Aμετακίνητη παραμένει στη θέση της παραμένει η Ισπανία, επαναλαμβάνοντας ότι θα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό της Eurosvision όσο το Ισραήλ παραμένει στον διαγωνισμό. Σε επίσημη ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του RTVE, Χοσέ Πάμπλο Λόπεθ, δήλωσε ότι η στάση της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχει αλλάξει: «Μιλάμε για γενοκτονία στη Γάζα. Ο διαγωνισμός είναι διαγωνισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι», σημείωσε, τονίζοντας ότι το θέμα ξεπερνά τα όρια μιας τηλεοπτικής παραγωγής, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «πολιτικοποιεί τον διαγωνισμό» και επιχειρεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα μέσω παρεμβάσεων.
Πρόσθεσε επίσης ότι έλαβε επιστολή από τον γενικό διευθυντή της EBU, ο οποίος αναγνώρισε πως η πίεση της Ισπανίας οδήγησε στην υιοθέτηση πρόσθετων εγγυήσεων για την αποτροπή κυβερνητικών παρεμβάσεων και χειραγώγησης ψήφων. Ωστόσο, ο Λόπεθ ήταν σαφής: «Τα μέτρα που προτείνονται δεν διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει νέα παρέμβαση από το Ισραήλ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση». Με την ετήσια Γενική Συνέλευση της EBU να διεξάγεται την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη, το ζήτημα της ισραηλινής συμμετοχής αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο επίκεντρο.
🇪🇸 Τέλος εποχής – Η ισχυρή Ισπανία εκτός της Eurovision 2026 λόγω του Ισραήλ
Η Ισπανία συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες χώρες χρηματοδότησης της EBU και της Eurovision.#eurovision | #eurovisiongr https://t.co/wTRXJuqUau
— Sotiris Charalampopoulos (@sotirischaral) November 27, 2025
Η αγαπημένη μου Ισπανία ΔΕΝ θα συμμετάσχει στην #Eurovision αν συμμετάσχει το Ισραήλ
— LUX 🌍 (@Lux_is_Back) November 27, 2025
Σοκ! Δεν αλλάζει στάση η Ισπανία.. #Eurovision #EurovisionGR pic.twitter.com/HPKw9S9bC6
— Andrikelos® (@andrikeloss) November 27, 2025
Αρα πάει και η Ισπανία για να κρατήσουμε το Ισραήλ… 🤦🏻♂️ η #eurovision αυτοκτονεί #eurovisiongr
— koklobloko (@koklobloko) November 27, 2025
Σλοβενία και Ισπανία εκτός #eurovision λόγω #Ισραήλ…
Να φανταστώ ότι η υπερήφανη χώρα μας με την καθοδήγηση του Μωυσή θα συνεχίσει να συμμετέχει…#κυβερνηση_Μητσοτακη— Λευκό Κολάρο (@lefkokolaro) November 27, 2025
#EurovisionGR
Το θέμα είναι ότι τον διαγωνισμό τον αγαπώ. Και δε πίστευα ποτέ ότι θα χαιρόμουν με ειδήσεις αποχώρησης χωρών. Όμως για το μακροπρόθεσμο καλό του είναι αναγκαίο. Από τη στιγμή που η μία χώρα πρέπει να μείνει, τότε χρειάζεται μιας μορφής αντίδρασης. Δε πιστεύω…— Αναλυτής του Καναπέ ΝΕΟ ΑΦΜ (@analytiskanape2) November 24, 2025
@kyle_alessandro_fanss Will this be the end of an era? 🥹 #eurovision #spain #Viral #noflopplease #fpyシ ♬ sonido original – (Kyle’s versión)

