σε ,

«Αν έβαζα τέτοιο πίνακα σπίτι μου θα με έβρισκαν κρεμασμένο»: Ο Ορεινή Μέλισσα μιλάει για τον βανδαλισμό στην Εθνική Πινακοθήκη

«Πήρανε μία εικόνα από μια εκκλησία και κόλλησαν έναν διάολο μέσα και αυτό το ονομάζουν τέχνη» είπε ο δημοφιλής content creator

orini

Θυμάστε τον Ορεινή Μέλισσα; Το νεαρό που έγινε διάσημος στο ελληνικό youtube γιατί έκανε content που αφορούσε τις ορεινές μέλισσες; Ο κατά κόσμον Χαρίλαος Σταμάτης ήταν μελισσοκόμος και δίδασκε τον κόσμο τα μυστικά αυτής της μελισσοκομίας, μέχρι που μάλλον βαρέθηκε τις μέλισσες και άρχισε να κάνει άσχετα με το αρχικό του αντικείμενο υλικό και μάλιστα με τεράστια επιτυχία, καθώς αυτή τη στιγμή είναι ο τρίτος Έλληνας σε followers TikToker.

Το νέο του υλικό ήταν κυρίως να μαγειρεύει, αμφιλεγόμενα φαγητά και να πηγαίνει να τρώει σε εστιατόρια και να τα βαθμολογεί. Η καλοκάγαθη φυσιογνωμία του (που κάποιοι στα σχόλια λένε ότι είναι προσποιητή) έχει κερδίσει τα παιδιά και τους boomers οι οποίοι παρακολουθούν φανατικά το περιεχόμενο του.

Θα μου πείτε γιατί ασχολούμαστε; Γιατί ο Ορεινή Μέλισσα, άφησε λίγο αυτό το προσωπείο και πήρε για πρώτη φορά θέση για ένα ζήτημα που είναι αμιγώς πολιτικό και γιατί έχει 890.000 followers οπότε η άποψη του, επηρεάζει ένα τεράστιο ακροατήριο. Όχι, όχι δεν ήταν για την τραγωδία στα Τέμπη, ο Χαρίλαος, εξέφρασε την άποψη του για την καλλιτεχνική αξία των εκθεμάτων της Εθνικής Πινακοθήκης που βανδαλίστηκαν από τον βουλευτή του “ΝΙΚΗ” Νικόλαο Παπαδόπουλο, λέγοντας εξωφρενικά πράγματα.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει την τέχνη όταν η τέχνη εκτίθεται, όπως και εγώ μπορώ να πω τη γνώμη μου για τα μελίσσια, παρότι τα έχω δει από απόσταση εκατοντάδων μέτρων 10 φορές στη ζωή μου και φυσικά η γνώμη μου δε θα έχει καμία αξία σε σχέση π.χ με του Ορεινού Μέλισσα. Το πρόβλημα στην περίπτωση την κριτικής του Ορεινού Μέλισσα, είναι ο τρόπος που την κάνει, λέγοντας ακατάλυπτα πράγματα και η χρονική στιγμή, δηλαδή μετά από μία αντιδημοκρατική, παράνομη-πολιτική πράξη.

“Η τέχνη πρέπει να είναι κατανοητή για τον λαό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την παραμόρφωση των μορφών ή την παρωδία της φύσης”

Όχι, αυτό δεν το είπε ο Ορεινή Μέλισσα, αλλά ο Χίτλερ το 1937, ο Ορεινή Μέλισσα είπε:

“Σχετικά με την “υπέροχη” αυτή τέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη. Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω (φανταστώ είπε αλλά δε βγάζει νόημα) αυτούς που λένε αυτό το πράγμα τέχνη. Πήρανε μία εικόνα από μια εκκλησία και κόλλησαν έναν διάολο μέσα και αυτό το ονομάζουν τέχνη. Πραγματικά, μεγαλύτερη προσβολή για τη θρησκεία δε θα μπορούσε να υπάρξει”

Και συνέχισε λέγοντας:

“Αν έφτιαχνα εγώ αυτό το πράγμα και το έβαζα σπίτι μου έναν τέτοιο πίνακα θα με έβρισκαν κρεμασμένο ανάποδα”

Ο influencer, λοιπόν, δεν εκφράζει απλώς τη δυσαρέσκειά του για τα εκθέματα—κάτι απολύτως θεμιτό, αφού η τέχνη είναι υποκειμενική—αλλά δεν καταδικάζει ούτε τον βανδαλισμό. Αντίθετα, φαίνεται να συμφωνεί με την άποψη του δράστη ότι τα έργα αυτά προσέβαλαν τη θρησκεία. Το να επιτρέπεις τη φίμωση της καλλιτεχνικής έκφρασης—είτε με την ανοιχτή υποστήριξη είτε με την παθητική αποδοχή της λογοκρισίας—είναι ιδιαίτερα προβληματικό, ειδικά όταν διαθέτεις ένα τόσο μεγάλο δημόσιο βήμα. Είναι σα να στέλνεις το μήνυμα στο κοινό σου ότι μια τέτοια πράξη είναι αποδεκτή.

TikTok – Make Your Day

No Description

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια