός τρόπος για να ξεφύγει και του επιτρέπει να εξερευνήσει ένα τμήμα της προσωπικότητάς του που ίσως δεν ήξερε ότι υπήρχε.

Λέει: “Η συνείδησή μας είναι πολύ προσαρμόσιμη και μας επιτρέπει να κάνουμε ανοίγματα σε διαφορετικά παραδείγματα της πραγματικότητας κάθε φορά που εστιάζουμε σε εναλλακτικές εκδοχές της ζωής μέσα από τις σκέψεις μας. Με τη βοήθεια παιχνιδιών προσομοίωσης μπορούμε να ενισχύσουμε την ψυχική μας εμπειρία”.

Ο ψυχαναλυτής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χωρίς μέτρο όμως, κινδυνεύουμε να “καούμε”. Εξ’άλλου ο κύριος λόγος για τον οποίο ονειρευόμαστε τη νύχτα είναι για να αποσυνδεθεί η σκέψη μας από την καθημερινή ζωή.

The Sims Yoga GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Yoga GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα παιχνίδια συνδέονται με την πνευματική απόδραση. Η σχεδιάστρια παιχνιδιών Jane McGonigal λέει ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο είδη αποδράσεων: αυτοκαταστολή και αυτο-επέκταση.

Περιέγραψε την αυτοκαταστολή ως απόδραση από δυστυχισμένες σκέψεις και συναισθήματα και την αυτο-επέκταση ως αναζήτηση νέων δεξιοτήτων, σχέσεων και θετικών σκέψεων. Λέει ότι ακολουθούμε το εξής σκεπτικό: “Όλα είναι χάλια, γι ‘αυτό πάω να παίξω παιχνίδια, ή αντίθετα, η ζωή είναι καλύτερη όταν έχω χρόνο να παίξω παιχνίδια.”

Προειδοποιεί ωστόσο ότι το να παίζουμε βιντεοπαιχνίδια με σκοπό να αγνοήσουμε προβλήματα ή για να αποκλείσουμε δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με το άγχος, την κατάθλιψη ή την απομόνωση.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κλειδί είναι να παίζετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια έχοντας πάντα έναν θετικό στόχο, όπως π.χ. την επέκταση της δημιουργικότητας σας.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
4 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Αναστασία
Αναστασία
6 χρόνια πριν

Από τότε που άρχισαν να παίζουν Sims τα παιδιά μου πάντως, εκτίμησαν πάρα πολύ τον ρόλο μου ως μητέρα και ειδικά το γεγονός πως δεν τα σκότωσα όταν κλαιγανε ταυτόχρονα μέσα στη νυχτα και δεν μπορούσα ούτε να χαμηλώσω τον ήχο ούτε να τα “σωσω” και να ασχοληθώ μαζί τους ξανα όταν θα είχα όρεξη.

χατερ
χατερ
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αναστασία

σαφώς η Αναστασια εκανε το μεγαλητερο λαθος σαν γονεας και δεν αντιμετώπισε το προβλημα αλλα το “έκρυψε κατω απο ενα παιχνίδι”

Αναστασία
Αναστασία
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  χατερ

Για ποιο πρόβλημα μιλάμε;

Γ
Γ
6 χρόνια πριν

Απαιχτη η Αναστασία

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!