σε ,

Τώρα μπορούμε να δούμε πώς θα ήταν 7 σούπερ φιλόδοξες κατασκευές που δεν οικοδομήθηκαν ποτέ

Ζωντανεύουν με τρόπο μαγικό

photomix image 24

Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον κόσμο που αποτελούν τεκμήριο για τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τις φιλοδοξίες της ανθρωπότητας. Αλλά δεν είναι όλες οι ιδέες προορισμένες να πετύχουν. Μερικές από τις πιο μοναδικές και εμπνευσμένες αρχιτεκτονικά ιδέες έμειναν μόνο στα χαρτιά και στη φαντασία των δημιουργών τους.

Να λοιπόν 7 αρχιτεκτονικά θαύματα, που αν και δεν μπορούμε να τα επισκεφθούμε, τα βλέπουμε να ζωντανεύουν σε όλη τους τη δόξα μέσα από τις αναπαραστάσεις του onstride.

1. Το Υπερ-κτίριο της Μπανγκόκ (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)

1 35

Η αστική εξάπλωση και η κατανάλωση ενέργειας αποτελούν τεράστιες προκλήσεις. Αυτή η μοναδική κατασκευή αντιπροσωπεύει την προσπάθεια του αρχιτέκτονα Rem Koolhaas να τις αντιμετωπίσει. Σχεδιασμένο το 1996, το Hyperbuilding θα στέγαζε 120.000 άτομα χρησιμοποιώντας μόνο το 3% του χώρου που απαιτείται συνήθως για τη στέγαση τόσων πολλών ανθρώπων. Εκτός απ’ τις κατοικίες, θα υπήρχαν χώροι εργασίας, υπηρεσίες, τελεφερίκ και γόνδολες. Θα επέτρεπε στους ενοίκους να μετακινούνται λιγότερο και να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, παρέχοντας παράλληλα περισσότερο χώρο πρασίνου.

2. Το «Ιλινόις» (Σικάγο, ΗΠΑ)

2 39

Αυτός ο τεράστιος πύργος που σχεδιάστηκε ειδικά για το Σικάγο, αποτελεί το πιο φιλόδοξο σχέδιο του Αμερικανού αρχιτέκτονα και συγγραφέα Frank Lloyd Wright, όπως το περιγράφει στο βιβλίο του «A Testament» το 1957. Προοριζόταν να παρέχει κατοικίες για 100.000 άτομα, με χώρο για 20.000 αυτοκίνητα και 180 ελικόπτερα. Μια από τις πιο συναρπαστικές καινοτομίες του ήταν οι ανελκυστήρες με ατομική τροφοδοσία 60 mph. Τελικά το κόστος του εγχειρήματος αποδείχθηκε υπερβολικό.

3. Η Πυραμίδα Mega-City Shimizu (Τόκιο, Ιαπωνία)

3 34

Η Πυραμίδα αυτή μοιάζει να προέρχεται από ταινία επιστημονικής φαντασίας και αν χτιζόταν θα ήταν η μεγαλύτερη τεχνητή κατασκευή στον κόσμο. Τοποθετημένη στον κόλπο του Τόκιο, η πυραμίδα προοριζόταν να φιλοξενήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους και να αντέχει σε ισχυρούς ανέμους, σεισμούς και τσουνάμι. Αλλά ακόμα και το 2004, όταν σκέφτηκαν αυτή την ιδέα, οι αρχιτέκτονες ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους. Το σχέδιο είναι τόσο προηγμένο που τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή του, απλά δεν υπάρχουν.

4. Ο Ελέφαντας του Θριάμβου (Παρίσι, Γαλλία)

4 26

Όλοι γνωρίζουμε την Αψίδα του Θριάμβου. Το διάσημο μνημείο του Παρισιού φαίνεται να ωχριά μπροστά σ’ αυτό που θα μπορούσε να υπάρχει στη θέση του. Το 1758, ο αρχιτέκτονας Charles Ribert έφτιαξε κάποια ευφάνταστα σχέδια για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου ελέφαντα, στον οποίο θα ανέβαιναν οι επισκέπτες από μια σπειροειδή σκάλα. Από την προβοσκίδα του θα ανέβλιζε πόσιμο νερό, ενώ από τ΄αυτιά του θα ακουγόταν μουσική, που θα έπαιζε η ορχήστρα στην αίθουσα χορού του Ελέφαντα.

5. Η Κινούμενη Πόλη (Λονδίνο, Αγγλία)

5 24

Ένας από τους πιο φουτουριστικούς σχεδιασμούς πόλεων είναι η Walking City του Ron Herron, που δημοσιεύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Πρόκειται για κάψουλες σε μέγεθος κτιρίου με «πόδια», τα οποία θα χρησιμοποιούσαν τεχνητή νοημοσύνη για να «βαδίζουν» οπουδήποτε χρειαζόταν. Η πόλη αυτή προοριζόταν για έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, όπου δεν θα υπήρχαν πια σύνορα και οι άνθρωποι θα ζούσαν νομαδικά.

6. Ο Πύργος του Tatlin (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία)

6 21

Το 1919, το σοβιετικό καθεστώς σκόπευε να κατασκευάσει το κεντρικό αρχηγείο της Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς. Προοριζόταν να είναι λειτουργικό και να γίνει μνημείο για όλα όσα επιτεύχθηκαν από την Επανάσταση των Μπολσεβίκων και για το μέλλον. Ο αρχιτέκτονας Vladimir Tatlin σχεδίασε έναν στριφτό πύργο 400 μέτρων από σίδηρο, γυαλί και χάλυβα. Ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του, που δεν κατασκευάστηκε ποτέ, αλλά υπάρχουν μοντέλα του σε μουσεία στη Ρωσία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

7. Το Ξενοδοχείο Attraction (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

7 25

Η Νέα Υόρκη είναι γεμάτη με εντυπωσιακά κτίρια, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι αυτό που δεν χτίστηκε ποτέ. Η μαγευτική αρχιτεκτονική του Antoni Gaudi ήταν εμφανής σε όλη τη Βαρκελώνη και γι΄αυτό στις αρχές του 20ου αιώνα, μερικοί νεοϋορκέζοι επιχειρηματίες θέλησαν να φέρουν κάτι από τη λάμψη της και στην δική τους πόλη. Έτσι ανέθεσαν στον Gaudi να σχεδιάσει το Hotel Attraction, ένα κτίριο με κωνικούς πύργους σε σχήμα σφαίρας. Θα ήταν το ψηλότερο και πιο ασυνήθιστο κτίριο στην πόλη, αλλά δυστυχώς το σχέδιο εγκαταλείφθηκε και το έργο έμεινε ανολοκλήρωτο.

*Όλες αυτές οι απίστευτες κατασκευές αποδείχτηκαν τελικά πολύ φιλόδοξες ή πολύ δαπανηρές για να οικοδομηθούν, στερώντας μας αυτά τα αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής. Καθώς όμως η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, μπορεί κάποτε να γίνουν πραγματικότητα.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!