Από τον Μύρο Ζέκα
Πριν από 10 ημέρες πραγματοποιήθηκε το 6ο pride του Μαυροβουνίου στην Ποντγκόριτσα και οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την ιδιότυπη κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια
Με κεντρικό σύνθημα «σπάμε τα δεσμά» οι διοργανωτές της εκδήλωσης έκαναν κάλεσμα στον κόσμο δίχως, ωστόσο, να έχουν μεγάλη απήχηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 300 άτομα προσήλθαν στο pride, αριθμός όχι και τόσο ενθαρρυντικός δεδομένου πως υπήρξε μηδαμινή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Εντούτοις, οι συμμετέχοντες -και δη οι εθελοντές- έδειξαν να το απολαμβάνουν με την ψυχή τους μιας και είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που μπορούν να είναι ελεύθεροι. Χορός, χρώματα και χαρά συγκροτούσαν το κλίμα της παρέλασης.
Ήταν Σάββατο γύρω στις 11 το πρωί και ήδη οι πρώτοι συμμετέχοντες είχαν καταφθάσει στο χώρο όπου θα γινόταν το pride. Ο χώρος αυτός ήταν στην καρδιά της Ποντγκόριτσα, απέναντι σχεδόν από το κοινοβούλιο, και ήταν αποκλεισμένος από πανίσχυρες αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί ήταν πάρα πολλοί στον αριθμό και είχαν κυκλώσει την περιοχή παρέχοντας έτσι ασφαλές περιβάλλον στους συμμετέχοντες. Μέχρι και τα καταστήματα εντός αυτής της ζώνης ήταν κλειστά. Γύρω στις μία οι διοργανωτές εκφώνησαν κάποιες ομιλίες και λίγο αργότερα ξεκίνησε και η πορεία.
Οι σφυρίχτρες συνόδευαν τη μουσική που έπαιζε το μοναδικό άρμα της παρέλαση το οποίο ήταν ένα παλιό φορτηγάκι, ελαφρώς στολισμένο και φορτωμένο με δημοσιογράφους που κάλυπταν την εκδήλωση. Οι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, παρεμπιπτόντως, ήταν πολυάριθμοι και κάλυπταν τόσο για εγχώρια όσο και για διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με τους εθελοντές, όλοι στο Μαυροβούνιο γνώριζαν για το pride καθώς κάθε χρόνο τα μέσα ενημέρωσης το καλύπτουν σε εκτενή βαθμό. Αυτή είναι και η μοναδική ορατότητα που λαμβάνει αφού οι περαστικοί δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν λόγω των μέτρων ασφαλείας.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ο φόβος κάποιων συμμετεχόντων για τη δημοσιότητα. Ακόμη, δηλαδή, και αυτοί που τόλμησαν να πάνε στο pride κάλυπταν τα πρόσωπά τους με περίτεχνους τρόπους και απέφευγαν το κατά δύναμη τις κάμερες.
Σε γενικές γραμμές το pride ήταν αρκετά μικρό, τόσο ως προς τη συμμετοχή όσο και ως προς τη διάρκεια. Ωστόσο, όπως είπαν και οι διοργανωτές, η μικρή αυτή εκδήλωση είναι μια καλή αρχή για να εδραιωθεί η ελευθερία και η ισότητα σε μια από τις πιο συντηρητικές χώρες της Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτεία στάθηκε αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια παρέχοντας υποδομές και αστυνόμευση στους διοργανωτές. Στο pride έδωσε το παρόν και η ελληνική LGBTQI+ κοινότητα με την αποστολή δύο εθελοντών από το «Thessaloniki Pride».
Το Σάββατο το Μαυροβούνιο προσπάθησε να σπάσει τα δεσμά της καταπίεσης και της ντροπής. Θα συνεχίσει να τα σπάει κάθε χρόνο ώσπου να λυτρωθεί από τον βαλκανικό μεσαίωνα.





























