σε , ,

13 μικροπράγματα που ίσως να αγνοούσατε για τη νόσο του Πάρκινσον

Υπάρχουν θεραπείες που ανακουφίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου

20180219 409170
Τα βασικά κινητικά συμπτώματα είναι δυσκολία και βραδύτητα στις κινήσεις

Η νόσος Πάρκινσον, μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, επηρεάζει κυρίως την κίνηση και για πρώτη φορά περιγράφτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1817 από τον Dr. James Parkinson. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1775 του Άγγλου γιατρού Τζέιμς Πάρκινσον.

1. Η νόσος, στην συντριπτική πλειοψηφία της, δεν είναι κληρονομική παρά μόνο σε ένα 5-10% των περιπτώσεων.

2. Τα βασικά κινητικά συμπτώματα είναι δυσκολία και βραδύτητα στις κινήσεις, αρχικά στο ένα χέρι ή πόδι, δυσκολία στο περπάτημα, μικρά βήματα, αστάθεια, και κάποιες φορές τρέμουλο.

3. Υπάρχουν θεραπείες που ανακουφίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου, αλλά δεν σταματούν την εξέλιξη της.

4. Δεν υπάρχει καμία εξέταση που να επιβεβαιώνει τη νόσο. Υπάρχουν μόνο, εξετάσεις που θα συστήσει ο νευρολόγος, για να αποκλείσει άλλες παθήσεις που μοιάζουν με τη νόσο του Πάρκινσον πριν προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

5. Παρ’ όλο που το Πάρκινσον είναι μια Κινητική Διαταραχή, μή-κινητικά συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, συχνουρία, κατάθλιψη και διαταραχές μνήμης είναι συχνά.

6. Δεν πεθαίνεις από τη νόσου του Πάρκινσον. Ωστόσο, η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα χειροτερεύουν και νέα εμφανίζονται.

7. Συμπτώματα τα οποία μπορούν να εμφανιστούν χρόνια πριν τα κινητικά προβλήματα, είναι η ελαττωμένη όσφρηση, το πιάσιμο στον ώμο και διαταραχές της συμπεριφοράς κατά την διάρκεια του ύπνου.

8. Η νόσος του Πάρκινσον είναι χρόνια και η ταχύτητα εξέλιξης της είναι κατά κανόνα αργή και διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο.

9. Ο μέσος όρος της ηλικίας εμφάνισης είναι τα 60 έτη. Περίπου το 1% των ανθρώπων σε ηλικία άνω των 60 ετών παρουσιάζει τη νόσο. Όμως, στο 10% περίπου των ασθενών η διάγνωση γίνεται πριν τα 50.

10. Μπορεί να εμφανιστούν ψυχιατρικές εκδηλώσεις, με την άνοια να εμφανίζεται στα απώτερα στάδια της νόσου, ενώ η κατάθλιψη είναι το συχνότερο σύμπτωμα.

11. Η διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον γίνεται μόνο με την κλινική εξέταση. Ένας έμπειρος νευρολόγος θα διαπιστώσει τη νόσο, από τα συμπτώματα και από την εξέταση που θα κάνει.

12. Υπάρχει και η νεανική μορφή της νόσου που εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών και σε ποσοστό 5-10% των συνολικών ασθενών με νόσο του Πάρκινσον.

13. Η φαρμακευτική θεραπεία στηρίζεται στην αναπλήρωση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Υπάρχει, επίσης, και η χειρουργική αντιμετώπιση, όταν τα φάρμακα έχουν μεν δράση, αλλά δεν ελέγχουν συνεχώς τα συμπτώματα.

Στο παρακάτω video μπορείτε να ενημερωθείτε καλύτερα για τη νόσο του Πάρκινσον

Parkinson’s disease – causes, symptoms, diagnosis, treatment & pathology

What is Parkinson’s disease? Parkinson’s is a disease that affects the nervous system and causes a variety of movement symptoms. Subscribe – https://goo.gl/w5aaaV. More videos – https://goo.gl/UhOKiM. Support us on Patreon – https://goo.gl/ZGHEk4. This video discusses the pathophysiology, clinical signs and symptoms, treatment and management of Parkinson’s disease.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Γιώργος
Γιώργος
6 χρόνια πριν

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να διαγνωστεί και να επιβεβαιωθεί με πολύ μεγάλο ποσοστό αξιοπιστίας υποβάλοντας τον ασθενή σε μία απλή εξέταση πυρηνικής ιατρικής (SPECT) με την χρήση του ραδιοφαρμάκου Ιοφλουπάνιο (δεν αναφέρω την εμπορική ονομασία για να μη θεωρηθεί οτι προσπαθώ να κάνω διαφήμιση αλλά με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να το βρείτε). Η εξέταση καλύπτεται απο τον ΕΟΠΠΥ και απλά πρέπει να τη συνταγογραφήσει ο νευρολόγος. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό αφού μέσα σε μία μέρα ο ασθενής γνωρίζει αν έχει (ή όχι) Παρκινσονικό σύνδρομο. Όλοι οι νευρολόγοι οι οποίοι είναι ειδικοί στις κινητικές… Διαβάστε περισσότερα »

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!