σε ,

Τι είναι, στην πραγματικότητα, η ψυχική χειρουργική;

Πώς στ’ αλήθεια η ‘αφαίρεση όγκων’ απ’ τους θεραπευτές

Η ψυχική χειρουργική είναι ένα είδος μη-χειρουργικής που εξασκείται από ένα μη-ιατρικό θεραπευτή, γράφει το Λεξικό του Σκεπτικιστή. Ο θεραπευτής προσποιείται ότι κάνει μια τομή με το να διατρέχει με το δάχτυλο του το σώμα του ασθενούς ώστε να φαίνεται ότι διαπερνάει το δέρμα χωρίς να χρησιμοποιεί χειρουργικά εργαλεία. Ο θεραπευτής προσποιείται πως βάζει τα χέρια του μέσα στο σώμα του ασθενούς και βγάζει «όγκους». Χρησιμοποιώντας δόλο, ο θεραπευτής διαρρέει αίμα ζώων από ένα μπαλονάκι που κρατάει στο χέρι του ενώ παράλληλα εμφανίζει αντικείμενα όπως καρδιές και συκώτια από κότες. Στη συνέχεια ο ασθενής πάει σπίτι του για να πεθάνει, αν πραγματικά πέθαινε, ή για να ζήσει, αν δεν είχε εξ’αρχής τίποτα σοβαρό.

Η ψυχική χειρουργική είναι μια εξαιρετικά επικερδής δουλειά ανά τον κόσμο, ειδικά όμως στις Φιλιππίνες και στη Βραζιλία, όπου «θεραπευτές» όπως ο Alex Orbito και ο Laurence Cacteng εξασκούν την τέχνη τους. Ο Tony Agpaoa έβαλε και την Μανίλα στο χάρτη της ψυχικής χειρουργικής, όπου τώρα υπάρχουν εκατοντάδες ψυχικοί χειρουργοί, πολλοί απ’ τους οποίους δουλεύουν και σε ξενοδοχεία. Το 1967 ο Agpaoa παραπέμφθηκε σε δίκη στην Αμερική για απάτη. Φυγοδίκησε και γύρισε σπίτι, με αποτέλεσμα την κατάπτωση της 25,000 δολλαριών εγγύησης.

Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά στους ψυχικούς χειρουργούς και σε άλλους θεραπευτές πίστης επειδή πιστεύουν πως οι θεραπευτές αυτοί είναι θεϊκοί αντιπρόσωποι. Η πρακτική αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες. Ο Chris Cole εξασκεί ψυχική χειρουργική στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Ένας από τους πιο δημοφιλείς ψυχικούς χειρουργούς έξω από τις Φιλιππίνες, είναι ο Stephen Turoff ο οποίος διευθύνει την θεραπευτική κλινική Danbury (Danbury Healing Clinic) στο Chelmsford της Αγγλίας. Ο Turoff, οπαδός του Σάι Μπάμπα, εξασκεί και θεραπευτικό άγγιγμα, χωρίς έξτρα χρέωση. Επίσης, ο Turoff βγάζει το σόου του και στο δρόμο. Ένα ολλανδικό γκρουπ ονόματι Inner Journey αναφέρει για ένα σαββατοκύριακο μαζί με το Turoff, όπου τουλάχιστον 4 από 250 άτομα έστειλαν γράμμα μετά από δυο εβδομάδες από την επίσκεψη τους, λέγοντας ότι είχαν θεραπευτεί.

Stephen Turoff

Ο Turoff «χειρουργεί» για ένα τέταρτο του αιώνα και είναι τόσο δημοφιλής ώστε να αποκτήσει βιογράφο, τον Grant Solomon. Το 1998 ο Σολομον εξέδωσε το Stephen Turoff – Psychic Surgeon: The Story of an Extraordinary Healer ( Stephen Turoff – Ψυχικός Χειρουργός: Η Ιστορία Ενός Καταπληκτικού Θεραπευτή) . Μια αναθεωρημένη έκδοση εμφανίστηκε το 1999 με τον εκπληκτικό και αξιοπρόσεκτο τίτλο Stephen Turoff, Psychic Surgeon: The Extraordinary Story of a Remarkable Healer( Stephen Turoff, Ψυχικός Χειρουργός: Η Καταπληκτική Ιστορία Ενός Αξιοπρόσεκτου Θεραπευτή). Σύμφωνα με το Natural Healing, ο Turoff  είναι ένας 100 κιλών, 6,5 ποδιών, μεσήλικας, Ιουδαιο-Χριστιανός πρώην ξυλουργός από το Brick Lane της ανατολικής άκρης του Λονδίνου, για τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι είναι όργανο του Θεού. Για άλλους, ο Turoff είναι άλλος ένας ευσεβής απατεώνας. Παρ’ ολ’ αυτά η δημοτικότητα της ψυχικής χειρουργικής φαίνεται να μεγαλώνει παρά την απομυθοποίηση που έχει γίνει από ανθρώπους όπως ο James Randi.

Επίσης διατίθεται και η ψυχική οδοντιατρική για όσους επιθυμούν οδοντιατρική χωρίς αναισθησία ή σφραγίσματα που εκτελούνται από θεραπευτές πίστης. Ο Willard Fuller υποτίθεται πως έχει θεραπεύσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από τότε που άρχισε να εξασκεί ψυχική οδοντιατρική το 1960. Αυτοί που συνωστίζονται στο θεραπευτήριο του ισχυρίζονται ότι το μαγικό άγγιγμα του μπορεί να σφραγίσει πολφικές κοιλότητες, να κάνει χαλασμένα δόντια ξανά ολόκληρα ακόμα και να παράξει καινούργια δόντια σε κάποιους γηραιούς ανθρώπους. Πολλοί ασθενείς φοβούνται να παραδεχθούν ότι εξαπατήθηκαν γιατί αυτό θα σήμαινε έλλειψη πραγματικής πίστης.

Εδώ ο μέγας σκεπτικιστής James Randi  αποδεικνύει το πώς γίνεται η υποτιθέμενη ψυχική χειρουργική:

Σύμφωνα με τον George Nava ο οποίος έχει το μοναδικό Φιλιπινέζικο σκεπτικιστικό site που αντικρούει τους ισχυρισμούς των εναλλακτικών θεραπευτών, των ψυχικών και άλλων τσαρλατάνων, η ψυχική οδοντιατρική δεν έχει ποτέ αποδειχθεί κάτω από ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες και οι περισσότεροι που την εξασκούν είναι ταχυδακτυλουργοί που δεν μπορούν να παράσχουν ούτε ένα ίχνος αποδείξεων για τις υποτιθέμενες δυνάμεις τους. Γι’ αυτούς που έχουν πίστη, δεν χρειάζεται απόδειξη.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Πόσο μεγάλη φαντασία έχεις;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση