σε , , ,

Για όσους ενοχλήθηκαν που δυο μαύροι ηθοποιοί υποδύονται τον Αχιλλέα και τον Δία

Στη σειρά Τροία του BBC

troy2 1
Ο David Gyasi υποδύεται τον Αχιλλέα

«Γκρινιάζουν που βάλανε μαύρους να παίξουν τον Αχιλλέα και το Δία σε σήριαλ γιατί λέει “βιάζεται η ιστορική αλήθεια”. Αυτοί νομίζουν ότι ο Δίας ήταν ιστορικό πρόσωπο κι ότι αυτά που γράφει ο Όμηρος γίνανε όπως τα γράφει!» σχολίασε ο Χρήστος Γραμματίδης στο Facebook του.

Συμπυκνώνει μια μεγάλη συζήτηση περί του τι είναι αληθινό απ’ τους αρχαίους μύθους, τι είναι επινοημένο (δηλαδή κάποιοι εμπιστεύονται τον Όμηρο σα να ήταν ιστορικός; Και η Οδύσσεια έγινε όπως την λέει;!), και ποιος είναι ο σκοπός της διασκευής και της τέχνης.

Ο Όμηρος έλεγε συναρπαστικές ιστορίες, που ήταν κυρίως επινοημένες. Τα γραπτά του δεν ήταν και Ευαγγέλια για να προσβληθούμε αν κάποιος/κάποτε αλλάξει κάτι (άσε που και για τα Ευαγγέλια δεν υπάρχει απόδειξη πως δεν ήταν επινοημένα).

Το πιο ενδιαφέρον όμως το έγραψε ο Αντύπας Καρίπογλου. Γιατί αν θέλετε να γίνουν όλα όπως τα είπε ο Όμηρος μη γκρινιάζετε αν δείξουν τον Αχιλλέα όπως οι πολλοί εικάζουν ότι ήταν.

Iliada1

Αντιγράφω απ’ το Facebook του κ. Καρίπογλου: 

Αρκετά γελάσαμε, ας μιλήσουμε και λίγο σοβαρά. Για την πλειοψηφία των Ελλήνων η Ιλιάδα είναι η επίσημη εξιστόρηση ενός πολέμου κατά των Τούρκων της εποχής και ο Αχιλλέας ένας εθνικός ήρωας και γι΄αυτό έχουν βγει στα κάγκελα.

Αν ήξεραν ότι είναι ένα ποίημα για πολλά άλλα πράγματα εκτός από τον πόλεμο, αν είχαν διαβάσει ποτέ τους στίχους:

“Κι ήρθε η ψυχή του δόλιου Πάτροκλου σιµά του, µε τον ίδιο
σε όλα του µοιάζοντας, στο ανάριµµα και στα πανώρια µάτια
και στη φωνή, και φόραε πάνω της τα ρούχα τα δικά του’
κι εστάθη πάνω απ’ το κεφάλι του κι αυτά του λέει τα λόγια:
Γιε του Πηλέα, κοιµάσαι ξέγνοιαστος, και µένα λησµονάς µε! Όσο ‘µουν ζωντανός, µε φρόντιζες, νεκρό µ’ αφήνεις τώρα.
θαψ’ το κορµί µου δίχως άργητα, να µπω στον Κάτω Κόσµο…

Μια πεθυµιά µου ακόµα θα ‘λεγα, και κάνε τη, αν µ’ ακούσεις:
Των δυο µας, Αχιλλέα, τα κόκαλα µη µας τα βάλουν χώρια·
…Tα κόκαλα των δυο µας ας σκεπάσει
το ίδιο χρυσό σταµνί, που σου ‘δωκεν η σεβαστή σου η µάνα.

Τότε ο Αχιλλέας ο φτεροπόδαρος του απηλογήθη κι είπε:
”Φίλε ακριβέ, σαν τι να σ’ έσπρωξε κι ήρθες εδώ σε µένα,
κι έτσι µιλάς και παραγγέλνεις µου το ‘να και τ’ άλλο; Ωστόσο
θα κάµω εγώ καθώς µε αρµήνεψες και θα σε ακούσω σε όλα.
Μα έλα κοντά µου, καν για µια στιγµή να σφιχταγκαλιαστούµε,
κι αντάµα οι δυο µας τον ολόπικρο ν’ αποχαρούµε θρήνο!”
Αυτά είπε, κι άπλωσε τα χέρια του, μα δεν τον έπιασε, όχι’
τι κλαψουρίζοντας του εξέφυγε βαθιά η ψυχή στο χώμα,
ίδια καπνός.
Ορθός τινάχτηκε τότε ο Αχιλλέας χαμένος, τα χέρια εχτύπησε θαμάζοντας
και τέτοια λέει θρηνώντας:
«Ωχού μου, να λοιπόν που βρίσκεται και μες στον Άδη ακόμα
ψυχή και διακαμός στον άνθρωπο, κι όμως ζωή καθόλου!
τι όλη τη νύχτα αυτή του Πάτροκλου του δόλιου εδώ μπροστά μου
στεκόταν η ψυχή και μύρουνταν πικρά θρηνολογώντας,
και το ‘να, τ ̓ άλλο μου παράγγελνε, και του ‘μοιάζε περίσσια.” (Ραψωδία Ψ, στίχοι 65-71, 82-83, 91-103, μτφ. Καζαντζάκη-Κακριδή),

θα τον είχαν βάψει μαύρο οι ίδιοι.

troy2 1

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
34 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Χαρις
Χαρις
8 χρόνια πριν

Κι εσύ αν διάβαζες την Ιλιάδα Άρη θα γνώριζες πως ο Αχιλλέας δεν ήταν γκέι και δεν θα το αναπαρηγαγες. Η Ιλιάδα βρίσκεται στον 10 χρόνο του Τρωικου πολέμου κ αφηγείται 52 μέρες μόνο από αυτόν. Ο Ομηρος, που δείχνεις βέβαιος πως ήταν υπαρκτό πρόσωπο ενώ φιλόλογοι ακόμα και σήμερα το αμφισβητούν, έγραψε ένα έπος πολεμικό που καταπιάνεται όμως και με άλλα θέματα. Το δεύτερο μεγάλο θέμα μετά τον πόλεμο είναι ο έρωτας. Όταν του παίρνουν την γυναίκα που είχε αποκτήσει σαν λαφυρό του αλλά είχε αγαπησει, την Βρισηιδα, αρνείται να μπει στον πόλεμο. Φυσικά εκτός απο τον έρωτα μας… Διαβάστε περισσότερα »

tktk
tktk
8 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Χαρις

Η ομοφυλοφιλία πέρασε από διάφορες φάσεις και στην αρχαία εποχή. Ο Όμηρος όντως δίνει ελάχιστα στοιχεία ομόφυλης ερωτικής σχέσης στον Αχιλλέα. Ίσως όμως να ήταν αρκετά για το ακροατήριό του. Το σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες απ τον 5ο αιώνα π Χ και μετά θεωρούσαν τους Αχιλλέα και Πάτροκλο ερωτικό ζευγάρι. Είχαν γραφτεί και έργα πάνω σ αυτή τη σχέση όπου περιγραφόταν ξεκάθαρα. Μας εχουν μείνει αποσπάσματα (Μυρμιδόνες). Επίσης την εποχή που ο Αλέξανδρος χόρεψε γυμνός με τον Ηφαιστίωνα στον τάφο του Αχιλλέα, τον μακαρίζει που είχε κι αυτός τέτοιο “φίλο”. Νομίζω ότι οι αρχαίοι χωρίς τις χριστιανικές προκαταλήψεις αιώνων,… Διαβάστε περισσότερα »

nego
nego
8 χρόνια πριν

Αρη μου,αλήθεια τωρα, πιστευεις οτι οι Ελληνες θεωρουν τους Τρωες Τουρκους?

Double Helix
Double Helix
8 χρόνια πριν

Μισό λεπτό φίλε Άρη. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν ενοχλείται κανείς στις αντιδράσεις για το whitewashing σε αρκετές ταινίες (σε πολλές από αυτές με τελείως απαράδεκτο τρόπο πχ “The great wall”) αλλά όταν τίθεται θέμα ξαφνικά υπάρχουν αντιδράσεις. Αλλά φυσικά το να έχεις έναν αφροαμερικανό στον ρόλο του Αχιλέα είναι οκ, αλλά αν έχεις Ιρλανδό σε ρόλο Αιγυπτίου υπάρχει θέμα. Λυπάμαι αλλά η τοποθέτηση των μαύρων ηθοποιών είναι άστοχη. Όχι γιατί δεν μπορεί να παίξει ένας μαύρος ή ασιάτης ηθοποιός έναν λευκό ή το αντίθετο αλλά αυτό όταν γίνεται σε κάποιου είδους ταινιών (ιστορικές, μυθολογικές κ.α.) που προσπαθούν να απεικονίσουν… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Γράφων
8 χρόνια πριν

Ειλικρινά αυτή η λογική, για την ακρίβεια η απουσία της, με ξεπερνάει. Στον Τιτανικό σχολιάσαμε το πόσα φουγάρα είχε το πλοίο αλλά για το αν οι Μυρμιδόνες, που ήταν Θεσσαλοί, ήταν από την υποσαχάρια Αφρική δεν πρέπει να πούμε κουβέντα; Θυμάμαι την απόλυτα δικαιολογημένη έκρηξη της γριάς Πουλίκας σε τηλεοπτική εκπομπή του Πρετεντέρη για την “άγνοια” περί Χρυσής Αυγής ενώ στο πάνελ ήταν και Βορίδης, η οποία έκρηξη φρασεολογήθηκε ως εξής “τόση αθωότητα πια;”. Αν ο κος Δημοκίδης το αγνοεί, και είναι αθώος ως άλλος Πρετεντέρης, τον ενημερώνω ότι σε βιβλία όπως η “Μαύρη Αθηνά” της Λέφκοβιτς υπάρχει μια συνειδητή… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Γράφων
8 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Οι παλιοί κάτοικοι αυτής της γωνιάς της γης ήταν λευκοί. Πχ η Μύρτις, η οποία έχει αναπαρασταθεί (http://www.myrtis.gr/) και ξέρουμε σίγουρα. Είναι λογικό οι λευκοί αυτοί κάτοικοι, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που δημιουργήσαν τους θεούς τους ανθρωπομορφικά ότι δηλ. ΤΟΥΣ μοιάζουν, να βάλαν τον βασιλιά των θεών τους Αφρικανό; Μεταγραφή τον φέρανε; Ο Αχιλλέας, ως βασιλιάς των Μυρμιδόνων, ήταν Θεσσαλός. Είναι λογικό να ήταν ταυτόχρονα Αφρικανός; Αφροαμερικανός γίνεται. Αφροθεσσαλός το 1200 πΧ λίγο χλωμό. Γιατί δεν βάζει τον Αχιλλέα να έχει μπαζούκας; Ή τον Δία με τρία πόδια ; Ουρανοξύστες στην Τροία; Με ενοχλεί η παραβίαση συγκεκριμένων δεδομένων όταν… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Γράφων
8 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Διαφωνώ κάθετα αλλά η απάντηση είναι ανάλογη του θέματος.

Καλό βράδυ.

Double Helix
Double Helix
8 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Δεν μιλάμε για ιστορική ακρίβεια αλλά μυθολογική/ιστορική προσέγγιση. Η εικόνα μου φαίνεται τόσο αστεία όσο ήταν ο Μάτ Ντεϊμόν στο “The great wall” ή ο Τζέραρντ Μπάτλερ με φούλ σκοτσέζικη προφορά στο “Gods of Egypt”.

….αναμφίβολα δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αλλά να ξέρουμε αν θέλουμε ουσία στο diversity ή απλά και μόνο να υπάρχει….

nego
nego
8 χρόνια πριν

Ακου να δεις τι τραβαει ο Αχιλλεας το 2018 επειδή πριν 50 χρονια ο Καραντάιν επαιξε το κινέζο σαολιν μοναχο.Ας ξαναβγει η σειρα με τον
Τζετ Λη και να αφησουν ησυχο τον Αχιλλεα, γίνεται?

Ασβός
Ασβός
8 χρόνια πριν

Η Ιλιάδα περιγράφει την όψη του Αχιλλέα (=Μυρμιδόνας = λευκός προς καφέ). Οι αρχαίοι Έλληνες περιγράφουν πώς φαντάζονταν το μυθικό Δία. Δικαίωμα του σκηνοθέτη να βάλει μαύρο Αχιλλέα. Μου φαίνεται γελοίο όπως το να έβλεπα μια ταινία η οποία θα έλεγε ρητά ότι δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα με μαύρους Εσκιμώους, τον Τιτανικό ως διαστημόπλοιο, κινέζους φύλαρχους Ζουλού και μαύρους αρχηγούς ναζί σε ταινίες.

πανος
πανος
8 χρόνια πριν

τόσοι Χριστούλιδες ξανθοί γαλανομάτηδες, τόσες αρχαίες ελληνίδες σαν μποζουκσούδες, και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στο ρόλο της αιγύπτιας Κλεοπάτρας δεν μας πείραξε ποτέ. Όπως δεν ενόχλησαν και οι 300 που παρουσιάζει τους σπαρτιάτες σφίχτες και αποτριχωμένους. Ταινίες είναι και σε όποιον αρέσουν τις βλέπει.
Παρεπιπτόντως, την εποχή που υποτίθεται ότι διαδραματίζονται αυτά τα γεγονότα, ιστορικά (αποδεδειγμένα) υπήρξε ο πρώτος ας πούμε διεθνισμός, από το Ιρακ και Αφγανιστάν μέχρι την Ιταλία και από τα βαλκάνια μέχρι και την Αίγυπτο. Και ναι, υπήρξαν και αναμείξεις DNA, πέρα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπορίου, μισθοφόρων, κλπ.

Γράφων
Γράφων
8 χρόνια πριν
Απάντηση σε  πανος

Α. Για τον χριστουλη έχετε απόλυτο δίκιο. Επίσης, στη Βηθλεέμ δεν χιονίζει πολύ συχνά. Επίσης ο γιος του Ιωσήφ και της Μαρίας ΔΕΝ γεννήθηκε 25 Δεκέμβρη.
Β. Η Κλεοπάτρα ήταν Πτολεμαία, δεν ήταν Αιγυπτία. Συγγνώμη.
Γ. Αυτό ΔΕΝ είναι άρθρο για μια ταινία για την Κλεοπάτρα ή τον Χριστό. Είναι για την Ιλιάδα. Που γράφτηκε στα ελληνικά και όχι στα σουαχίλι.
Δ. Για την παγκοσμιοποίηση: ας έβαζε και τον Βαν Νταμ ο σκηνοθέτης να παίξει τον παγκόσμιο στρατιώτη.

Stacy
Stacy
8 χρόνια πριν

Δεν τους πειραζει που αλλαξαν την υποτιθεμενη ιστορια, τους πειραζει που αλλαξαν τον ιδιο το μυθο. Αν οι Μυρμιδονες ηταν Θεσσαλοι, δεν θα μπορουσαν να ειναι μαυροι.
Και το δωδεκαθεο ηταν λατρεια των αρχαιων Ελληνων και πιστευω τους φανταζονταν λευκους

Δημητρης
Δημητρης
8 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Θα ήταν ακόμα μύθος του Αισώπου με το καγκουρό; Ή θα ήταν μύθος του BBC αντιγραφή του μύθου του Αισώπου; Αν δεν τους ενδιαφέρει η αναπαράσταση ενός μύθου όπως τον εμπνεύστηκε ο συγγραφέας του, γιατί μπαίνουν στον κόπο να τον δραματοποιήσουν και γιατί διατηρούν το όνομα και τη πλοκή του μύθου; Εκτός από μύθος, είναι και έργο ενός ανθρώπου και όσες ταινίες έχουν γυριστεί με βάση ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ μένουν πιστές στο ΜΥΘΟ του συγγραφέα. Το BBC πήρε μια βλακώδη απόφαση. Αυτό που δεν καταλαβαίνω Άρη είναι γιατί προσφέρθηκες εθελοντικά να την υποστηρίξεις τόσο ένθερμα. Σου αρέσει η κόντρα με τη κοινή… Διαβάστε περισσότερα »

Telamon
Telamon
8 χρόνια πριν

Εγώ λέω να κανουμε μια ταινία για τον Γιάννη τον Αντετοκουμπο και να τον παίξει ο Γιαννης ο Αϊβάζης… δεν έχω τπτ με κανέναν βέβαια απο αυτούς αλλά πια στον κόσμο αυτό το αυτονόητο είναι το πιο δύσκολο…

Slady
Slady
8 χρόνια πριν

Το γεγονός ότι μιλάμε για μυθοπλασία βασισμένη σε ομηρικό έπος σημαίνει πως οι δημιουργοί θα “πατήσουν” πάνω σε προϋπάρχον έργο. Και όχι κάποιο τυχαίο έργο αλλά ένα από τα σημαντικότερα στην ανθρώπινη ιστορία. Όταν τα χαρακτηριστικά των ηρώων του έργου διαστρεβλώνονται σε τέτοιο βαθμό, θα ασκηθεί και η αντίστοιχη κριτική. Το έργο διαδραματίζεται στην προϊστορική Ελλάδα. Οι Αργείοι όπως και οι Τρώες ήταν λευκοί, δίχως ουδεμία αμφισβήτηση πάνω σε αυτό. Τα χαρακτηριστικά του Αχιλλέα περιγράφονται λεπτομερώς. Εάν λοιπόν παρουσιάσεις τον χρυσομάλλη, γαλανομάτη, γοργοπόδαρο Αχιλλέα ως κάτι άκρως αντίθετο τότε δεν έχεις τον ίδιο ήρωα. Δεν είναι ο Αχιλλέας του Ομήρου… Διαβάστε περισσότερα »

Προσωρινος ο Ποκοπίκος
Προσωρινος ο Ποκοπίκος
8 χρόνια πριν

Ερωτηση: Εφ’οσον ο Αχιλλεας είναι ενταξει να είναι μαυρος ηθοποιος αφου; δημιουργικη ελευθερια σε επιπεδο φανταστικων ιστοριων, είναι ενταξει που η ηθοποιος στο Ghost in the Shell είναι λευκη;

Ευλογο ερωτημα.

Προσωπικα; μια χαρα και τα δύο.

Βεβαια βλεπω πολλους που υστεριασαν με το ‘ατοπιμα’ στο GitS να είναι ανετοι τωρα και αυτους που ήταν ανετοι στο GitS να υστεριαζουν στο “ατοπιμα” του Αχιλλεα. Κοινως δεν πολυ υπαρχει και πολλη συνοχη αναφορικα με το που η δημιουργικη ελευθερια εφαρμοζεται.

Οποτε επανερχομαι στο αρχικο ερώτημα

Leibniz
Leibniz
8 χρόνια πριν

Το να βαζεις Ελληνες μαυρους σε μια σειρα η οποια (υποτιθεται) οτι θα ειναι βασισμενη στο επος του Ομηρου θες δεν θες φιλαρακι ειναι ΛΑΘΟΣ και μην κανεις μανουβρες για το να εβαζε φτεροποδαρο και να μοιρολογα κτλ ΑΣ ΤΑ ΕΒΑΖΕ ΚΙ ΑΥΤΑ.Το να βαζεις αρχαιους Ελληνες μαυρους (και δεν εχω ΤΙΠΟΤΑ με την μαυρη φυλη οσο παραξενο και αν σου ακουγεται δεν θελεις να το πιστεψεις πιθανοτατα μιας και εισαι στο γκρουπακι που παιρνει πακετο ολο το προγραμμα ”βλεπε” αντιχριστιανος,ακροαριστερος προτιμοτερα κομμουνιστης,υπερ ΟΛΩΝ των υποτιθεμενων δικαιωματων σε ολους ”αν και το σε ολους δεν θα το ελεγα αλλα οκ”… Διαβάστε περισσότερα »

Γιώργος
Γιώργος
8 χρόνια πριν

Φαντάσου στην σειρά Vickings να εμφάνιζαν τον θεό Odin κινέζο !!! Δεν θα το έκανε όμως αυτό το bbc …. Γιατί άραγε ;;;

Γιώργος
Γιώργος
8 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Δεν θέλω να ακούσω κάτι απλά να σε προβληματίσω …. Δεν πιστεύω σε καμία συνομωσία τετοιου τύπου . Απλά τονίζω ότι κάτι παρόμοιο (κινέζος Odin) δεν θα γινόταν γιατί απλούστατα οι αντιδράσεις θα ήταν μαζικές και οι ακυρώσεις των συνδρομών επιζήμιες !! Με τον Δια μπορούν να πειραματιστούν . Το πολύ πολύ να μην το δουν οι Έλληνες και όσοι θεωρούν ότι το έπος του Ομήρου δεν χρειάζεται να βιαστεί πατοκορφα στον βωμό της τέχνης . Στην τελική αν δεν θέλεις να είσαι κοντά στην Ομιρικη Ιλιάδα φτιάξε ένα δικό σου story ονομασε το όπως θέλεις και βάλε την τέχνη… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Γράφων
8 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γιώργος

Τω όντι δεν θα βγω στο δρόμο με δικράνια κι ούτε θα κάψω μάγισσες. Απλά μια προσθηκούλα, τόση δα: δεν είναι άστοχο, είναι σκόπιμο. Στους 5 πρώτους στίχους της Ιλιάδας 3 πρόσωπα αναφέρονται: ο Αχιλλέας, η Μούσα που καλείται να εμπνεύσει τον ποιητή και ο Δίας. Τα δύο -ω του θαύματος- βγαίνουν Αφρικανοί σε ένα ποίημα που είναι το εμβληματικότερο μνημείο της ελληνικής γλώσσας. Δεν στρέφεται βέβαια κατά των Ελλήνων μια τέτοια επιλογή, διότι στο παγκόσμιο γίγνεσθαι είμεθα θριξ εξ όρχεων, αλλά κατά του δυτικού πολιτισμού ώστε να γίνει πιο περιεκτικός, πιο εμπορικός έναντι των ανερχόμενων αγορών των BRICS. Η… Διαβάστε περισσότερα »

Ace of Spades
Ace of Spades
8 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γιώργος

Ας ήταν ο Τσάκι Τσαν 10 χρόνια νεότερος, με λιγότερα κατάγματα και αντοχές και εκεί θα έβλεπες “δημιουργική μυθοπλασία και ενσάρκωση” του Αχιλλέα!!

´Ενας Κάποιος
´Ενας Κάποιος
8 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γιώργος

Οκ ο Haimdell δεν είναι ο Δίας, αλλά τον κάνει ο Idris Elba.

Γράφων
Γράφων
8 χρόνια πριν

Δεν είναι συνωμοσία ψεκασμού είναι όμως αλήθεια ότι στα πλαίσια της αμφισβήτησης του πολιτισμού των λευκών αντρών προβάλλουμε Αφρικανούς και γυναίκες ή μη στρέητ άντρες. Η πολιτισμός των Ελλήνων πετσοκόβεται προκειμένου να χωρέσει στα νέα δεδομένα. Ο Αχιλλέας είναι από το Bronx, ο Δίας ΝΒΑer, από τον Αδριανό και τον Μ. Αλέξανδρο το μόνο που μας νοιάζει είναι αν ήταν ομοφυλόφιλοι. Απαξιώνονται οι αρχές του δυτικού πολιτισμού προς πρόσκαιρη εργαλειακή χρήση. Τι είπε ο Ηράκλειτος κι ο Αριστοτέλης, τι συμβαίνει στην Ιλιάδα, ποιος ήταν ο Θεμιστοκλής και ο Θουκυδίδης ή ότι η Ιλιάδα ήταν για τους Έλληνες ιερό κείμενο (προφανώς… Διαβάστε περισσότερα »

Ace of Spades
Ace of Spades
8 χρόνια πριν

Υπάρχει και κόσμος που δεν ενοχλείται από τις “δημιουργικές ευελιξίες” των δημιουργών της σειράς, γιατί πλέον έχουν καταντήσει βαρετά προβλέψιμοι. Γιατί είναι οι ίδιοι, που σε καμία σειρά εποχής δεν επέλεξαν μαύρο ηθοποιό σε κεντρικό ρόλο. Δεν είδαμε, ούτε και θα δούμε Ρομπέν των δασών μαύρο, ούτε Ριχάρδο Λεοντόκαρδο, ούτε ιππότες ή λόρδους. Γι αυτούς είναι δεδομένο ότι μαύρος δεν μπορεί να αποτελεί upper class ιστορική μορφή, ούτε καν μορφή των Παγκοσμίων Πολέμων, ενώ οι ήρωες της ελληνικής μυθοπλασίας, μπορεί να είναι αφροαμερικανοί, Ινδοί ή Ασιάτες. Είναι η ίδια τηλεοπτική βιομηχανία, που δεν αναγνωρίζει καμία προϋπηρεσία όποιου αλλοδαπού αναζητήσει εργασία… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
8 χρόνια πριν

Άρη συμφωνώ με το Γιώργο σε όσα γράφει και θεωρώ ότι δεν απαραίτητο να προτρέχεις σε συμπέρασμα το τι θέλει να ακούσει ο αναγνώστης σε περίπτωση που έχει διαφορετική άποψη από αυτή που εκθέτεις. Στην προκειμένη περίπτωση είναι κάτι που όντως χτυπάει στο μάτι χωρίς απαραίτητα να μιλάει κανείς ρατσιστικά, τουναντίον με απλή λογική κ απλή αναφορά στο παρελθόν. Αυτή η ελευθερία στην έκφραση , στην τέχνη και σε άλλες μορφές που μπορούν να καταστούν προσβλητικές έχουν φέρει ακραίες καταστάσεις (π.χ Charlie Hebdo), φαντάζομαι ήσουν σίγουρα απ’τους τύπους που έγραψε je suis Charlie. Το μόνο που θέλω να τονίσω είναι… Διαβάστε περισσότερα »

´Ενας κάποιος
´Ενας κάποιος
8 χρόνια πριν

Δεν ξερω τι λέτε εσείς, εγώ θελω ωραία Ελένη πλας σάιζ ινσταγκραμ μόντελ.

Η αλλότρια
Η αλλότρια
8 χρόνια πριν

Εμείς οι Νεοέλληνες δεν έχουμε καταλάβει ότι ο (υπόλοιπος) δυτικός κόσμος καθόλου δεν ενδιαφέρεται για την ιστορικά σημαντική Ελλαδίτσα μας! Δεν έχουμε τεράστια αγοραστική δύναμη (USA) , βιομηχανία (Kίνα, Γερμανία) δυνατό λόμπι στην αμερική (Εβραίοι), δεν είμαστε νέα αγορά με αναξιοποίητο δυναμικό (Αφρική). Βεβαίως είναι ασυνεπές να παρουσιάζουν έναν αφρικανό Αχχιλέα, αλλά εκτός από τους ιστορικούς στο εξωτερικό όλων των άλλων δεν τους καίγεται καρφί!
Ας το δούμε σαν καλλιτεχνική αιδώ και ας ασχοληθούμε με ποιό σημαντικά πράγματα! Λες και δεν έχουμε άλλα προβλήματα….

Σωτηρης
Σωτηρης
8 χρόνια πριν

Δεν θα με πείραζε ΚΑΘΟΛΟΥ να γυριστεί η Ιλιάδα ή κάποια αρχαία τραγωδία με θίασο αποκλειστικά μαύρους ή ασιάτες ή ο,τι άλλο. Δεν με ενοχλεί η μεταφορά και η προσαρμογή ενός αριστουργήματος στο πλαίσιο αναφοράς ενός τελείως διαφορετικού λαού. Οι αρχαίοι Έλληνες τα είχαν πει όλα, και αποτελούν πηγή έπνευσης από τότε. Με ενοχλεί η προσπάθεια να αλλάξουμε την ιστορία με θεωρίες τύπου “Μαύρης Αθηνάς” που λένε ότι οι Έλληνες δεν δημιούργησαν τίποτε αλλά έκλεψαν τη γνώση δεν ξέρω και γω από που. Το να έχουμε Αχιλλέα και Δία μαύρους ενώ οι άλλοι γύρω τους είναι λευκοί απλά μου φαίνεται… Διαβάστε περισσότερα »