σε , ,

6 λόγοι που είναι προτιμότερο να γράφουμε στο χέρι από το να πληκτρολογούμε

Να τι χάνουμε γράφοντας συνέχεια σε ηλεκτρονικές συσκευές, παραμελώντας το γράψιμο στο χέρι

Για τους περισσότερους από εμάς όταν τέλειωσε το σχολείο, τέλειωσε -ή τουλάχιστον μειώθηκε αισθητά- το γράψιμο στο χέρι. Έχουμε στραφεί στον εύκολη και εύχρηστη πληκτρολόγηση, η οποία μοιάζει σαν να μας έλυσε τα χέρια. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο παραδοσιακός τρόπος γραφής, εκεί όπου τα γράμματα ακουμπάνε το ένα το άλλο, είναι πιο ωφέλιμος για εμάς σε σχέση με την πληκτρολόγηση. Αυτά είναι μερικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το γράψιμο στο χέρι, όπως τα παρουσιάζει το Mental Floss.

Δίνει ροή στη σκέψη και στις λέξεις

Έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες έρευνες για την επιρροή της γραφής στον άνθρωπο, αλλά μια από τις πιο σημαντικές είναι αυτή που έγινε το 1976 από το επιστημονικό περιοδικό Academic Therapy. Η έρευνα αυτή υποστηρίζει πως ο συνεχής τρόπος γραφής βοηθάει στην μεγαλύτερη κατανόηση των λέξεων, σε αντίθεση με τη γραφή όπου τα γράμματα είναι ξεχωριστά το καθένα, όπως στην πληκτρολόγηση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι σκέφτονται δομικά και όχι φωνολογικά.

Βοηθάει στην εστίαση στο περιεχόμενο

Κάποιος που έχει έφεση στο γράψιμο και την καλλιγραφία, τείνει να ξεπερνάει πιο εύκολα την απόσταση ανάμεσα στη σκέψη και την πράξη. Ειδικότερα, η ΜΚΟ College Board βρήκε ότι οι μαθητές που εξετάζονταν στην έκθεση στις εξετάσεις για την είσοδο στο πανεπιστήμιο, τα πήγαν ελαφρώς καλύτερα γράφοντας σε κόλλα χαρτί σε σχέση με το πώς τα πήγαν γράφοντας σε υπολογιστή.

Ενεργοποιεί ολόκληρο τον εγκέφαλο

Μπορεί να θεωρείται απλά ένας διαφορετικός τρόπος γραφής, αλλά έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι ενεργοποιεί διαφορετικά νευρολογικά τμήματα σε σχέση με άλλους τρόπους γραφής. Το ίδιο ισχύει και με την ανάγνωση κειμένων σε χειρόγραφη μορφή, η οποία ενεργοποιεί διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου. Μια έρευνα έδειξε ότι, στις περιπτώσεις που μελετήθηκαν, όταν οι πληροφορίες περνούσαν από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου συνέβαιναν λιγότερα λάθη από όταν περνούσαν από το δεξί. Αλλά αυτό το πλεονέκτημα είναι ισχυρότερο όταν γράφεις σε χαρτί, παρά όταν διαβάζεις, καθώς το διάβασμα σχετίζεται περισσότερο με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Σε βοηθάει να συγκρατείς περισσότερες πληροφορίες

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να κρατάς χειρόγραφες σημειώσεις κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος είναι προτιμότερο από το να τις πληκτρολογείς. Αυτό ισχύει γιατί όταν πληκτρολογούμε, μπορούμε να μεταφέρουμε τον λόγο σχεδόν αυτολεξεί. Όταν γράφουμε, θα πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί και ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες για να δει ποιες είναι αρκετά σημαντικές ώστε να τις καταγράψουμε. Αυτή η εμπλοκή του εγκεφάλου στην όλη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα οι πληροφορίες να μας μένουν και όχι απλώς να περνούν από τα δάχτυλά μας.

Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο των κινήσεών μας

Το γράψιμο στο χέρι είναι μια διαδικασία που εξασκεί το σύστημα κινήσεών μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ειδικά για τους ανθρώπους που πάσχουν από δυσλεξία, αυτός ο τρόπος γραφής μπορεί να έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα για το άτομο.

Μπορεί να βελτιώσει την ορθογραφία σου

Η διαδικασία του να γράφεις μια λέξη και να τη σκέφτεσαι σαν ατομική μονάδα σημαίνει πως είναι πιθανότερο να θυμάσαι πώς ακριβώς γράφεται, σε σχέση με το αν απλά την πληκτρολογούσες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτοί που γράφουν στο χέρι να τα πάνε καλύτερα με την ορθογραφία σε σχέση με αυτούς που γράφουν από ηλεκτρονικές συσκευές.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΣΤ για βιβλιόφιλους: Μπορείς να βρεις ποια βιβλία ξεκινούν με τις παρακάτω 16 φράσεις;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε