σε

Οι κοινωνικές και πολιτικές ρίζες της ντίσκο

Γιατί η επιρροή της παραμένει αισθητή μέχρι σήμερα;

Photomix image

Η λάμψη της εποχής της ντίσκο πάει στο Παρίσι μέσα από μια έκθεση που γιορτάζει το μουσικό αυτό είδος που σημάδεψε τη δεκαετία του 1970. Η έκθεση «DISCO, I’m Coming Out» συνδυάζει φωτογραφία, μόδα, τέχνη και οπτικοακουστικά αρχεία για να σκιαγραφήσει πώς η ντίσκο διαμόρφωσε μια ολόκληρη γενιά. Πέρα από την αισθητική της εποχής, δείχνει και το πώς η εμφάνιση της συνδέεται με τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες της Αμερικής της δεκαετίας του 1970, γράφει το mymodernmet.

Η έκθεση, συνοδεύεται από ένα πρωτότυπο σάουντρακ και ντιζάιν που παραπέμπει στον κόσμο των ντισκοτέκ των ’70s. Χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, ξεκινώντας από τις ρίζες της στη σόουλ, τη γκόσπελ και το φανκ, ως την εποχή που ένωσε ανθρώπους από κάθε κοινωνικό υπόβαθρο στην πίστα.

1 11

2 10

3 9

Από τις ποπ αρτ μεταξοτυπίες του Andy Warhol μέχρι τη vintage μόδα, το σύνολο των εκθεμάτων αναπαριστά την άνοδο της ντίσκο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πώς το είδος αγκάλιασε τις μειονότητες. «Η ντίσκο γεννήθηκε στη διασταύρωση πολλών αγώνων για τα πολιτικά δικαιώματα και συνόδευσε τους αγώνες της αφροαμερικανικής κοινότητας, της LGBTQ+ κοινότητας και των φεμινιστικών κινημάτων – όλα ενωμένα σε μια ηδονιστική δημιουργικότητα», λένε οι διοργανωτές.

4 8

5 5

7 4

Φωτογραφίες από καλλιτέχνες όπως οι Meryl Meisler, Michael Abramson και Bill Bernstein ζωντανεύουν το πνεύμα της ντίσκο. Η ντοκιμαντερίστικη ματιά τους αποτυπώνει την ένταση και τον παροξυσμό της πίστας, ενώ σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εκθέματα, προσφέρουν στους επισκέπτες μια πλήρη εικόνα του γιατί η ντίσκο σήμαινε τόσα πολλά για τόσους πολλούς και γιατί η επιρροή της παραμένει αισθητή μέχρι σήμερα.

8 4

9 3

10 3

«Από την queer κουλτούρα μέχρι τον φεμινισμό, από την ανάδειξη του DJ μέχρι τη γέννηση της club κουλτούρας, από τον ασφαλή χώρο ως την έννοια του φύλου – η κληρονομιά της ντίσκο διαπερνά  τη σύγχρονη κοινωνία και τα φλέγοντα ερωτήματα που την απασχολούν».

6 5

11 4

12 3

13 2

14 3

15 2

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Philharmonie de Paris – Musée de la Musique ως τις 17 Αυγούστου 2025.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια