σε

Η τέχνη του να φτιάχνεις τρέιλερ

Ένας επιτυχημένος παραγωγός του Χόλιγουντ αναλύει τα τρέιλερ γνωστών ταινιών όπως Dr. Strangelove, Carrie κ.α

1

Καμία μορφή τέχνης δεν εξαρτάται τόσο από τις τάσεις και τη μόδα όσο τα τρέιλερ ταινιών του Χόλιγουντ. Αν μεγαλώσατε τη δεκαετία του 1990, θα θυμάστε να έχετε ακούσει εκατοντάδες ατάκες για «έναν κόσμο όπου ο ήλιος είναι κρύος και ο άνεμος φυσάει πιο κρύος, σε έναν κόσμο όπου οι μεγάλοι κίνδυνοι μπορούν να πετύχουν εξαιρετικά πράγματα, σε έναν κόσμο όπου οι ονειροπόλοι και οι πιστοί μεταμορφώνονται σε ουράνια πλάσματα». Όλες αυτές οι ατάκες ανήκουν στο Don LaFontaine και σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται από το 2008, τη χρονιά που ο ίδιος έφυγε από τη ζωή, αναφέρει το openculture.

Ο LaFontaine είναι το κεντρικό θέμα του βίντεο του Vox το οποίο εξετάζει την τέχνη του τρέιλερ  μέσα από τη ματιά του μοντέρ Bill Neil. Το βιογραφικό του ίδιου του Neil περιλαμβάνει συμμετοχές σε διάφορα franchise τρόμου, όπως τα ριμέικ του The Texas Chainsaw Massacre, το The Amityville Horror και το Halloween.

Αυτό φαίνεται και στο Nope του Jordan Peele, ενός δημιουργού που χρησιμοποιεί παλιά τεχνάσματα με νέους τρόπους. Η ταινία έδωσε στον Neil την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το δικό του ρετρό ένστικτο παρουσιάζοντας μερικές από τις πηγές στις οποίες απέτισε φόρο τιμής, την Ομίχλη του Carpenter και τις Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου του Steven Spielberg.

Ο Neil έφτιαξε το τρέιλερ χωρίς να δει το τελικό προϊόν. Έπρεπε να δουλέψει με ακατέργαστο υλικό καθώς γυριζόταν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ορατές διαφορές μεταξύ των πλάνων του τρέιλερ και αυτών της ταινίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σκηνές που μπαίνουν στο τρέιλερ είναι τελείως αποκομμένες από την ταινία. Στο βίντεο, ο Neil υπογραμμίζει τα χαρακτηριστικά των κλασικών τρέιλερ για ταινίες όπως ο Dr. Strangelove, το Carrie και το Alien, υπογραμμίζοντας την κληρονομιά που άφησαν στην τέχνη του τρέιλερ.

Όταν κυκλοφόρησαν αυτές οι ταινίες, τη δεκαετία του ’60, του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τα περισσότερα τρέιλερ παίζονταν στον κινηματογράφο. Μετά ήρθε η εποχή του βίντεο, που ανάγκασε τους μοντέρ να φτιάχνουν πιο γρήγορα τρέιλερ. Σήμερα, τα τρέιλερ αντικατοπτρίζουν την κυριαρχία αυτού που ο Neil αποκαλεί «προφυλακτήρα», μια λάμψη ενθουσιασμού στα πρώτα δευτερόλεπτα που αφήνει να εννοηθεί ότι «μέχρι το τέλος θα γίνει χαμός».

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια