σε

Η υποδοχή της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους είναι ό,τι πιο ελληνορθόδοξο έχεις δει

Λιμενικό, ιερείς και μια πιο πειραμάτικη εκδοχή τους εθνικού μας ύμνου συνθέτουν ένα απολαυστικό βαλκανικό μωσαϊκό

παπαδες

Σε ένα tweet του @JeronymoBoss2, αντικρύσαμε με χαρά σήμερα την ψυχή του νεοελληνικού μας πολιτισμού, κατά την τελετή της υποδοχής της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους.

Στην αρχή του βίντεο βλέπουμε κάποιους ανθρώπους του λιμενικού να πασχίζουν να τοποθετήσουν μια ράμπα στο σκάφος τους για να κατέβει ένας μητροπολίτης που κρατάει μια εικόνα. Όταν ο μητροπολίτης καταφέρνει (ως εκ θαύματος) να πατήσει στη στεριά, το θέατρο του παραλόγου παίρνει μια νέα απροσδόκητη τροπή όταν μία μπάντα, ενώ στρατιωτικοί, αστυνομικοί και λιμενικοί βαράνε προσοχές, εκτελεί μια πιο acid jazz-noise εκδοχή του εθνικού μας ύμνου.

Απολαύστε υπεύθυνα:

 

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
konstantinos konstant.
konstantinos konstant.
3 χρόνια πριν

Δεν άντεξα το δω (ακουσω) μέχρι τέλους. Θα έπρεπε να είναι παράνομη (αν δεν είναι ήδη) μια τέτοια κακοποίηση του εθνικού ύμνου. Περηφάνια μόνο !

Voulis
Voulis
3 χρόνια πριν

Μ’αρέσουν ως παρατηρητής τέτοιες τελετές γιατί κατάγονται από τον παγανισμό. Από την άλλη, είναι τελετές που φυσικά υπηρετούν όποιον τις διοργανώνει, τον χορηγό τους και δείχνουν πόσο το υπέρμετρο εγώ ενός ατόμου, μπορεί να υπερβεί την αντισυμβατικότητα της λατρείας μιας βυζαντινής εικόνας ως βοβής εικόνας θεϊκής αναπαράστασης που υπηρετεί τον εκάστοτε χορηγό, σε αντιδιαστολή με την υστεροβυζαντινή παράδοση που θέλει την εικόνα σχεδόν εξαϋλωμένη και φτωχή σε εκφραστικότητα να παραπέμπει στα Ευαγγελικά κείμενα, πλούσια και γενναιόδωρα συναισθημάτων και εκφραστικότητας. Από τα κείμενα αντλεί συγκίνηση ο πιστός. Να όμως που παρά τις ιστορικές διώξεις και απαγορεύσεις, τα παγανιστικά τελετουργικά έχουν ακόμα… Διαβάστε περισσότερα »