σε , , ,

Επίδομα ενοικίου και ακόμα 12 προνόμια Ελλήνων βουλευτών που προκαλούν

Μια λίστα που ίσως μερικούς τους αναστατώσει…

06 02212018 018 img 64181519250704
Menelaos Myrillas / SOOC

Οι αποκαλύψεις για την πληρωμή ενοικίου 12.000 ευρώ της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις οδηγώντας μάλιστα την ίδια σε παραίτηση. Το επίδομα ενοικίου όμως στους Έλληνες βουλευτές δεν είναι το μοναδικό, κάπως περίεργο, προνόμιο το οποίο το Σύνταγμα τους παρέχει.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε ακόμα 12 τέτοια που ίσως μερικούς τους αναστατώσουν:

1. Βουλευτική αποζημίωση: 5.780 ευρώ μηνιαίως και σε 69.360 ευρώ ετησίως (5.780 ευρώ Χ 12 = 69.360 ευρώ). Στο ποσό αυτό προστίθεται και το επίδομα γάμου, το οποίο ανέρχεται σε 35 ευρώ το μήνα ή σε 420 ευρώ ετησίως.

2. Επίδομα οργάνωσης γραφείου: Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου εκλέγονται, οι βουλευτές λαμβάνουν από 738,88 έως 935,88 ευρώ το μήνα για την οργάνωση του γραφείου τους.

3. Αποζημίωση εξόδων μετακίνησης: 364 ευρώ το μήνα ή 4.368 ευρώ το χρόνο (364 ευρώ Χ 12 = 4.368 ευρώ).

4. Ταχυδρομικά τέλη: 1.136,64 ευρώ το μήνα ή 13.632 ευρώ το χρόνο (1.136,64 ευρώ Χ 12 = 13.632 ευρώ).

5. Αποζημίωση συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, θερινά τμήματα, επιτροπές ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, βουλευτών και δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

6. Ατέλεια τηλεφωνικής επικοινωνίας: οι βουλευτές δικαιούνται δωρεάν συσκευή κινητού και η Βουλή καλύπτει λογαριασμούς έως και 200 ευρώ. Αν υπερβούν το όριο, καταβάλλουν οι ίδιοι τη διαφορά. Δικαιούνται επίσης οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ).

7. Οι βουλευτές της επαρχίας έχουν στη διάθεσή τους 104 αεροπορικά εισιτήρια τον χρόνο για να πηγαίνουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και πενήντα δύο αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για τον νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

8. Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις υπαλλήλους. Οι δύο είναι μετακλητοί και πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους και οι άλλοι δύο οι επιστημονικοί συνεργάτες από τη Βουλή.

9. Συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα. Το ποσό αυτής της έξτρα αποζημίωσης μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Προβλέπονται 75 ευρώ ανά συνεδρίαση μετά τις περικοπές.

10. Όλοι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν άτοκο δάνειο από τη Βουλή σε 48 μηνιαίες δόσεις μέσω παρακράτησης του ποσού που τους αναλογεί από τον μισθό τους.

11. Αυτοκίνητο που το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ. Οι βουλευτές του λεκανοπεδίου Αττικής (Α’, Β’ Αθηνών και Πειραιά και υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.εκ. και 1.200 ευρώ μίσθωμα.

12. Δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας ή ρευστό, κατά μέσο 1.000 ευρώ, σε όσους επιθυμούν να μείνουν σε διαμέρισμα.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
11 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ποκοπικος
Ποκοπικος
6 χρόνια πριν

Για το 1, το επιδομα γαμου δεν μπορει να εχει εξαιρεσεις αναλογα με το ποιος είναι ο/η παντρεμενος/η, είναι θεμα καθολικότητας που ορθως ισχυει. Τα 2 & 3 είναι λογικα. Το 4 ολιγον τι αναχρονικο μιας και πλεον μεγαλο μεγεθος (όχι ολο) εχει αντικατασταθει με ηλεκτρονικα μεσα. Το 5. Είναι απαραδεκτο καθως είναι εντος των προκαθορισμενων τους αρμοδιοτητων. Τα 6, 7 & 8 είναι λογικα Το 9 είναι επισης απαραδεκτο για τον ιδιο λογο με το 5 Το 10 ισχυε (δεν ξερω αν ισχυει ακομα) και σε πολλες δημοσιες/ημιδημοσιες κτλ επιχειρησεις οποτε δεν είναι τοσο προκλητικο Το 11 αν και… Διαβάστε περισσότερα »

patsis
patsis
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ποκοπικος

@Ποκοπικος Μπράβο για το πνεύμα του σχολίου σας. Το ότι κάτι “προκαλεί” (και δυστυχώς ή ευτυχώς πολλοί συμπολίτες μας εξοργίζονται με τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό, γενικώς) δεν σημαίνει αυτομάτως ότι τελικά είναι άδικο, χαριστικό ή προϊόν διαφθοράς. Αν τα έξοδα και τις αποδοχές των βουλευτών δεν τις πληρώνει το κράτος, θα εκλέγονται βουλευτές που είναι πρόθυμοι να βρουν “αλλού” λεφτά. Δεν αποκλείω κάποιος να θέλει τόσο πολύ να εκπροσωπήσει τη χώρα και την περιοχή του που είναι πρόθυμος να πληρώνει τα έξοδα από την τσέπη του, αλλά κάτι τέτοιο θα είναι η εξαίρεση και, φυσικά, μια δημοκρατία δεν μπορεί να… Διαβάστε περισσότερα »

Ερυμάνθιος Κάφρος
Ερυμάνθιος Κάφρος
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ποκοπικος

Υποθετικά πέρα από το να επανεξεταστεί το ύψος των (λογικών-συμφωνώ μαζί σου- επιδομάτων) θα μπορούσαν ίσως να μην παρέχονται ούτε αυτά σε άτομα με φορολογική δήλωση πάνω από ένα όριο, ή ίσως ανάλογα με τη φορολογική δήλωση να χάνεται μέρος των επιδομάτων. Αυτά τα επιδόματα δίνονται θεωρητικά για να μπορούν να γίνουν βουλευτές και άνθρωποι από ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, δεν εμποδίζει όμως κανένας αυτούς που έχουν ήδη χρήματα να βάλουν από την τσέπη τους.

Ποκοπικος
Ποκοπικος
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ερυμάνθιος Κάφρος

Αναφορικα με το υψος αποδοχων/επιδομα είμαι υπερ για βουλευτες και μη. αμα βγάζεις 20-30 χιλιάρικα τον χρονο δεν το χρειάζεσαι(το υψος προφανως είναι υποκειμενικο και για αυτο θα χρειαστουν οικονομολογοι). Νοών μολις απεδειξες την ισχυ της επικλησης στο συναίσθημα…να περνουν το μεσο ορο των μισθων ετσι ωστε να εχουν την θεληση να αυξηθουν ολοι οι μισθοι. 1. οι μισθοι δεν καθορίζονται με απλη πολιτικη θεληση….μπορεις να αμοιβεσαι 1.000.000 και να είσαι οικοδομος, μαντεξε όμως ποσο θα κοστιζει το ψωμι…υπάρχει και κατι που λεγεται οικονομικη επιστημη και δεν εχει το μεγεθος ενος φυλλαδιου της πλατειας Συνταγματος. 2. Είναι οι 300 δημοκρατικα… Διαβάστε περισσότερα »

Ο Νοών
Ο Νοών
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ποκοπικος

O μισθός είναι εξωπραγματικός.
Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι ο μισός για να μην πω καλύτερα να είναι ο μέσος όρος των μισθών όλων των εργαζόμενων Ελλήνων. Έτσι θα είχαν και ένα κίνητρο να αυξήσουν όλους τους μισθούς.
Αμέσως αμέσως εξασφαλίζονται 2500χ12χ300= 9.000.000 € το χρόνο.
Το επιχείρημα ότι αν πάρουν 5000 ευρώ δεν θα λαδώνονται, ενώ αν πάρουν μόνο 2000 ευρώ τότε θα τ’αρπάζουν, δε νομίζω να ευσταθεί. Ίσα ίσα, όσο πιο πολλά λεφτά παίρνεις, τόσο πιο πολύ σου ανοίγει η όρεξη.
Εξάλλου βλέπουμε πλέον ότι οι δουλειές δεν γίνονται με χιλιάρικα αλλά με εκατομμύρια.

Mark
Mark
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ποκοπικος

Μιας και το θέμα ανέκυψε λόγω του η κα. Αντωνοπούλου αιτήθηκε και πήρε επιδότηση ενοικίου (έλεος πραγματικά, αλλά άμα είναι άπληστος ο άλλος..) δείτε λίγο και αυτό εδώ: Παραίτηση Ράνιας Αντωνοπούλου: γιατί μας φταίει μόνο εκείνη ξαφνικά; https://thetikosaeras.blogspot.com/2018/02/blog-post_26.html?spref=fb Οι άλλοι που βρίσκονται? Επέδειξαν ίδια – σωστή πάνω κάτω εκ των υστέρων έστω – συμπεριφορά με την Αντωνοπούλου? Γιατί δεν ζητείται η πλήρης κατάργηση για όλους ή έστω τέτοια τροποποίηση ώστε να το δικαιούνται ελάχιστοι χωρίς περιουσία? Ορθώς έφυγε απ την θέση αυτή και οικειοθελώς τα επιστρέφει πίσω (υποχρεωμένη δεν είναι αφού ανήθικα μεν, νόμιμα ωστόσο δε τα πήρε) αλλά τι… Διαβάστε περισσότερα »

antixantampakis
antixantampakis
6 χρόνια πριν

Το ΚΚΕ περιλαμβάνει στο πρόγραμμα του την κατάργηση όλων αυτών των επιδομάτων-προνομίων υπέρ των βουλευτών…

Mark
Mark
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  antixantampakis

Το περίφημο ΚΚΕ άμα είναι έτσι και επειδή δεν θα βρεθεί ποτέ στην εξουσία και αφού πιστευει όσα λέει, ας δώσει τότε το παράδειγμα και να μην αποδέχονται τα προνόμια και τα κρατικά αμάξια οι βουλευτές του, δεν τους υποχρεώνει κανείς. Και αν η Πολιτεία τους τα δίδει θέλουν δεν θέλουν τότε ας τα αποδέχονται αλλά να τα δίνει αλλού (και δεν εννοώ να πηγαίνουν στο κομματικό ταμείο). Ένα ραδιόφωνο δεν μπορούν να διοικήσουν λέω εγώ… Και όσον αφορά τις παροχές. Υπήρχε το 2015 μία ταιριαστή ευκαιρία να προβούν σε πράξεις. Προ 2015 κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ λέγανε πως όταν βγουν,… Διαβάστε περισσότερα »

Πέτρος
Πέτρος
6 χρόνια πριν

ok καλά τα λέτε αλλά οι βουλευτές δεν ψηφίζονται μόνοι τους

Ο Νοών... Νοείτω...
Ο Νοών... Νοείτω...
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Πέτρος

Το θέμα είναι αφού εκλεγούν και καθίσουν στα κοινοβο(υ)λευτικά έδρανα, τα όσα για τους ίδιους, οι ίδιοι, αποκλειστικά, ψηφίζουν…

Ο Νοών... Νοείτω...
Ο Νοών... Νοείτω...
6 χρόνια πριν

Σήμερα ένας φίλους μου, ο οποίος είναι 7 μήνες άνεργος, λαμβάνοντας επίδομα ανεργίας (360,00€/μήνα), πήγε στον ΟΑΕΔ να ρωτήσει εάν δικαιούται να κάνει σποραδικά, κάποια μεροκάματα όπως μέχρι προσφάτως ίσχυε. Του είπαν ότι αυτό το δικαίωμα που μέχρι λίγο καιρό είχαν οι άνεργοι, λαμβάνοντας ή όχι επίδομα ανεργίας, καταργήθηκε και πλέον όποιος άνεργος πραγματοποιήσει έστω και ένα μεροκάματο τον μήνα λαμβάνοντας το αντίστοιχο ένσημο (δηλαδή επίσημο, δηλωμένο μεροκάματο, όχι «μαύρο»…) -μιλάμε πάντα για σποραδική εργασία 1 έως 4,5 μεροκάματα τον μήνα- τότε παύει να θεωρείται άνεργος, παύοντας η χορήγηση επιδόματος ανεργίας (όταν βρίσκεται εντός της διάρκειας χορήγησής του) και αφαιρείται… Διαβάστε περισσότερα »

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!