Αν έχεις ζήσει επί Ανδρέα Παπανδρέου, γνωρίζεις καλά τι θα πει ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ. Από την ίδρυση του το 1974 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 τότε που τα ινία του πήρε ο Κώστας Σημίτης. Η φράση συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα χαρακτηριστικά και τις πρακτικές που συνδέονται με αυτήν την περίοδο που έμεινε στην ιστορία του ελληνικού καλτ, για την πληθωρική πολιτικά αλλά κυρίως κοινωνικά φιγούρα του Παπανδρέου, που οι φανς του πίνανε νερό στο όνομα του. Τους χαμούς που γίνονταν στις τεράστιες μαζικές συγκεντρώσεις της εποχής, το πελατειακό σύστημα που είχε διαμορφωθεί (και μας έχει μείνει ακόμα και σήμερα) και τα φοβερά σκάνδαλα όπως π.χ του Κοσκωτά που ενέπλεκαν από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ μέχρι την κεφαλή του. Αλλά πάνω από όλα η ατάκα “Παλιό ΠΑΣΟΚ” αναφέρεται στην περίοδο της τεχνητής ευημερίας που ζούσε η χώρα, καθώς η Ελλάδα ξέφευγε από τη μιζέρια της επταετίας τα πακέτα ντελόρ (τα ΕΣΠΑ της εποχής) “επενδύονταν” στα μπουζούκια και η Ελλάδα πνευματικά αλλά και ως ένα βαθμό οικονομικά έδειχνε ότι απομακρυνόταν από την ανατολή και τα Βαλκάνια και πλησίαζε τη δύση.
Αυτή την εποχή λοιπόν θύμισε ένας κύριος που βγήκε με μία κατακόκκινη ’90ς Μερτσέντες και κυμάτιζε μία τεράστια πράσινη σημαία του ΠΑΣΟΚ.
View this post on Instagram
Αρχικά, η φάση είναι τόσο ΠΑΣΟΚΟ-ΒΙΝΤΑΖ που αν δε δεις τις τιμές στη βενζίνη, μπορεί και να το φας ότι είναι ένα βίντεο από το παρελθόν. Είμαι σίγουρος ότι στα μικράτα μου, έχω δει πολλές τέτοιες Μερσεντές να κυματίζουν σημαίες του ΠΑΣΟΚ σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ή μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές, οπότε αυτή η εικόνα μου είναι αρκετά οικεία. Το θέμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε στις εκλογές… ούτε καν τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαντάζομαι, μετά από τόσες εκλογικές κατραπακιές, ο άνθρωπος ήθελε να ξεδώσει λίγο σαν να είναι το 1985 και γιατί όχι να γίνει και λίγο viral.
Στα σχόλια πάντως του βίντεο, τρώει πολύ hate:
«Το αμάξι απ’το τελευταίο μάσημα επιδότησης επί ΠΑΣΟΚ»
«Ακόμα το χρωστάει το αμάξι από το καταναλωτικό που είχε πάρει»
«Γιατί να μην έχει σημαία ΠΑΣΟΚ; 60 65 φαίνεται μερσεντες μοντέλο ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει φάει 3 πακέτα Ντελόρ»
«Όλοι αυτοί ζήσανε παραδεισένια χρόνια!!!! Και μπράβο τους!!!! Στη σήμερον.ημέρα ένας νέος πάει να δουλέψει για 700-800 € το μήνα… Επομένως με τη συνεχόμενη ψήφο αυτών των κομμάτων δικάζονται όλοι αυτοί!!!! Εύγε… Οι ερχόμενες γενιές είναι καταδικασμένες στην αφάνεια απλά!!!!!»
Τα σχόλια μπορεί να μην είναι ενδεικτικά αλλά κάπως εξηγούν και γιατί έπεσε το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση αλλά και γιατί δεν λέει να σηκώσει κεφάλι.


