Τρελαμένος Έλληνας redditor που δε γούσταρε την αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή που κάναμε την Κυριακή, ξεσπάει στο r/Greece και λέει κάτι που από ‘ο,τι φαίνεται από τα εκατοντάδες σχόλια, απασχολεί τελικά πάρα πολύ κόσμο στη χώρα μας.
Ο programmatistis γράφει:
“Θα ήθελα να σταματήσει η αλλαγή της ώρας και είμαι υπέρ της θερινής ώρας μόνιμα.
Για όσους λένε ότι η σωστή ώρα είναι η χειμερινή, απλά αυτή εφαρμόστηκε πρώτη, όλα είναι θέμα αποφάσεων. Η χειμερινή ήταν προβληματική ώρα για το καλοκαίρι γι’αυτό και υιοθετήθηκε η θερινή ώρα πριν 50 περίπου χρόνια, με τις συζητήσεις για εισαγωγή της θερινής να ξεκινάνε τουλάχιστον έναν αιώνα πριν. Οπότε όλα είναι επιλογές.
Με τη χειμερινή όλο τον χρόνο, το καλοκαίρι θα ξεκινούσε να χαράζει λίγο μετά από τις 4:00 και θα χανόταν φως μέρας σε ώρες που κοιμούνται σχεδόν όλοι.
Επιπλέον, με τη χειμερινή τον χειμώνα ξοδεύουμε ώρες με φως μέρας πολύ νωρίς το πρωί και έχουμε νύχτα από τις 17:00. Αυτό το πράγμα, που έχοντας γυρίσει από την δουλειά τον χειμώνα ξεκινάει κατευθείαν σκοτάδι το μισεί πάρα πολύς κόσμος.
Παράδειγμα χώρας που εφάρμοσε θερινή ώρα όλο τον χρόνο και δεν έχει κανένα θέμα είναι η γειτονική Τουρκία, που έχει μόνιμα θερινή ώρα εδώ και 8 χρόνια.”
Με κάποιον από κάτω να συμφωνεί:
“Αυτό ακριβώς. Βοηθούσα τον μακαρίτη τον παππού μου στα χωράφια ένα φεγγάρι (ή και όχι). Και το είχα παρατηρήσει. Κ μιλάμε για σιτάρι καλαμπόκι, που το καλοκαίρι είναι στο peak της δουλειάς.
Υποτίθεται πηγαίναμε 04:30 για να προλάβουμε μέχρι 10:00-11:00 το πρωί, μετά δεν παλευόταν η ζέστη. Συνεχίζαμε από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι να νυχτώσει. Είχε περισσότερη δροσιά, υποτίθεται.
Αυτό που είδα τότε κ μου έκανε εντύπωση, γιατί δεν είχα ξαναδουλέψει ποτέ τέτοια ωράρια, από τις 05:00 το πρωί άρχιζε να γλυκοχαράζει, κατά τις 05:20~05:30 ανέτειλε κανονικά ο ήλιος, και από τις 06:00-παρα μέχρι τις 08:30-09:00 που ανέβαινε, ήταν το πιο βασανιστικό κομμάτι, γιατί αρχίζεις κ κολλούσες από τη ζέστη, ενώ ήξερες ότι έχεις ένα 3ωρο ακόμα.
Και εκεί έφαγα τη φλασιά, ότι αν είχαμε χειμερινή ώρα, όλα αυτό το νταβαντούρι με το ήλιο και κ τη ζέστη θα ξεκινούσε από τις 04:00-04:30. Θα ήταν βασανιστήρια στο τετράγωνο.”
O Οrionasm λέει ότι η μη κατάργηση της αλλαγής της ώρας οφείλεται στη δυσκίνητη Ευρωπαϊκή Ένωση
“Άσχετα με το αν μας αρέσει η όχι είναι η απόδειξη της δυσλειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συζητάνε 10 χρόνια τώρα το αποφάσισαν πριν κάποια χρόνια και ακόμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Η γραφειοκρατία στο αποκορύφωμα της. Είναι πολύ δυσκίνητη σε όλα τα θέματα. Όπως με το ρεύμα που ακριβυνε, το συζητούσαν, το συζητούσαν, το συζητούσαν, το ρεύμα ψιλοεπεσε μόνο του και αυτοί νομίζουν πως οφείλεται σε αυτούς, τη στιγμή που ενάμιση χρόνο συζητούσαν χωρίς να περνούν καμία απόφαση!”
Με κάποιον από κάτω να υπερασπίζεται την Ε.Ε
“Η ΕΕ είναι μια ένωση κρατών με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και συγκεκριμένα ζητούμενα, κυρίως στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα. Όλα αυτά αναγράφονται στην ΣΕΕ/ΣΛΕΕΕ. Δεν μπορεί να παρέμβει όπως γουστάρει σε κάθε τομέα της εσωτερικής πολιτικής των κρατών, γιατί γιολο. Επίσης μιλάμε για μια εκούσια ένωση που έχει καταφέρει κοινή εμπορική πολιτική και κατάργηση εσωτερικών οικονομικών συνόρων. Το ότι υπάρχει η Σένγκεν είναι τρελό. Μπορούμε να δούμε την απόπειρα των BRICS ή της Ένωσης Μεξικό -ΗΠΑ-Καναδα για να δούμε την επιτυχία της ΕΕ σε αυτό. Η αλλαγή της ώρας δεν είναι και σημαντικό φαινόμενο για να βγει ευρωπαϊκή οδηγία ή κανονισμός. Οσον αφορά το ρεύμα, αυτό:”
Ο Affectionate-Arm-405 λέει ότι το ίδιο γίνεται και στην Αμερική και στον Καναδά:
“Και στον Καναδά και στην Αμερική το συζητάνε κάθε χρόνο και δε γίνεται. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αποκλειστικά προνόμιο της ΕΕ”
Με κάποιον να το απαντάει ότι κάποιες πολιτείες λειτουργούν αυτόνομα
“Σε πολιτειακό επίπεδο ωστόσο έχει καταργηθεί στην Αριζόνα. Εκεί έχουν αποκλειστικά “χειμερινη” ώρα αν θυμάμαι καλά. Δεν ακολουθούν daylight savings.”
Κάποιοι πάντως γουστάρουν την αλλαγή
“Πείτε ο,τι θέλετε εμένα μαρεσει που το καλοκαίρι νυχτώνει πιο αργά, και που τον χειμώνα ξημερώνει πιο νωρίς”
Με τους μη αλλαγάκιδες να προσπαθούν με λογικά επιχειρήματα να τους καταρρίψουν την άποψη
“Το θεμα ειναι οτι αν δουλευεις 9-5 ή 8-4 οπως η πλειοψηφια του κοσμου, οταν ξεμπερδεψεις απο τη δουλεια σου θα ειναι ηδη νυχτα. Οκ με τη χειμερινη ωρα εχεις το πλεονεκτημα οτι ξυπνας και εχει φως, εισαι πιο ανετος να πας στη δουλεια σου. Ομως προσωπικα, προτιμω να παω στη δουλεια με χειροτερη διαθεση και να ξερω οτι μετα θα εχω μια ωρα παραπανω, παρα να ειμαι καλα το πρωι και να φυγω απο το γραφειο μες τα μαυρα σκοταδια.
Θα μου πεις η original ειναι η χειμερινη και η θερινη μπηκε σαν εξτρα. Το καλοκαιρι ομως χρειαζομαστε τη θερινη γιατι αλλιως ξημερωνει πολυ νωρις και βγαινει και η ζεστη απο πολυ νωρις. Οποτε θα προτιμουσα να μεινουμε σε αυτην μονιμα. Δε βρισκω μεγαλο μειονεκτημα με το να εχουμε θερινη το χειμωνα, ενω χειμερινη το καλοκαιρι θα μας ξενερωνε λιγο που θα δυει ο ηλιος στις 20:00 και θα εχει ζεστη μεχρι αργα.”
“Δεν μπορώ να καταλάβω ούτε εγώ γιατί συνεχίζουμε με αυτή την ηλιθιότητα. Οι εποχές που συμφερε η αλλαγή έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον οι περισσότεροι δουλεύουν 9-5.
7μιση έχει ξημερώσει στην χειρότερη. Και στο γραφείο που πάμε δεν βλέπουμε και έξω ιδιαίτερα αν έχει ήλιο ή νύχτα. Δεν έχει νόημα.
Αντίθετα έχει νόημα να μην νυχτώνει από τις 4μιση το μεσημέρι λες και είμαστε στο χωριό του Άη Βασίλη και έχουμε 6 μήνες νύχτα!
Καλώς ή κακώς την Ελλάδα την συμφέρει η θερινή ώρα. Και τουριστικά για το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα.”
Γράφει ο Low_acurator, με τον Mediocre_assistant να συμπληρώνει:
“Τους περίπου 5 μήνες που είμαστε στη χειμερινή ώρα, που είναι η κανονική, νοιώθω τον οργανισμό μου να λειτουργεί διαφορετικά. Ιδίως το δίμηνο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου που έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο και από εκεί και μετά αρχίζει να μεγαλώνει η ημέρα, μου είναι όλο και δυσκολότερο να βγει κάθε χρόνο. Πιστεύω ότι για την Ελλάδα η μόνιμη θερινή ώρα είναι η ορθότερη επιλογή.”






