σε ,

3 μαθήματα που παίρνουμε απ’ την ανατροπή στον «βιασμό» της 19χρονης απ’ τους Ισραηλινούς

Μερικά πράγματα που αξίζει στ’ αλήθεια να σκεφτούμε

Σήμερα διάβασα αυτό:

Ολική ανατροπή στην υπόθεση ομαδικού βιασμού – Πέρασαν χειροπέδες στην 19χρονη και απελευθερώνουν τους Ισραηλινούς

Σε ολική ανατροπή οδηγήθηκε η υπόθεση της καταγγελίας για ομαδικό βιασμό που έκανε η 19χρονη Βρετανίδα στην Κύπρο καθώς οι κατηγορούμενοι ως δράστες, αφήνονται ελεύθεροι. Η υπόθεση που πήρε διεθνείς διαστάσεις και απασχόλησε εκτενώς τα βρετανικά μίντια, φαίνεται πως οδηγείται στο τέλος της, καθώς αποκαλύφθηκε πως βιασμός δεν υπάρχει.

Η Αστυνομία οδηγήθηκε στη σύλληψη της 19χρονης αφότου έλαβε τα αποτελέσματα των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων αλλά και των επιστημονικών εξετάσεων και η νεαρή κλήθηκε εκ νέου για κατάθεση. Τότε ομολόγησε ότι η συνεύρεση με τους νεαρούς έγινε με τη θέλησή της και αφού προηγουμένως συνεννοήθηκαν. Ομολόγησε δε ότι η ίδια τους προσκάλεσε και πως όταν αντιλήφθηκε ότι κάποιοι την κινηματογραφούσαν ένιωσε θιγμένη και θυμωμένη με αποτέλεσμα να κάνει την σχετική καταγγελία. Τις επόμενες ώρες οι νεαροί αναμένεται να οδηγηθούν στην ΑΔΕ Αμμοχώστου όπου και θα αφεθούν ελεύθεροι έχοντας περάσει σχεδόν δέκα μέρες υπό κράτηση.

Screenshot 2 21

Να τρία πράγματα που αξίζει να σκεφτούμε

1) Ακούμε όσες/ους καταγγέλλουν δεν σημαίνει πως τις/τους πιστεύουμε στα τυφλά

Τα τελευταία χρόνια έχουμε «ακυρώσει» ένα σωρό διάσημους επειδή κάποιοι τους κατήγγειλαν, συχνά χωρίς στοιχεία παρά μόνο με τη μαρτυρία τους. Ακυρώσαμε τον Γούντι Άλεν (κι ας έκανε μπαμ από μακριά ότι είναι μούφα η καταγγελία, κι ας απαλλάχθηκε δυο φορές απ’ την κατηγορία), ακυρώσαμε τον Μάικλ Τζάκσον (κι ας αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων σημαντικές ανακολουθίες στις καταγγελίες), ακυρώσαμε τον Κέβιν Σπέισι (τις προάλλες αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του για δήθεν σεξουαλική παρενόχληση 18χρονου!).

Από τη μία είναι καλό το ότι πλέον πιστεύουμε πιο εύκολα όποιον καταγγέλει σεξουαλικές επιθέσεις, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Παρότι οι ψευδείς καταγγελίες ήταν πάντα ελάχιστες σε σχέση με τις αληθινές -δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει πλέον στην εποχή των social media που πολύ εύκολα μπορείς να σπιλώσεις όποιον θέλεις- πριν ρίξουμε τους «κακούς» στον Καιάδα καλό είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Όλες αυτές τις μέρες που πιστεύαμε στα τυφλά ότι όντως 12 Ισραηλινοί βίασαν την 19χρονη διάβασα τέρατα του στυλ «Οι Εβραίοι είναι πάντα οι χειρότεροι τουρίστες / Βιάζουν αβέρτα όποιαν βρουν μπροστά τους / Ντροπή στον Μπουτάρη που μας φέρνει Εβραίους για τουρισμό» και πάει λέγοντας. Τώρα θα διαβάσουμε τα ανάποδα για τις Βρετανίδες (που «είναι εύκολες / ψεύτρες / μέθυσοι / βρωμιάρες»).

Λίγη ψυχραιμία. Να ακούμε προσεκτικά αυτούς/ες που καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να δίνουμε βάση σ’ αυτά που λένε. Να μην τα απορρίπτουμε (αλλά και να μην τα πιστεύουμε με κλειστά τα μάτια) εκ των προτέρων. Η στατιστική δείχνει πως το πιθανότερο είναι να λένε αλήθεια, όμως αφού δεν ήμασταν μπροστά ας αφήσουμε τα λαϊκά δικαστήρια, γιατί τα θύματα ενίοτε αποδεικνύονται θύτες.

2) Πώς να μη χάνουμε το δίκιο μας

Η 19χρονη είχε ένα δίκιο, αλλά το έχασε με το ψέμα του βιασμού («όταν αντιλήφθηκε ότι κάποιοι την κινηματογραφούσαν ένιωσε θιγμένη και θυμωμένη με αποτέλεσμα να κάνει την σχετική καταγγελία»).

Πολύ σωστά ένιωσε θιγμένη και θυμωμένη. Το ότι ήθελε να κάνει σεξ σε ένα κλειστό δωμάτιο δεν σημαίνει πως έδινε τη συναίνεσή της να τη βιντεοσκοπούν και να μοιράζονται με φίλους αλλά και με όλο τον κόσμο το βίντεο. (Ξέρουμε πολύ καλά ότι θα κατέληγε σύντομα στα σχετικά πoρνοσάιτ με βίντεο.)

Η βιντεοσκόπηση προσωπικών στιγμών σου χωρίς τη συναίνεσή σου είναι παράνομη, και αυτήν ακριβώς την καταγγελία μπορούσε να είχε κάνει. Επίσης, δεν αποκλείεται να προσπάθησε να σταματήσει τη βιντεοσκόπηση (και το σεξ) και να μην την άφησαν μέχρι να τελειώσουν. Το ότι συναίνεσε αρχικά να κάνει σεξ μαζί τους δεν αποκλείει πως το όλο πράγμα μπορεί να κατέληξε σε κάτι που ήταν πέρα απ’ τη θέλησή της.

3) Να μην κρίνουμε

Ακούγεται όντως περίεργο ότι μια 19χρονη κανόνισε ομαδικό σεξ όχι με έναν ή δύο ή πέντε αλλά με 12 άντρες. Όμως ενήλικη είναι, ό,τι θέλει κάνει. Δεν θα γίνουμε ελεγκτές των σεξουαλικών τους φαντασιώσεων.

Όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους 12 άντρες που είχαν τη σεξουαλική φαντασίωση να μοιραστούν μία γυναίκα (εφόσον το θέλει κι αυτή φυσικά).

Αν θεωρήσουμε «ανήθικη» την κοπέλα για την επιθυμία της συνεύρεσης τόσο «ανήθικος» είναι και ο κάθε ένας απ’ αυτούς. Όμως το slut shaming (που φυσικά, όπως πάντα, γίνεται μόνο στην γυναίκα) είναι αχρείαστο.

Το μόνο καταδικαστέο σ’ αυτήν την περίπτωση είναι τα ψέματα της 19χρονης που κράτησαν στο κρατητήριο τους 12 άντρες για δέκα ημέρες. Ψέματα τα οποία απαξιώνουν τον αγώνα των πραγματικών θυμάτων τα οποία θα αντιμετωπίζονται πλέον με ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία…

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί δεν πίστεψα ποτέ την Ντίλαν Φάροου: Πριν καταδικάσετε τον Γούντι Άλλεν για «βιασμό» και «παιδεραστία», διαβάστε αυτό…

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
10 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Konstantina
Konstantina
4 χρόνια πριν

Διαφωνώ μαζί σας. Ήταν εύκολο να μην πει ψέματα;Αλλάζει την ουσία;Καλώς τους κράτησαν.. Κάτι δεν πήγε καλά, όπως πολύ καλά τα λέτε, αλλά ξαφνικά γιατί τόση συμπάθεια για τα καϋμένα τα παιδιά, μέσα από τις ανακρίσεις ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα, έτσι έπρεπε.. Και η κοπέλα έχει ένα στοιχείο μομφής , αλλά και οι νεαροί επίσης , μεγαλύτερο, και επί της ουσίας. Άλλο έχω μια σεξουαλική φαντασίωση που θέλω να πραγματοποιήσω , κι άλλο βρίσκομαι με δώδεκα να με βιντεοσκοπούν , που πλέον δεν είναι το σεξ ο σκοπός τους, αλλά κάτι άλλο, ακριβώς μη συναινετικό! Κι όπως ολύ σωστά διασθάνεστε από… Διαβάστε περισσότερα »

Konstantina
Konstantina
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Σύμφωνοι, και όχι! 🙂 Και ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι βγήκε η αλήθεια. Πρέπει να γίνονται έρευνες , και έγιναν. Και εδώ με το παραπάνω, γιατί επρόκειτο και για ξένους υπηκόους, και μάλιστα Ισραηλινούς, σε μια ευαίσθητη συγκυρία. Όλα μετράνε νομίζω, και όπως και σεις λέτε , συνήθως το θύμα έχει δυσκολία να αποδείξει τα λεγόμενά του, και αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Και εδώ στην ουσία αυτό “΄έσωσε”τους νεαρούς. Και τόσος κόσμος από πάνω τους.. Τώρα ελάτε στη θέση της:Το λέω και χιουμοριστικά , το λέω και τραγικά.. Πώς να το πει: Ναι μεν…εγώ τους κάλεσα,… Διαβάστε περισσότερα »

Takis_1
Takis_1
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Konstantina

Με συγχωρείτε αλλά διαφωνώ με τα λεγόμενα σας καθώς όπως καταλαβαίνω, θεωρείτε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Διότι κατ΄εσάς, ορθώς έπραξε και είπε ψέματα, καταγγέλοντάς τους για ένα τελείως διαφορετικό αδίκημα από αυτό που έπραξαν, τους διέσυρε, έμειναν φυλακή για ένα διαφορετικό αδίκημα αλλά δεν πειράζει! Δηλαδή ο καθένας από εμάς να αρχίσει να κατηγορεί τον οποιοδήποτε για φόνο, ληστεία κλπ όχι γιατί είναι έτσι αλλά γιατί μπορεί πχ να του γρατζούνισε το αμάξι και μέσα από την ανάκριση να βγει η αλήθεια. Δεν πάει έτσι ξέρετε, δεν εκτοξεύουμε καταγγελίες στον αέρα και αφήνουμε τους άλλους να βγάλουν άκρη… Διαβάστε περισσότερα »

konstantinos konstant.
konstantinos konstant.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Konstantina

Άλλο βιασμός (και μάλιστα ομαδικός) και άλλο παράνομη βιντεοσκόπηση προσωπικών στιγμών. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβει κανείς νομίζω. Πολλώ δε μάλλον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κοπέλα αντιλήφθηκε ότι “κάποιοι” την βιντεοσκοπούσαν, αλλά κατήγγειλε όλους για τον υποτιθέμενο βιασμό ! Δηλαδή, να το πούμε απλά, εσύ είσαι ο Ααρών (τυχαίο εβραϊκό όνομα), σου λένε ότι μια κοπέλα θέλει ένα ομαδικό, εσύ πηγαίνεις στο ομαδικό, δεν κάνεις τίποτε πέρα από την θέληση τη κοπέλας και επειδή ο Αβραάμ (επίσης τυχαίο όνομα) την βιντεοσκόπησε, εσύ βρίσκεσαι στην φυλακή, σε μια ξένη χώρα, κατηγορούμενος για κακούργημα. Και σου κάνει… Διαβάστε περισσότερα »

patsis
patsis
4 χρόνια πριν

Σε περιπτώσεις εγκλημάτων ή άλλων κρουσμάτων ενός γενικότερου φαινομένου (σεξισμός, διαφθορά, βίαια εγκλήματα μεταξύ γειτόνων/συγκληρονόμων, αμελή ανατροφή παιδιών, οδήγηση με αλκοόλ ή με υπερβολική ταχύτητα κλπ κλπ), έχουμε πάντα ένα δύσκολο πρόβλημα ως τρίτοι παρατηρητές και σχολιαστές: Πώς θα μιλήσουμε για το γενικό φαινόμενο που μας αφορά όλους και για το οποίο, λίγο-πολύ, όλοι έχουμε ένα κομματάκι εμπειρίας, χωρίς όμως να παίρνει άδικα η μπάλα την αλήθεια για το συγκεκριμένο κρούσμα και τους συγκεκριμένους αληθινούς ανθρώπους; Το να παίρνουμε αφορμή προς συζήτηση από την επικαιρότητα, όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά είναι κάτι υγιές και παραγωγικό σε μια δημοκρατία. Πιστεύω,… Διαβάστε περισσότερα »

Konstantina
Konstantina
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  patsis

Συμφωνώ κε @patsis. Ας θυμηθούμε τον μοναδικό τρόπο που αποδόθηκε αυτό που λέτε στην ταινία “το κυνήγι” , για τον νηπιαγωγό που καταστρέφεται η ζωή του μέσα από μια τέτοια καταγγελία. Και γενικά “το πιστεύουμε στο παιδί” κυριολεκτικά, χωρίς να ψάχνουμε τι ακριβώς “λέει”το παιδί, οι ανεξέλεγκτες προβολές , πολύ χαρακτηριστικά προβλήματα της εποχής μας.

Maroulion
Maroulion
4 χρόνια πριν

Πιθανόν η κοπέλα να φοβήθηκε να πει την αλήθεια σκεπτόμενη τι θα ακούσει μετά. Για τους άνδρες συχνά είναι επιτυχία το ό,τι μοιράστηκαν μια κοπέλα, αλλά η κοπέλα χαρακτηρίζεται αλλιώς. Το ρεζουμε της υπόθεσης είναι ότι όπως δεν μπορούμε να καταδικάσουμε κάποιον μόνο και μόνο επειδή κάποιος τον κατήγγειλε, έτσι δεν μπορούμε να καταδικάσουμε και μια κοπέλα που προφανώς δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί αυτό που της συνέβη και σκέφτηκε ότι μ´αυτόν τον τρόπο θα βρει το δίκιο της. Λάθος της σίγουρα, αλλά πρέπει να μας απασχολήσει και ο λόγος που κατέφυγε σ´αυτήν την πρακτική.

Φωτεινή
Φωτεινή
4 χρόνια πριν

“Επίσης, δεν αποκλείεται να προσπάθησε να σταματήσει τη βιντεοσκόπηση (και το σεξ) και να μην την άφησαν μέχρι να τελειώσουν.” Αν συνέβη κάτι τέτοιο είναι βιασμός!

Konstantina
Konstantina
4 χρόνια πριν

Γι αυτό και έπρεπε να το ερευνήσουν. Να μην αρκεστούν στην ομολογία της κοπέλας.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!