σε , ,

30 υπέροχες καλλιγραφίες της Ελπίδας Ζαχαράκη (aka Βατόμουρο)

Η δημιουργός πίσω απ’ το Βατόμουρο μιλά για την τέχνη της και μας παρουσιάζει μερικά απ’ τα έργα της

Βρήκα τη δουλειά της Ελπίδας στο Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Βατόμουρο (@el.vatomouro)

Της ζήτησα να μοιραστεί μαζί μας μερικά απ’ τα έργα της και τη ρώτησα μερικά πράγματα. Να τι μου είπε:

Με λένε Ελπίδα Ζαχαράκη. Γεννήθηκα το 1991. Αθηναία με καταγωγή από Κέρκυρα και Καρπενήσι. Σπούδασα γραφιστική. Έχω κερδίσει σε κάποιους διαγωνισμούς. Ένας απ’ αυτούς με πήγε στη Νέα Υόρκη. Δεν μ’ αρέσει να μιλάω γι’ αυτά. Από το πρώτο έτος κατευθύνθηκα προς την τυπογραφία. Πήγαινα στην βιβλιοθήκη, παρατηρούσα βιβλία και μετά πειραματιζόμουν. Το 2013 έκανα την πτυχιακή μου με καλλιγραφία (όση είχα μάθει από τα βιβλία, το ένστικτο και την θεία μου!) και από τότε ασχολούμαι ενεργά με αυτό. Αφού τελείωσα την σχολή ξεκίνησα να δουλεύω ως γραφίστρια σε διαφημιστικές και γραφεία. Δεν με κάλυπτε όμως. Το 2016 άρχισα να διδάσκω καλλιγραφία με προτροπή της εικαστικού και δασκάλας μου Ειρήνης Γκόνου, την υπεραγαπώ. Από τότε δεν υπάρχει μέρα που να μην γράφω έστω μία γραμμή, έστω ένα γράμμα.

1.

2.

3.

Στις καλλιγραφίες μ’ αρέσουν οι φόρμες, ο ρυθμός και η εικαστική προέκταση που μπορεί να αποτυπώσει. Μ’ αρέσει να βλέπω κίνηση σε κάτι που φαινομενικά μοιάζει στατικό. Δημιουργώ με αναλογικά και ψηφιακά μέσα. Πένες, πινέλα, καλάμια είναι τα αγαπημένα μου εργαλεία. Πάντα ξεκινάω με ένα μολύβι, μια κιμωλία και πολλά προσχέδια. Μ’ αρέσει να μελετάω συστήματα γραφής όλων των πολιτισμών από τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν, να εξασκούμαι σε αυτά και να προκαλώ κάτι καινούργιο.

4.

5.

6.

7.

8.

Η γραφή έχει να μας διηγηθεί μια ιστορία έξι χιλιάδων χρόνων. Οι ιστορίες αρέσουν στους ανθρώπους. Από επιγραφικές σε άργιλο, σε βυζαντινές, γοτθικές, αναγεννησιακές (και άπειρες ακόμα που αν ξεκινήσω να τις γράφω θα φτιάξουμε ένα ποτάμι). Στις βυζαντινές έχω σταθεί αρκετά. Τις βρίσκω εξαιρετικές, λειτουργικές, απολαυστικές. Έχω ταυτιστεί πολύ με τις φόρμες και την μεθοδολογία τους. Στα μάτια μου έχουν μία επιβλητική και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικη εικόνα με άπειρες δυνατότητες. Τις μελετάω και προσπαθώ να εντάξω τις φόρμες τους σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Θέλω με κάποιο τρόπο να διατηρηθούν στον χρόνο. Κρύβουν ωραίες ιδέες και η πρακτική τους ακονίζει το μυαλό. Μ’ αρέσει πολύ να συνδυάζω γράμματα και να φτιάχνω νέες φόρμες. Τρελαίνομαι με την ιδέα ότι η γραφή έχει έναν πολυδιάστατο οπτικό και εκφραστικό κώδικα επικοινωνίας.

9.

10.

11.

12.

Τι με εμπνέει; Νομίζω έχω ευαίσθητες κεραίες και παρακινούμε με το παραμικρό τριγύρω. Βασική μου έμπνευση είναι η παρατήρηση του περιβάλλοντος που βρίσκομαι, τα έντονα ευφάνταστα και πραγματικά συναισθήματα, οι συνομιλίες που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους και οι πολιτισμοί. Τα βιβλία, η μουσική, τα φυτά, ο ουρανός, οι βόλτες, οι μοναχικές στιγμές, οι συναναστροφές, τα χρώματα, οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, τα γλυκά είναι μερικά επιπλέον πράγματα που με εμπνέουν. Απολαμβάνω να γράφω κείμενα από βιβλία και τραγούδια. Ακούω μουσική καθώς σχεδιάζω και πολλές φορές χορεύει και το χέρι μου στον ρυθμό. Επίσης κολλάω συχνά με έναν στίχο, τον γράφω και τον ξαναγράφω. Ένας πολυκολλημένος είναι “sacred geometry of chance” και ένας άλλος “round like the circles that you find in the windmills of your mind”. Γενικά, βρίσκω νόημα ύπαρξης σε αυτά τα σχήματα/σύμβολα που ταυτόχρονα συμβολίζουν και επικοινωνούν ιδέες. Τέλος, μεγάλη παιδική αναμνησιακή έμπνευση που ανακαλώ σε δύσκολες στιγμές είναι το Art Αttack, ο αγαπητός Bob Ross και τα καρναβαλοχρώματα.

13.

14.

15.

16.

17.

Μπόνους ινφο:

Μία μέρα δεν θυμάμαι πιά, έκανα μια παγανιστική τελετή στο μυαλό μου και με έβγαλα βατόμουρο. Το βατόμουρο για μένα συμβολίζει το παιδικό πνεύμα και την αγνότητα. Μικρή τις Κυριακές τρώγαμε στο σπίτι όλοι μαζί πρωινό με ψωμί, βούτυρο κ μέλι ή μαρμελάδα βατόμουρο. Εγώ φυσικά επέλεγα ότι πιο τίγκα στη ζάχαρη. Επίσης είναι ένα ωραίο φρούτο, αντιοξειδωτικό, θρεπτικό, προστατεύει την καρδιά, σταθεροποιεί το ζάκχαρο, βοηθά τη μνήμη και εμποδίζει την δυσκοιλιότητα.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

*Περισσότερα στο Facebook

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote